2017 yılının en iyi filmlerinden: Kapan (Get Out - 2017) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

30 Aralık 2017 Cumartesi

2017 yılının en iyi filmlerinden: Kapan (Get Out - 2017)


Yönetmen: Jordan Peele
Oyuncular: Daniel Kaluuya
Allison Williams
Catherine Keener
Bradley Whitford
Caleb Landry Jones
Tür: Korku, Gizem, Gerilim
Yapım: ABD - 2017
Puan: 10

Birçok film eleştirmenleri ve sinema ödülleri listeleri bu filmi çok sık görürsünüz. “2017 yılının en iyi filmleri” listelerinden başlarda yer alan filmlerdendir Kapan (Get Out - 2017).  Zaten filmi izlediğinizde siz de bu görüşe mutlaka katılırsınız. En azından ben kesinlikle katılıyorum.

Filmi izledikten sonra IMDb ve Rotten Tomatoes sitelerinde aldığı puanları görmek istedim. Rotten Tomatoes’ta bu kadar yüksek puan alan filme çok az rastlarım. Tomatometer’de yer alan eleştirmenlerin yüzde 99’u “taze” (fresh) oyu kullanmış. Sayısal olarak ise 297 eleştirmen olumlu, sadece 3’ü olumsuz not vermiş. Kısacası eleştirmenlerin 2017’deki en çok sevdiği filmlerden biri olmuştur.

Filmle ilgili hem dikkatimi çeken hem de beni şaşırtan başka bir bilgi ise küçük bütçeli bir film olmasına rağmen aldığı gişe hâsılatı oldu. Filmin bütçesi sadece 4,5 milyon dolardır. Dünya genelinde 254 milyon dolar gibi yüksek bir gişe hâsılatı elde etmiştir. Büyük bir başarıdır filmin yapımcı ve yönetmeni için.

Şimdi filmin konusuna gelelim. Ana karakter siyahî bir fotoğrafçı olan Chris Washington, beyaz kız arkadaşı Rose Armitage’in ailesi ile tanışmaya onları evlerine gider. Chris biraz tedirgindir. Kendisi siyahîdir, kız arkadaşı beyaz. Ailesi bu duruma nasıl karşılayacaktır? Filmin değindiği konulardan biri de Amerika’da siyahi vatandaşlara yönelik ırkçı olaylardır.

Chris, Armitage’ların evine gelir, anne ve babası tarafından beklediğinden daha sıcak karşılanır ancak garip olan bir şeyler var. Ailenin iki siyahî hizmetçisi var. Davranışları çok gariptir. Chris bir şeylerin yanlış olduğunu sezer ama ne olduğunu anlayamaz. Hele bir sonraki gün Armitage’ların zengin ve beyaz aile arkadaşları yıllık geleneksel toplantıları için onların evinde toplanır ve işler daha da garipleşir. Gelenler arasında yine garip ve kendisinde değilmiş gibi davranan siyahî bir kişi de var. En garip kısmı ise aniden kendisi kaybeden bu misafir, Chris’e “get out” (kaç buradan) diye bağırmaya başlar.

Filmde zaman zaman psikolojik korku ve gerilim anları zirveye çıkar. Sonuçta ortaya “2017’nin en iyi filmi” adını hak edecek bir yapım çıkmıştır.

2 yorum:

  1. Gerçekten çok başarılı bir film.
    Gerilim türünün hakkını verenlerden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tabii anlayana. Anlamayıp sıkılan ve beğenmeyenler de var.

      Sil