Yerdeki Yıldızlar (Her Çocuk Özeldir - Taare Zameen Par - 2007) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

24 Kasım 2017 Cuma

Yerdeki Yıldızlar (Her Çocuk Özeldir - Taare Zameen Par - 2007)


Yönetmen: Aamir Khan
Oyuncular: Darsheel Safary
Aamir Khan
Tisca Chopra
Vipin Sharma
Tür: Aile, Dram
Yapım: Hindistan - 2007
Puan: 10

Her Çocuk Özeldir (Taare Zameen Par - 2007), yapımcılığı ve yönetmenliğini Aamir Khan’ın yaptığı güzel bir Hint filmidir. Özellikle konusu çocuklar ve ana karakteri çocuk olan neredeyse bütün filmler çok beğenilir. Tabii bir de film güzel yapılmışsa. Bu film de özel ilgiye ihtiyaç duyan ve disleksi sorunu olan çocuklara dikkat çektiği için de ayrı bir önem taşıyor.

Tabii disleksi demişken ne olduğunu da kısaca söylemek gerekiyor. Bu aralar televizyonlarda disleksi ile ilgili bir reklam dönüyor. Özellikle disleksinin bir hastalık olmağı vurgulanıyor. Disleksi öğrenme bozukluklarından biridir. Her ne kadar disleksisi olan çocukların üstün zekası ve yetenekleri olsa da özellikle okumada zorluk yaşarlar. Ancak özel eğitimle bunun üstesinden kolaylıkla gelinir. Hatta disleksi olan ünlü isimlerin isimlerini duyarsanız çok şaşıracaksınız: Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci, Bill Gates.

Şimdi filmin konusuna geçelim. Ishaan Nandkishore Awasthi, 8 yaşında bir çocuk ve okulunu sevmiyor. Bütün derslerden kötü not alıyor ve sürekli öğretmenleri tarafından azarlanıyor ve yaramaz olmakla suçlanıyor. Evde de aynı durum. Annesi ne kadar çalışsa da oğlu derslerinde başarılı olamıyor. Çünkü o bir şeyi okumak istediğinde harfleri ve kelimelerin hareketli görüyor. Babası bir şirkette üst düzey bir yönetici. Ağabeyi ise onun tam tersi derslerinde çok başarılı ve bir de sporla uğraşıyor.

Ishaan Nandkishore Awasthi, her ne kadar derslerinde başarılı olamasa da özellikle resim yapmayı çok seviyor ve hayal gücü çok gülcü olan bir çocuk. Derslerinin kötü olmasından dolayı babası en sonunda onu yatılı okula göndermeye karar verir. Burada ise öğretmenler çok katıdır. Gördüğü sürekli baskı yüzünden tamamen içine kapanır ve hayata küser.

Ancak bir gün okula yeni bir resim hocası gelir. Ram Shankar Nikumbh (Aamir Khan) diğer resim hocası gibi katı değildir. Zaten ilk dersine de çok farklı ve eğlenceli bir şekilde başlar. Müzik çalar, dans eder ve çocukları eğlendirir. Ayrıca derste de öğrencilere istedikleri resmi yapmalarını söyler.

Nikumbh çok kısa sürede Ishaan’ın bir sorunu olduğunu görür ve araştırması sonucu onda disleksi olduğunu öğrenir. Artık ona eğitimi konusunda özel ilgi gösterir ve yardım eder.

Film özellikle bir öğrenme bozukluğu olan disleksiye dikkat çekmesi açısından önemli. Ayrıca özel bakım ve ilgiye ihtiyaç duyan çocuklar konusuna da değiniyor. Zaten ana karakterlerden Nikumbh, zihinsel engelli çocukların olduğu bir okuldan gelen öğretmen.

Filmin dikkat çektiği başka bir konu ise öğretmenler ve öğretme metotları. Ana karakter Ishaan, özellikle öğretmenlerinin çok katı olmasından dolayı okulu sevmez. Hele Nikumbh’tan önceki resim öğretmeni tahtaya çizdiği resmi bütün hatları ve ayrıntıları aynı olacak şekilde çizilmesini ister. Başka bir öğretmen ise bir metnin yorumunu sorar. Cevabı ise öğretmenin öğrettiği bir şekilde ezberden verilmesini ister. Yani bu tür ezberle anlat eğitiminin her türlü yaratıcılığı yok ettiği belirtiliyor.

Her Çocuk Özeldir (Taare Zameen Par - 2007), birçok ödül alan ve Hint sinemasının son yıllardaki güzel örneklerinden biridir. Tabii Aamir Khan’ın filmde hem oyuncu hem de yönetmen olması birçoklarına göre filmin kalitesinin işaretidir.

Not: Filmi izlediyseniz, film ile ilgili yorumunuzu ve filme kaç puan verdiğinizi yoruma yazarak bizimle paylaşın.

4 yorum:

  1. Kesinlikle tavsiye edebileceğim bir film,çok beğenmiştim.

    YanıtlaSil
  2. Hint filmi olmasaydı konu itibari ile kesinlikle izlerdim.

    YanıtlaSil