En sevdiğim filmlerden: Cesur Yürek (Braveheart - 1995) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

30 Kasım 2017 Perşembe

En sevdiğim filmlerden: Cesur Yürek (Braveheart - 1995)


Yönetmen: Mel Gibson
Oyuncular: Mel Gibson
Sophie Marceau
Brendan Gleeson
Catherine McCormack
Tür: Aksiyon, Dram, Biyografi, Tarih
Yapım: ABD - 1995
Puan: 10

Sakın bu filmi henüz izlemedim demeyin. Cesur Yürek (Braveheart - 1995), Mel Gibson’un hem yönettiği hem de başrol oyuncusu olduğu güzel bir tarih, dram, aksiyon filmidir. Filmin bir de 5 dalda Oscar aldığını da ekleyelim.

Cesur Yürek filmini yıllar önce (20 yılı aşkın) ilk defa izlediğimde beni çok etkilemişti. Zaten etkilememesi de söz konusu olamazdı. Film gerçekten çok güzel bir hikâye sunuyor izleyiciye. Tarihten alınmış bir karakter olan William Wallace, saf bir aşk ve bu aşk için ölmeyi bile göze alan bir kahraman. Filmde  ayrıca işgal altında olan bir ülkenin bağımsızlığı mücadelesi ve bütün bunlara ek olarak çok güzel yapılmış aksiyon ve savaş sahneleri var. Yani bir izleyicinin filmden isteyebileceği her şey var.

Filmin konusu kısaca şöyle: Tarih 13. yüzyıl ve yer İskoçya. William Wallace çocukluğunda babası ve ağabeyini bir savaşta kaybeder. Bu savaş sonucu İngiliz Kralı Edward (Longshanks), İskoçya’yı işgal eder. Wallace daha sonra amcası tarafından Avrupa’da büyütülür ancak sonra ülkesine döner. Amacı burada bir ev ve yuva kurmaktır. Çocukluk aşkı Murron MacClannough ile evlenmek istiyor. Ancak Kral Edward’ın koyduğu “Prima Nocte” kanununda dolayı gizli evlenir.

Murron MacClannough’in İngiliz askerleri tarafından saldırıya uğraması, tecavüz girişimi sonucu bölgenin valisi tarafından idam edilir. William Wallace’ın valiye karşı başlattığı ayaklanma ve saldırı daha sonra bütün ülkeye yayılacak, basit bir öfke ve intikam duygusunun körüklediği ateş bir ülkenin özgürlük mücadelesine dönüşecektir.

Film eleştirmenler tarafından olumlu yorumlar alsa da tarihçiler tarafından eleştirilmiştir. Sebebi ise tarihi gerçeklerden çok uzak olması olarak gösteriliyor. Tabii Mel Gibson da kendini “benim yönetmen olarak tercihim” diyerek savunmuştu.

Tabii tarihte William Wallace diye birisi var. Eşinin ölümünden sonra bölge valisini öldürüyor. İngiltere’ye karşı mücadeleye önderlik ediyor ve başarılı savaş kazanıyor. Bir süre sonra da yakalanarak yargılanıyor ve idam ediliyor. Mel Gibson da buna Hollywood tadında aksiyon ve savaş sahneleri eklemiş, hikâyeyi de süslemiştir.

Sonuç olarak bence Cesur Yürek (Braveheart - 1995) çok başarılı filmlerden biri ve umarım hiçbir zaman (en azından önümüzdeki 50 sene) yenisini yapmaya kalkışmazlar.

2 yorum:

  1. Yine olsa yine izlerim dediğim filmlerden.
    Zatem Mel Gibson'a aşırı sempatim var. Ama bu filmin tarihsel özelliği de -bazı sahneleri tam gerçekle uyuşmasa da - beni etkiliyor.

    YanıtlaSil