HBO, Ray Bradbury’nin eserini yeniden filme uyarladı: Fahrenheit 451 (2018) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

16 Ocak 2018 Salı

HBO, Ray Bradbury’nin eserini yeniden filme uyarladı: Fahrenheit 451 (2018)


Haber: Javanshir Gadimov

Ray Bradbury’nin artık çağdaş klasikler arasında yer alan eseri “Fahrenheit 451” yeniden filme uyarlandı.

Bradbury, Fahrenheit 451’de distopik bir dünya kurmuş. Bu dünyadaki en büyük yasak kitaplardır. Çünkü kitapların insanları “bozduğuna” inanılıyor. Onun yerine sürekli televizyon seyretmek var. Hatta öyle ki insanlar ne yapıp ne edip odalarının dört köşesini de koca televizyon ekranları ile kaplamaya çalışıyorlar.

Bradbury’nin bu eseri daha önce beyaz perdeye uyarlandı. 1966 yapımı “Fahrenheit 451” filminin yönetmenliğini François Truffaut yapmıştı.

Şimdi de HBO, bu eseri bu sefer de televizyon filmi olarak yeniden uyarladı. Filmin yönetmeni de Ramin Bahrani. Filmin oyuncu kadrosunda ise Michael B. Jordan and Michael Shannon Bring yer alıyor.

“Clarisse:
— Evvelce itfaiyecilerin yangın yapacakları yerde yangın söndürdükleri doğru mu?, dedi.
— Hayır. Evler her zaman yangına dayanıklıydı, sözüme inanabilirsin.
— Garip. Bir zamanlar, çok eskiden evlerin kazayla yandığı ve itfaiyeciler tarafından söndürüldüğünü duymuştum.” (s. 10)

Kitaptan bu alıntıda itfaiyecilerin ne yaptığı anlatılıyor. Çünkü Bradbury’nin bu distopya dünyasında yasak olan kitapları bulma ve yok etme görevi itfaiyecilere düşüyor. Çünkü bu dünyada itfaiyeciler yangın söndürmüyor, onlar yangın çıkarıyor. Bazen eğer bir evde çok fazla kitap bulurlarsa kitapları evle birlikte yakıp, yok ediyorlar.

Filmin fragmanında kitapların yakılması var. En başta yakılan kitap ise “Suç ve Ceza”. Suç; kitap okumak ve kitap sahibi olmak. Cezası; kitapları yakmak. Yakılan kitaplar arazında ise göze çarpan klasikler ise J. D. Salinger’in “Çavdar Tarlasında Çocuklar” ve Vladimir Nabokov’un “Lolita” romanıdır. Her ikisi de bir dönem bazı ülkelerde yasaklanan kitaplardı ve şimdi çağdaş klasikler olarak okunuyor.

İşte HBO’nun Fahrenheit 451 (2018) filminin fragmanı:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder