Farklı bir uzaylı filmi: Geliş (Arrival - 2016) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

29 Ekim 2017 Pazar

Farklı bir uzaylı filmi: Geliş (Arrival - 2016)


Yönetmen: Denis Villeneuve
Oyuncular: Amy Adams
Jeremy Renner
Forest Whitaker
Tzi Ma
Tür: Bilim Kurgu,  Gerilim
Yapım: ABD - 2016
Puan: 10

Farz edin ki o hep merak ettiğimiz uzaylılar ile karşılaştık ya da Dünya’ya geldiler. Peki, onlara ne diyeceğiz, nasıl iletişim kuracağız ve anlaşacağız. İşte bu filmin de odaklandığı asıl soru da budur. Farklı biyolojik yapıya sahip, farklı galaksilerden olan ve yine her şeyleri farklı olan varlıklar ile nasıl iletişime geçip ne istediklerini anlar ve ne istediğimizi onlara anlatırız.

İnsanoğlu, tarihin en erken çağlarında bile hep uzayı merak etmişti. Eski Mısır ve diğer antik uygarlıklarda hep astronomi ilmi öne çıkan bilimlerden olmuştur. Halen de günümüzde aynı merak devam ediyor. Özellikle de cevaplanması merak edilen sorulardan biri de bu koca evrende yalnız mıyız? Yoksa başka canlıların olduğu gezegenler, güneş sistemleri de var mıdır? Kısacası evrende bizden başkası var mıdır?

Geliş (Arrival - 2016) filmi ise bu soruya cevaptan ziyade, “uzaylı” dediğimiz bizim gezegen dışından olan varlıklarla karşılaşmamız durumunda ne yapacağımız ile ilgileniyor. Çoğu Hollywood filmi uzaylıları hep “işgalci” olarak tasvir eder. Mesela H. G. Wells’in “Dünyalar Savaşı” bilim kurgu romanından uyarlanan filmde uzaylılar Dünya’yı işgal için gelirler. Steven Spielberg’in E. T. karakteri ise barışçıl uzaylılardandır. Bir az da şirin bir uzaylı tabii.

Bu filmdeki uzaylılar ise farklıdır. Dünya’nın 12 farklı noktasına uzay gemisi iner. Geliş amaçları belli değil. Dost mu düşman mı bilinmiyor. Ne istiyorlar o da tespit edilemiyor. Çünkü en büyük sorun iletişim sorunudur.

İşte film en başta iletişim sorunsalına değiniyor. Farz edelim uzaya gönderdiğimiz mekikler bir uzaylı grubuyla karşılaşsa ya da Dünya’ya bir uzay gemisi gelse ne yapacağız. Onlarla nasıl iletişim kuracağız. Filmde 12 farklı noktaya konan uzaylı gemileri ile iletişim kurma çabaları başlar. ABD’deki uzaylılar ile iletişim için ise dil bilimci Louise Banks ve fizikçi Ian Donnelly görevlendirilir.

Tabii ordu uzaylıların tehdit olma olasılığına karşı önlem almış ve biran önce tek bir soruyor cevap arıyor: “Dünya’ya ne amaçla geldiniz”. Ancak Banks iletişim kurma, uzaylıların dilini anlama, onların amaçlarını doğru öğrenmek için daha geniş bir zaman ihtiyaç olduğunu söyler ve uzaylıların dilini öğrenme çalışmaları aylar sürer.

Film ne bir uzay ne de bir uzaylı filmidir. Daha çok tamamen farklı iki tür, farklı gezegenlerden olan varlıkların nasıl iletişim kurabileceği sorununa odaklanıyor. Ancak bir yandan güzel ve çok etkileyici bir film çıkmıştır ortaya.

Bir yandan uzaylılar ile anlaşmak için süre isteyen bilim adamları, bir yandan kelimelerin yanlış ve farklı anlaşılması sonucu savaşa hazırlanan Çin ordusu, tedirgin olan insanlar ile filmde gerilim zirveye çıkar. Aslında uzaylılar “silah” diye ifade ettikleri ve vermeye geldikleri şey ise bir “hediyedir”, bir “icat ve alettir”. Bu anlaşılana kadar ise soluklarınızı tutarak izleyeceğiniz bir yapım çıkmıştır ortaya.

2 yorum:

  1. Ben sinemada gittim bu filme sinemadaki o ortamı bilgisayarda kolay kolay yakalanmıyor.

    bana da beklerim bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Sizin de siteye uğradım. İade-i yorumda da bulundum.

      Sil