Rick Grimes: My mercy prevails over my wrath (Merhametim gazabımı yendi) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

19 Nisan 2018 Perşembe

Rick Grimes: My mercy prevails over my wrath (Merhametim gazabımı yendi)


The Walking Dead dizisi sekizinci sezonu tamamladı. “Wrath” (Gazap) isimli sezon finalinde ise belki de bu diziyi izleyenlerin en çok beklediği olaylar ve sahneler yaşandı. En başta Rick’in grubu ile Negan’ın “Saviors” grubu karşı karşıya geldi ve son çatışma diyebileceğimiz bir an yaşandı.

Uyarı: Yazının devamı spoiler içeriyor.

İki taraf karşı karşıya gelirken Rick kendinden emin bir şekilde zafere doğru ilerlediğini düşünür. Ancak anlaşılan o ki yine tuzağa düşmüştür. İki sezon önce yaşandığı gibi grubu Saviors tarafından kuşatılır. Negan’ın amacı hepsini öldürmektir. Ancak Negan da Rick’ten çok daha büyük hata yapar. Eugene, onlar için yaptığı kurşunların tamamını sabote etmiştir. Sonuçta Saviors’tan ölenler ölür, kalanlar ise esir alınır.

Rick ise kaçan Negan’ın peşine düşer. İkisi arasında yaşanan kısa kavgada Rick, Negan’ın boğazını keser ve ölüme terk eder. Ancak bu aşamada Rick kendi içinde savaş veriyor. Carl ölmeden önce bıraktığı mektuplarda her iki tarafın da biri birini öldürmeden yaşayabileceğinden bahseder. İşte son anda Rick karar değiştirerek doktora Negan’ı kurtarmasını söyler.

Bu sahneden sonra Rick artık Negan’ın tarzında işler yapılmayacağını söyler. Zaten söylediğini kanıtlamak için de işe ilk önce kendinden başlar ve kaç defa öldüreceğini söylediği Negan’ı sağ bırakır. Sağ kalan Saviors’ları da bırakır.  Bunları yaparken de kendi içindeki intikam alma, öldürme, gazap duyguları ile acıma, merhamet etme ve bağışlama duygularının çatışması sonucu ağzından şu sözler dökülür:

My mercy prevails over my wrath.
(Merhametim gazabımı yendi.)

Bu arada Rick’in bu sözleri bana bir hadisi hatırlattı. Hadisin tam metni ve kaynağı şöyle:

“Ebu Hureyre'nin (r.a.) ifade ettiğine göre:
Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Allah mahlûkatı yarattığı zaman kendi nezdinde Arş'ın üzerinde bulunan kitabına: "Muhakkak benim rahmetim gazabıma üstün gelir" yazmıştır.” (Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4939, Ellulu vel Mercan)

Senaryoyu yazanlar bunu bilerek mi böyle yapmışlar, yoksa sadece bir benzerlik midir bilemem. Ancak benzerlik de ortadadır.

Rick’in yaptığı grubunu ikiye böler. Tabii izleyiciyi de ikiye bölmüştür. Zaten sezonun son sahneleri gelecek sezonda neler olacağının işaretlerini verir.

4 yorum:

  1. harika bir dizi bu diziyi yapanlara hayranım resmen :)

    YanıtlaSil
  2. Dostum bu cümleyi sezonda ilk defa Carl ile kurtardığı doktorun ilk karşılaşmasında doktor sarf ediyor ve bunun Kuran'dan bir alıntı olduğunu söylüyor. Hatta Carl'in ölüme doğru girdiği polyana tipleri de burda başlıyor.
    Hatta o doktorun da Müslüman olma ihtimali var.
    Bence senaristler günümüzde batıda oluşan islamofobi ve şu an tekrar gündeme gelen medeniyetler savaşına karşı bir atıfta bulunuyorlar.
    Hatta Rick'in son bölümde oturduğu ağacın sağ ve solundaku iki çerçeveye dikkat edersen biri İslam'ı diğeri hristiyanliğı simgeliyor.
    Özetle bence senaristler bu sezon çok alttan alta çok sağlam mesajlar veriyorlar.

    YanıtlaSil
  3. Bilerek yapıldı bu carl'ın kurtarırken öldüğü adamı hatırlıyor musunuz bu ayeti tick ondan duydu ve o da filmde Müslüman yemek istedikten sonra " annem hep merhameti gazabımdan üstün gelir, der. Aslında bu kurandan bir ayet." dedi yani bu bilinçli olarak yapıldı. Kimsenin fark etmemesi üzdü :(

    YanıtlaSil