Ruhlar diyarına masalsı bir yolculuk: Ruhların Kaçışı (Spirited Away - 2001) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

23 Kasım 2017 Perşembe

Ruhlar diyarına masalsı bir yolculuk: Ruhların Kaçışı (Spirited Away - 2001)


Yönetmen: Hayao Miyazaki
Oyuncular: Rumi Hiiragi
Miyu Irino
Mari Natsuki
Bunta Sugawara
Yumi Tamai
Tür: Animasyon, Aile, Macera
Yapım: Japonya - 2001
Puan: 10

Japon yönetmen Hayao Miyazaki’nin orijinal adı “Sen to Chihiro no Kamikakushi” olan Ruhların Kaçışı (Spirited Away - 2001) başlıklı animasyonu, aldığı onlarca ödülü hak eden çok güzel bir yapım. En başta “En İyi Animasyon” dalında Oscar alan film, saymakla bitmeyecek kadar çok ödüle layık görülmüştür. Ayrıca bu animasyon, 21. yüzyılın en iyi filmleri listelerinde birçok yerde ilk sıralarda yer alıyor.

Filmin konusu şöyle: 10 yaşındaki kız çocuğu Chihiro Ogino ve ailesi yeni evlerine taşınıyor. Chihiro babasının kullandığı arabada taşınmalarından dolayı sürekli şikâyet ediyor ve asık suratlıdır. Babası yeni eve kestirmeden gideyim derken yanlış yola sapar. Yolun sonunda ise garip bir duvar, tünel ve terk edilmiş gibi görünen bir yer var. Bu yeri ilginç bulan Chihiro’nun annesi ve babası, kızlarının bütün itirazlarına rağmen yeri keşfetmeye çıkarlar. İlk önce kurumuş bir nehri geçer, sonra da terk edilmiş gibi görünen bir panayır yerine varırlar. Ancak bir dükkân açıktır ve burada bol yemek vardır. Chihiro’nun ebeveynleri kendilerini tutamaz ve yemekleri yemeye başlarlar.

Chihiro ise yemek yemek istemediği için bu yeri keşfe devam eder ve çalışan bir hamam görür. Ancak yine ortalıkta kimse yoktur. Aniden Haku isimli bir oğlan çocuğunu görene kadar. Haku, kızı uyarır ve hemen bu yeri terk etmesi gerektiğini söyler. Çünkü burası ruhlar diyarıdır.  Eğer hemen gitmezse burada sonsuza kadar kalacaktır. Ancak anne ve babası için artık çok geçtir. Ruhların yiyeceklerini yedikleri için buradaki hamamı işleten cadı Yubaba onları domuza dönüştürmüştür. Akşam olup nehir de artık suyla dolunca, Chihiro da karşı tarafa geçemez.

Chihiro yalnız kalır. Ancak az önce tanıştığı Haku ona bu yerden hem kendisini hem de anne ve babasını kurtarmak için yapması gerekenleri öğretir. En başta hamama gidecek ve cadı Yubaba’nın yanında çalışmaya başlayacaktır. Kendi ve ebeveynlerinin kurtuluşu bu garip yaratıklar ve ruhlarla dolu diyarda mahsur kalan 10 yaşındaki kızın cesaretine kalmıştır.

Filmin konusu ve işlediği temadaki bazı unsurlar Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında eserine benzetiliyor. Gerçekten de bazı motifler benzerdir. Mesela bir kızın büyülü bir dünyaya yolculuğu, insanların yediği yemeklerden dönüşmeleri ve sair. Ancak diğer yandan da Japon kültünün temel yapı taşlarına da sahip. Ejderler, ruhlar ya da nehirlerin ruhları ve diğer motifler.

Film gerçekten baştan sonra izleyeni kendisine bağlayarak, bitene kadar sunduğu masalsı dünyaya sürüklüyor. Diğer yandan ise belki ilk defa karşılaştığınız çok farklı masalsı karakterler de her yönüyle hem dikkat çekici hem de farklı bir atmosfer oluşturuyor.

Film 15 yılı aştık bir süre önce yapılmış ama ben ilk defa izledim. Şimdiye kadar da izlemediğim için çok şey kaçırdığımı düşünüyorum. Ancak geç değil, siz de henüz izlemediyseniz Japon animasyon filmlerinin bu en iyi örneklerinden birini biran önce izleyin.

Not: Filmi izlediyseniz, film ile ilgili yorumunuzu ve filme kaç puan verebileceğinizi yoruma yazarak bizimle paylaşın.

2 yorum:

  1. Sadece anime severler değil sinemayla ilgilenen herkesin izlemesi gereken bir anime "Ruhların Kaçışı"
    Ben de geç izlediğine üzülenlerdenim bu arada

    YanıtlaSil