Maymunlar Cehennemi 3: Savaş (War For The Planet Of The Apes - 2017) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

6 Kasım 2017 Pazartesi

Maymunlar Cehennemi 3: Savaş (War For The Planet Of The Apes - 2017)


Yönetmen: Matt Reeves
Oyuncular: Andy Serkis
Woody Harrelson
Steve Zahn
Karin Konoval
Amiah Miller
Tür: Bilim Kurgu, Aksiyon, Dram
Yapım: ABD - 2017
Puan: 8

Maymunlar Cehennemi 3: Savaş (War For The Planet Of The Apes - 2017), Maymunlar Gezegeni konusunun yeniden yapımının üçüncü filmidir. İlk iki film şu şekildedir:

Maymunlar Cehennemi: Başlangıç (Rise of the Planet of the Apes - 2011)
Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti (Dawn of the Planet of the Apes - 2014)

Bu serinin konusunu kısaca hatırlayacak olursak: İnsanların geliştirdiği Simian Gribi ismi verilen bir virüs, insanlığın çoğunu kırıp geçirirken, bir yandan da yeni bir tür olan akıllı maymunların ortaya çıkmasına yol açmıştı. İnsanlar varlık mücadelesi verirken, bir yandan da maymun türünün lideri olan Caesar’a başkaldıran ve üstünde yapılan deneylerden dolayı “insan düşmanı” olan Koba isimli bir maymun bir şehirde hayatta kalan insanlara saldırır. İnsanlar yardım çağrısında bulunur ve bir Albay komutasındaki özel bir birlik de yardıma gelir.

Üçüncü film, Albay’ın özel askeri birliğinin iki yıldır maymunları avlaması ve ormanlık alanda saklandıkları bir yere saldırısı ile başlar. Aslında Albay iki yıldır Caesar’ı yakalamaya çalışıyor. Ormanda saklanan bu akıllı ve konuşabilen maymunlar ise son yıllarda zor günler yaşarlar. Önlerinde tek seçenek vardır; bulundukları yerden kaçmak, yaşayabilecekleri yeni bir yer bulmak. Caesar’ın oğlu böyle bir keşif seferinden dönüyor ve güneyde çölün ötesinde maymunların yaşayabilecekleri bir yer bulduğu haberini getirir. Ancak aynı gece maymunların şelalenin arkasındaki yuvaları saldırıya uğrar ve Albay, Caesar’ın ailesini öldürür. Caesar ise sürüsünü güneye gönderirken kendisi Albay’ın arkasından intikam için gider.

Öte yandan ise insanların dünyasında da yeni gelişmeler vardır. İnsanların çoğunu öldüren ve maymunları akıllı yeni bir türe dönüştüren virüs şimdi mutasyon geçirmiştir. İnsanları artık öldürmüyor, ama insanları konuşamaz/ dilsiz yapıyor. Albay da bu durumu insanların gerileyişi olarak görürken, insanlığı “kurtarmak” için hasta insanları öldürür. Buna kendi oğlu da dâhildir. Ancak Albay’la aynı görüşte olmayan ABD ordusundan geriye kalan diğer bölüm ise onunla savaşa gelir.

Bir yanda Albay ve onun kafası yıkanmış/fanatik askerleri, diğer yanda ise Ceasar ve yaşam mücadelesi veren maymunlar. Bir de Albay’a saldıran diğer insanlar. İşte büyük savaş çok yakındır.

Bu arada Caesar ve yakın arkadaşları Albay’ın peşinden giderken yolda bir kız çocuğu (Nova) bulurlar. O da virüsün yeni versiyonuna yakalanmış ve dilsizdir. Caesar’ın danışmanı Orangutan kızı himayesine alır ve ona bakar. Burada bir insan olan kız çocuğunun maymunların arasına katıldığını görüyoruz. Diğer yandan ise Koba’nın yandaşları olan bazı maymunlar da Caasar’dan korktukları için Albay’ın yanında çalışmaya başlamışlardır. Albay’a yardım eden bu maymunlara ise insanlar tarafından “eşek” lakabı takılmıştır.

Genel itibariyle güzel bir yapım ve film ortaya çıkmıştır. Bir yanda ortaya çıkan, yükselen yeni bir tür olan akıllı maymunlar, diğer yanda ise düşüşte olan insanlık. Her ikisi de varlığını sürdürme mücadelesi veriyor.

Yine bir yanda maymunları “eşek” gibi çalıştırıp, sırf hastalık kaptı diye diğer insanları ve bir birlerini öldüren insanlar yer alıyor. Diğer yanda ise dilsiz bir kız çocuğuna sahip çıkan, başka bir maymunu öldürdü diye vicdan azabı duyan (Caesar) maymunlar var. Tabii soru şu hangisi daha insancıl? Cevabı izleyici versin.

Bu arada Caesar ve onun sürüsünün Albay tarafından yakalanması sırasında Albay’ın Caesar’ı çarmıha germesi ve kırbaçlatması bana Hıristiyanlığın doğuşu ve Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesini hatırlattı. Sonuçta filmde de yeni bir tür doğuyor. Senaryo yazarları bunu bilerek ve düşünerek mi yaptı bilemem ancak benzerlikler ortadadır.

Not: Filmi izlediyseniz, film ile ilgili yorumunuzu ve filme kaç puan verebileceğinizi yoruma yazarak bizimle paylaşın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder