Tüm zamanların en iyi macera filmleri – 1 - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

18 Ağustos 2018 Cumartesi

Tüm zamanların en iyi macera filmleri – 1


Hangi tür filmleri en çok seviyor ve izliyorsunuz? Macera, aksiyon, dram, komedi ve sair dediğinizi duyar gibiyim. Zaten en çok izlenen film türleri listesi de böyle başlıyor. The Numbers’ın verilerine göre 1995 ile 2018 yılları arasında sinemalarda en çok izleyici çeken film türlerinde başı macera filmleri çekiyor. Onu sırasıyla aksiyon, dram, komedi, gerilim, korku, romantik komedi, müzikal, belgesel ve kara mizah filmleri izliyor.

Tabii bütün bu film türleri arasında her zaman keskin hatlarla ayrılan bir sınır yoktur. Bazen bir film hem macera hem aksiyon hem de dram olabilir. Ancak film severlerin tercihinin başında macera filmleri geliyor. İçinde bol bol aksiyon, komedi ya da dram da olsa kimse hayır demez.

Madem macera türü filmleri herkes seviyor, şimdiye kadar yapılan en iyi macera filmleri hangileridir? Böyle bir araştırma yaparken de Rotten Tomatoes’un “Tüm zamanların en iyi macera filmleri” başlığı ile yayımlanan ve 60 filmden oluşan listesi ile karşılaştım.

Listede izleyip beğendiğim birçok film var. İşte bu filmlerden en iyi 20 filmi bir liste halinde macera filmi izlemek isteyenler için derledim.

İşte, tüm zamanların en iyi macera filmleri:

1 - Jurassic Park (1993)

Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough
Tomatometer: %92

Jurassic Park (1993), dinozorlarla ilgili yapılan filmler konusunda çığır açan bir yapım olmuştu. Dünya genelinde çok sevilmiş ve izlenmişti. Bunda ünlü yönetmen Steven Spielberg’in payı büyüktür. Bu film öncesi birçok farklı “dinozor” filmleri izlesek de, Jurassic Park (1993) ilk defa kullandığı görsellik ile bu tarih öncesi hayvanları bize neredeyse canlıymış gibi göstermesini başarmıştı. Tabii bir de onları oldukları çağdan alarak bizim yaşadığımız modern dünyaya kadar getirerek de daha farklı bir konuya değiniyor. Film Michael Chrichton'ın aynı isimli eserinden uyarlanmıştı.

2 - Indiana Jones Kutsal Hazine Avcıları (Raiders Of The Lost Ark - 1981) 

Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, John Rhys-Davies
Tomatometer: %95

Macera filmlerinin en iyi örneklerinden biri olan Indiana Jones filmlerini bilmeyen yoktur. Bu film de artık bir klasik yapım haline gelmiştir. Yönetmen koltuğundan Steven Spielberg’i gördüğümüz filmin oyuncu kadrosunun başında da Harrison Ford var. Ford ile Indiana Jones karakteri o kadar özdeşleşmiştir ki yıllar sonra çekilen yeni Indiana Jones filmlerinde de ihtiyar yaşına rağmen gençlere taş çıkartacak bir oyunculuk sergiliyor.

3 - Son Mohikan (The Last Of The Mohicans - 1992)

Yönetmen: Michael Mann
Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means, Eric Schweig
Tomatometer: %95

Bazı yapımlar vardır ki bir yönü diğer her şeyden çok öne çıkar. İşte bu film de öyle yapımlardan biridir. Bu filmin müziği, filmden daha çok ün kazanmıştır. Filmin bu ünlü müziği de Trevor Jones ve
Randy Edelman tarafından bestelenmiştir. Filmin konusu ise izleyicisi 18. yüzyıla, Amerika’ya götürüyor. Fransızlar ile Yerliler arasında savaş vardır. Bir de buna İngiliz güçleri de katılır.

4 - Pi'nin Yaşamı (Life of Pi – 2012)

Yönetmen: Ang Lee
Oyuncular: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain, Tabu
Tomatometer: %87

Robinson Crusoe tarzı kitap ve filmleri çok seviyorum. Bütün olumsuzluklara rağmen ıssız bir yerde tek başına yaşam mücadelesi veren insanların hikayeleri etkileyicidir. Bu film de benzer bir durumu anlatıyor. Ana karakter Pi, gemilerinin batması sonucu bir botta tek başına kalır. Aslında bottaki tek insandır. Bottaki diğer canlı ise bir kaplandır. Böyle bir duruma düşen nasıl hayatta kalır, nasıl aklını yitirmez diye merak ediyorsanız bu etkileyici filmi izleyin.

