Son zamanlarda izlediğim en iyi filmlerden: Kör Nokta (The Blind Side - 2009) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

11 Kasım 2017 Cumartesi

Son zamanlarda izlediğim en iyi filmlerden: Kör Nokta (The Blind Side - 2009)


Yönetmen: John Lee Hancock
Oyuncular: Sandra Bullock
Quinton Aaron
Tim McGraw
Jae Head
Kim Dickens
Kathy Bates
Tür: Biyografi, Dram, Spor
Yapım: ABD - 2009
Puan: 10

Kör Nokta (The Blind Side - 2009), başrollerinde Sandra Bullock’un oynadığı ve son yıllarda izlediğim, beni gerçekten etkileyen en iyi filmlerden biri. Tabii, Sandra Bullock’un bu filmdeki oyunculuğundan dolayı Oscar ve Golden Globe dâhil dört ödül aldığını da söylemek lazım. Filmin kendisi ise En İyi Film kategorisinde Oscar adayları arasında yer almıştı.

Filmde Sandra Bullock’un oyunculuğuna söz olmaz ama beni en çok etkileyen şey ise filmin konusu. Gerçek bir olaydan filme uyarlandı ve buradaki ailenin yaptıkları izleyiciyi inanılmaz derecede etkiliyor.

Peki, filme konu olan Tuohy ailesi ne yapmıştı? Çünkü yaptıklarını her aile ya da kişi yapmazdı. Annesi uyuşturucu bağımlısı olan ve evsiz dolaşan bir genci evlerini alıyor, evlat ediniyor ve iyi bir birey olarak yetişmesine yardım ediyorlar.

Daha fazlası: 2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri

Film yorumu - Kör Nokta (The Blind Side - 2009)


Film yorumu - Kör Nokta (The Blind Side - 2009)


Filmin konusu kısaca şöyle: Michael (Lakabı Big Mike - Koca Mike) Oher, annesi uyuşturucu bağımlısı ve kendisi de sağda solda bulduğu geçici yerlerde uyuyan bir öğrenci. Tuohy ailesi onu soğuk ve yağmurlu bir gün üzerinde sadece ince bir kıyafet ile yürürken görür. Koca Mike, Tuohy ailesinin küçük oğlu Sean "S.J." Tuohy ile aynı okula gidiyor. Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) bunu görüyor ve  aracı durdurarak Koca Mike’a nereye gittiğini sorar. Okulun spor salonuna gittiği cevabını alır. Ancak aldığı cevap Leigh Anne’i tatmin etmez çünkü spor salonu o saatte kapalıdır. Gerçekte ise Mike’ın gidecek ve uyuyacak yeri yok.

Leigh Anne, Koca Mike’a eğer kalacak yeri yoksa gelip bir gecelik salonlarında çekyatta uyuyabileceğini söyler. Zengin bir işadamı olan eşi Sean Tuohy, bunun sadece bir gecelik bir davet olduğunu düşündüğü için buna bir şey demez.

Koca Mike, o geceyi Tuohy ailesinin evinde geçirir. Leigh Anne, kocasına gece uyurken biraz da tereddütle “Bir şey çalmaz değil mi?” diye de sorar. Hatta sabah uyandıklarına aşağı kata inerken de kocasına şaka yollu “Eğer çığlık sesi duyarsan sigortacıyı ara.” der. Ancak Mike’ın uyuduğu odaya indiğinde düzgün toplanmış bir yatak ve Mike’ı da evden çıkıp giderken bulur.

Son zamanlarda izlediğim en iyi filmlerden: Kör Nokta (The Blind Side - 2009)


Koca Mike ondan sonra Tuohy ailesi ile yaşamaya başlar, sonra evlat edinirler ve derslerini iyileştirmek için öğretmen de tutarlar. Çünkü Koca Mike iri cüssesi ve çevikliği ile futbol antrenörlerinin ilgisini çekmiştir. Ancak okulda kalıp oyun oynaması için her şeyden önce derslerinin iyi olması gerekiyor ki bunu pek başaramıyor. Ancak sonunda başardığında da en iyi Amerikan futbolu takımlarından teklifler yağar. Kısaca evsiz olan Michael Oher, hayatı kurtulur ve “paraya para demez.” Tabii hepsi onu evine alan bir aile sayesinde.

Bu arada Mike’ın evlat edilmesini herkes “Aaa ne kadar güzel yapmışsınız…” diye de karşılamaz. Leigh Anne’ın arkadaşları iri yarı siyahi bir erkeğin, kızı için bir tehlike olduğunu bile söyler. Tabii bu ve benzeri olumsuz tepkileri de görmezden gelir Leigh Anne. Mike ise “koruma” içgüdüsü çok yüksek olan birisi. Onun için ailesini koruma içgüdüsü her şeyden önce gelir. Bunu bir sahnede yanlarına gittiği çete üyelerinin Leigh Anne ve kızını tehdit eden konuşmalarına verdiği tepki ve onlara derslerini bildirmesi sırasında görüyoruz.

Daha fazlası: Tüm zamanların en iyi 100 filmi - İngiliz Film Enstitüsü listesi

Mike’ın eğitimi ve öğretmenlerin yaklaşımı


Tuohy ailesi Mike’a bir yuva verir ama bu yeterli değil. Mike’ın da ilk önce çabalayarak derslerini düzeltmesi gerekiyor. Çünkü bir evi, kalacak yeri ve ailesi olmadığı gibi, daha önce doğru dürüst bir eğitim de almadı.

Tuohy ailesinin çocuklarının gittiği okul onu kabul eder (en başta Amerikan futbolu takımında oynaması için) ama öğretmenlerin çoğu onu “umutsuz bir vaka” olarak görüyorlar. Bazıları okuma yazma bilmediğini bile düşünüyor. Çoğu ise Mike’ın derslerinde başarılı olmayacağı konusunda kendilerini inandırmış. Aslında Mike’ın burada okumasının hem öğrenci hem de öğretmenler için işkenceden başka bir şey olmadığını da ifade ediyorlar.

Film yorumu - Kör Nokta (The Blind Side - 2009)


Ancak bir öğretmen Mike konusunda farklı bir yaklaşım deniyor. Mike sınavlarda boş kağıt veriyor. Bayan Boswell isimli öğretmen bu sefer Mike’a sınavı sözlü yapar ve sıfır yerine orta halli bir not alır. Bunu diğer öğretmenlere de söyler. Mike’ın aslında bir “aptal” olmadığını, öğrenmede ve okumada zorluk yaşadığını kabul etmekle birlikte, öğretmenleri dinlediğini ve sonuç itibariyle bir şeyler öğrenebildiğini belirtir. Bundan sonra diğer öğretmenler de aynı şekilde ona farklı bir yaklaşım ve ilgi gösterirler ki sonuç itibariyle Mike’ın dersleri de iyileşmeye başlar.

Herkes için farklı anlatım işe yarar

Film yorumu - Kör Nokta (The Blind Side - 2009)


Filmin en anlamlı sahnelerinden biri de Mike’ın ilk defa futbol oynamaya başlaması ile ilgili. Mike, uzun boylu, iri cüsseli birisi. Topla da arası iyi. Takıma alırlar ve antrenmanlar başlar. Ama antrenör istediği performansı göremez. Hatta Tarzan kılıklı Jane benzetmesi bile yapar.

İşte, böyle bir ortamda Leigh Anne Tuohy devreye girer ve Mike’a farklı bir yaklaşım ile bu oyunu nasıl oynaması gerektiğini söyler. Takımın ailesi olduğunu ve bazı oyuncuları kardeşiymiş gibi korumasını söyler. Mike da bunu yapar. Antrenör bile bu sözlerden sonra Mike’ın iyi oynamasına şaşar.

Filmin sonunda gerçek Michael Oher ve gerçek Tuohy ailesinin fotoğraflarını görüyoruz.

Film yorumu - Kör Nokta (The Blind Side - 2009)


Filmi birkaç defa izledim ama her izlediğimde beni çok etkiledi. Eğer bu filmi henüz izlemediyseniz hiç vakit kaybetmeden izleyin. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen adayları için önerdiği filmlerden biri.



Not: Filmi izlediyseniz, film ile ilgili yorumunuzu ve filme kaç puan verebileceğinizi yoruma yazarak bizimle paylaşın.


Kör Nokta (The Blind Side - 2009) filmi ile ilgili sık sorular sorular


Kör Nokta (Blind Side) filmi gerçek olayı mı anlatıyor?


2009 yılı yapımı Kör Nokta (Blind Side) gerçek bir olaya dayanan bir film. Film, ABD'de Amerikan futbolunun yıldız oyuncularından Micheal Oher'in gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. Zaten filmin sonunda da filme konu olan insanların gerçek fotoğraları yer alıyor ki başarılı oyuncu seçimi de dikkat çekiyor. 

Kör Nokta filmi kaç saat?


Gerçek bir olaydan uyarlanan Kör Nokta (Blind Side 2009) filminin süresi 2 saat 10 dakika.

Kör Nokta (Blind Side) filmindeki futbolcu kim?


Kör Nokta (Blind Side) filmi Michael Jerome Oher (1986 doğumlu) isimli eski bir Amerikan futbolu oyuncusunun gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. Oher, Ulusal Futbol Ligi'nde sekiz sezon oynadı. Başta da Baltimore Ravens olmak üzere. Mississippi'deki performansı ile dikkat çeken bir sporcuydu. 

8 yorum:

  1. Filmi izlemis ve çok begenmistim 😊

    YanıtlaSil
  2. Filmi izlemek için not defterime kaydettim. Gerçek hayattan uyarlama filmler, çoğu zaman etkileyici ve güzel oluyor. Fragmanı izledim de, Yeşil Yol filmindeki iri yarı adam bu filme "cuk" diye otururmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçek olaylardan uyarlanan filmler dikkat çekiyor. Ama Yeşil Yol'daki adam bu film için bence aşırı iri. Bir de bu film için ihtiyar sayılır.

      Sil
    2. Kesinlikle hakkısınız.

      Sil
  3. Harika bir film,tüm meslektaşlarıma önereceğim.

    YanıtlaSil
  4. Öğretmenlere tavsiye edilen filmdi öğretmenim, benim beklentimi karşılamadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir beklenti ile izlenirse böyle etki yapabiliyor. Film kişilerin beklentisine bakmıyor. Bir öyküsü var onu anlatıyor, mesajını veriyor.

      Sil