Yılın en dikkat çeken filmlerinden: Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (2017) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

26 Mart 2018 Pazartesi

Yılın en dikkat çeken filmlerinden: Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (2017)


Yönetmen: Martin McDonagh
Oyuncular: Frances McDormand
Woody Harrelson
Sam Rockwell
Peter Dinklage
Caleb Landry Jones
Tür: Dram, Suç
Yapım: ABD - 2017
Puan: 10

2017 yılının sonlarına doğru film ödülleri bir biri ardına açıklanmaya başlandığında neredeyse bütün listelerde olan ve çok dikkat çeken bazı filmler vardı. Benim de başta Oscar adayları ve diğer listelerde gördüğüm, çok merak ettiğim filmlerden birisi de bu filmdi: Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri - 2017).

Filmin konusuna geçmeden önce, aldığı ve saymakla bitmeyen ödüllerine değinmek gerekiyor. 90. Oscar Ödülleri’nde toplam 7 dalda aday gösterilen Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (2017), Frances McDormand’a “En İyi Kadın Oyuncu” ve “Sam Rockwell”e de “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” Oscar’ı kazandırdı. Film Altın Küre Ödülleri töreninde en iyi film ve senaryo da olmak üzere toplam 4 ödül aldı. BAFTA ödüllerinden 5 ve saymakla bitmeyecek bir dizi ödülü daha var. Kısacası bol ödüllü ve yıldızlı bir film.

Filmin en dikkat çeken özelliği birincisi konusuysa, ikincisi ise yukarıda isimlerini saydığım iki oyuncunun performanslarıdır. Bunun dışında özellikle Sam Rockwell’ın canlandırdığı polis memuru Jason Dixon karakteri de ister yaptığı kötülükler, ister daha sonra başına gelenlere rağmen sonunda “ışığı” görebilerek doğru yolu bulabilen, 180 derece değişebilen bir karakter olarak dikkat çekiyor.


Filmin konusu ise kısaca şöyle: Ebbing isimli bir kasabada, kızı tecavüze uğrayarak öldürülen bir anne olan Mildred Hayes, olaydan aylar geçmesine rağmen polisin bir gelişme kaydedememesine kızarak neredeyse kimsenin kullanmadığı bir yoldaki üç billboardu kiralayarak bir ilan verir. Arka arkaya dizilen ilanlarda şu ifadeler yer alır: "Raped While Dying" (Ölürken Tecavüze Uğradı), "Still No Arrests?" (Hâlâ Bir Tutuklama Yok Mu?) ve "How Come, Chief Willoughby?" (Bu Nasıl Olur Polis Müdürü Willoughby?).

Tabii bu billboardlar kasabalının tepkisine çeker. Özellikle, kanser olan polis müdürüne bu nasıl yapılır diye. Hatta polis müdürü Willoughby da hastalığını bahane ederek, hastalığını duygu sömürme amacı ile kullanarak Mildred Hayes’ten bu ilanlarını kaldırmasını ister. Ancak Mildred Hayes hiçbir şekilde taviz vermez. Bunun sonucu baskı görür, billboardlar yakılır, kendisi de şiddete başvurur derken bu ilanlar bir dizi olaylara sebep olur. Bütün yaşananlar filmdeki bazı karakterlerin tamamen değişmesine de yol açar.

Filmin hem yönetmeni hem de senaryo yazsı olan Martin McDonagh, filmin senaryosunu benzer bir gerçek olaydan esinlenerek yazdığını açıklamıştı.

Film bir yandan tecavüz kurbanların ve çözülmeyen davalarına dikkat çekerken, diğer yandan da “güç” sahiplerinin bu gücü yanlış kullanmalarına değiniyor. Bu güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet olabilir, bazen normal vatandaşların buna verdiği şiddet içerikli cevap olabilir. Filmde özellikle polisin siyahî vatandaşlara karşı tutumuna çokça atıf yapılıyor. Bir de tabii kullanılan dil vardır ki belirli yaşın altındaki çocuklarla izlenmemesi gereken bir filmdir. 

4 yorum:

  1. Kesin ümitliydim Oscarı kapması konusunda ama kısmet değilmiş işte...
    İzlemesi çok keyifli bir filmdi, sen de çok güzel yorumlamışsın.
    Yorumuna sağlık ♥

    YanıtlaSil
  2. Bu sene Oscar favorim bu filmdi. Yakın zamanda izledim ve çok beğendim. İki oyuncu da çok iyi oyunculuklar sergilemiş ama ben özellikle filmin senaryosuna bayıldım. Senaristini çok başarılı buldum. Böyle güzel filmler çekmeye devam eder umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi film Oscar'ı alamasa da yeterince ödüle layık görüldü ve gereken ilgiyi gördü yine de.

      Sil