5 - Yeni Hayat (Cast Away - 2000)

Yönetmen: Robert Zemeckis
Oyuncular: Tom Hanks, Helen Hunt, Paul Sanchez, Lari White
Tomatometer: %90

Yukarıda Robinson Crusoe demişken bu film de günümüzün Robinson Crusoe’sunu anlatıyor. Chuck Noland, geçirdiği bir uçak kazası sonucu sağ kalan tek kişidir. Ancak kurtulduğu yer de bir ıssız adadır. Günlük yaşamında ve işinde dakikaları bile sayarak ve planlayarak geçiren bu adam, düştüğü bu yerde sayacağı çok dakikası, saati ve günü olacaktır. Bütün bu şartlar Tom Hanks’in oyunculuğu ile birleşince ortaya güzel bir film çıkmıştır.

6 - Diriliş (The Revenant - 2015)

Yönetmen: Alejandro G. Iñárritu
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson
Tomatometer: %80

Bu filmi görünce aklıma gelen ilk şey Leonardo DiCaprio’nun aldığı ilk ve tek Oscar’dır. Filmi izlerken oyuncunun sergilediği performans, oynadığı karakterin çektiği acılar ve sıkıntıları gördükçe hep “Artık bu sefer Oscar’ı hak etti, artık bu sefer verirler” deyip durdum. Film ise izleyiciyi 19. yüzyılın başlarına ve Amerika’ya götürüyor. Ana karakter Hugh Glass bir ayının saldırısına uğrar ve hayatta kalma şansı da neredeyse yoktur.

7 - Indiana Jones: Son Macera (Indiana Jones and the Last Crusade - 1989)

Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Harrison Ford, Sean Connery, Alison Doody, Denholm Elliott
Tomatometer: %84

Listedeki ikinci Indiana Jones filmi olmakla birlikte sonuncusu da değildir. Indiana Jones bu macerasında Hz. İsa'nın kayıp olan kutsal çanağını arıyor. Bu çanağın bir özelliği var ki onunla su için bir kişi ölümsüzlüğe kavuşur, ölüm döşeğindeki iyileşir. Tabii böyle bir çanak olunca da Naziler peşine düşerler. Jones sonunda çanağı bulur. Çanağı bulduğu yerde ise yüzlercesi var. Peki, hangisidir. İşte bu sahne gerçekten çok etkileyici ve öğreticidir.

8 - King Kong (2005)

Yönetmen: Peter Jackson
Oyuncular: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Thomas Kretschmann
Tomatometer: %84

King Kong en sevilen yapımlardan biridir. Daha önceki yapımları izlemesem de bu film çok önemli mesajlar veriyor. Mesela birinin para konusundaki açgözlülüğünü, arkadaşlarını bu uğurda feda etmesi var. Diğer tarafta is “canavar” diyebileceğiniz koca ve çok güçlü bir yaratık var; King Kong. Ama bu koca cüsseli hayvanın yüreği diğerine göre çok daha sevgi ve şefkat doludur. Bir insanın para, şan ve şöhret uğruna canavarlaşmasını, bir “canavarın” da insancıllığını görüyoruz.

9 - Dünyanın Uzak Ucu (Master And Commander: The Far Side Of The World – 2003)

Yönetmen: Peter Weir
Oyuncular: Russell Crowe, Paul Bettany, Billy Boyd
Tomatometer: %84

Bu film size denizde yaşanan bir macerayı anlatırken, nefes kesen bir deniz savaşı sahneleri sunacaktır. Film Napolyon dönemini anlatıyor. Pasifik Okyanusu’nda biri İngiliz ve diğeri de Fransız, iki gemi var. Bunlar arasında kıyasıya bir savaş yaşanacaktır. Büyük hasar alan İngiliz gemisi, Yüzbaşı Aubrey (Russell Crowe) komutasındadır ve eve dönmek yerine Fransız gemisinin peşinde çılgın bir maceraya atılır.

10 - Kamçılı Adam (Indiana Jones and the Temple of Doom - 1984)

Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Harrison Ford, Kate Capshaw, Jonathan Ke Quan, Amrish Puri
Tomatometer: %85

Listenin birinci bölümündeki son film de bir Indiana Jones filmidir. Bu sefer Jones’un yolu Hindistan’a düşer. Bu macerada ise sihirli bir mücevheri arıyor. Tabii, Hindistan’ın kendisi halen bile bizler için ilginç şeylerle dolu gizem dolu bir ülkedir. Buna Jones’un macera ruhu ve bir de garip bir tarikat eklenince ortaya yine soluk kesen bir macera filmi çıkıyor.

Devam edecek…

2 yorum:

  1. Onda ikisini izlemişim. Düşündüğümden çok daha az. En iyisi macera filmlerine ağırlık vereyim :-)

    YanıtlaSil