Aldatmak konusunu işleyen bir Rus dizisi: “İzmenı” (Измены - 2015) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

10 Şubat 2020 Pazartesi

Aldatmak konusunu işleyen bir Rus dizisi: “İzmenı” (Измены - 2015)

Aldatmak konusu işleyen bir Rus dizisi: “İzmenı” (Измены - 2015)


Konusuna bakarak bu dizinin bir erotik dizi olduğunu zannetmeyin. Bu 16 bölümlük mini dizi, aslında toplumda çok büyük sorunlara yol açan, bazen yuvalar yıkan bir konuyu işliyor: Aldatmak. Dizinin ismi “İzmenı” (Измены - 2015) ve Rusça'sından birebir çevirirsek çoğul bir şekilde “aldatmalar” anlamına geliyor. Çünkü birden fazla aldatma olayının ortasında geçen bir konusu var.

Dizi aslında bir komedi, dram ve trajikomedi. Bir yandan yaşanan olayları komedi şeklinde izlerken, diğer yandan bu komik olayların altında bir dram ve bir trajedi olduğunu daha sonra öğreniyoruz. Kısacası en baştan söyleyelim, hiçbir şey göründüğü gibi değildir.

Aldatmak konusu işleyen bir Rus dizisi yorumu


“İzmenı” (Измены - 2015) dizisinde iki ana karakter var. Kısaca “Asya” olarak çağrılan Anastasiya ve yine kısa ismi “Daşa” olan Darya. İkisi de evli ve çocukluk arkadaşları. Uzun yıllar önce yazlığa gittiklerinde burada arkadaş olmuşlardı. Ancak yıllardır birbirine görmemiş bu iki kadın, bir tesadüf sonucu karşılaşırlar.

Dizinin, bu iki kadını en başta bize nasıl sunduğuna, nasıl tanıttığına bakalım. Asya'nın, kulak burun boğa doktoru bir kocası var. Bildiğiniz mükemmel bir koca tiplerinden. Evden işe, işten eve ve her türlü işinde de eşine destek oluyor. Asya ise tam tersi bir karakter. Dizi başlarken kocası dışında iki sevgilisi var. Biri mimar olarak çalıştığı şirketin patronu, diğeri ise bir polis memuru. Kısa süre sonra da üçüncü ve bu sefer de genç bir sevgilisi olur.

Daha fazlası: Mihail Bulgakov’un ayını isimli kitabının film uyarlaması: Köpek Kalbi (1988)

Asya ve kocası Kirill

Asya sadece kocasını aldatmıyor. Aynı zamanda her bir sevgilisini bir diğeriyle aldatıyor. Bu yaptıklarında o kadar usta ki dört erkeği de birbirinden habersiz idare etmeyi başarıyor. Kendisinin de kabul ettiği gibi o bir “sürtük.” Zaten bunları sadece “seks iyidir” diye yaptığını da itiraf ediyor çocukluk arkadaşı Daşa’ya.

Tabii iki kadın uzun yıllar sonra bir araya gelinde Asya bunları arkadaşına anlatıyor. Arkadaşının maceralarından etkilenen Daşa ise kendisi de böyle bir macera yaşama, yani kocasını aldatma hevesine kapılıyor. Asya’dan bu “aldatmanın” nasıl yapıldığı ile ilgili tüyolar alır ve birkaç deneme girişiminde bulunur. Girişiminde bulunur dediğimize göre sonucun ne olduğunu tahmin etmişsiniz. Kısacası Asya ne kadar “sürtükse”, Daşa da o kadar bu tür işlerden uzak bir “melektir”.

“İzmenı” (Измены - 2015) - komedi, dram ve trajikomedi


Tabii bu olaylar birer komedi havasında başlar, sonradan drama ve en sonunda da trajikomediye dönüşür. Çünkü az önce dedik ya Asya dört erkeği de ustaca elinde oynatıyor ve idare ediyor. Bu idare bir şeyden sonra çığırından çıkıyor.

Daşa

Sevgililerinden biri, yani patronu ona ciddi ciddi evlenme teklifi eder. Hem de aslında evlenme teklifi edecek bir kız arkadaşı varken. Sonra genç yaştaki üniversiteye giden sevgilisi onu iyice takıntı yapar ve para, babasının gücü ile ele geçirmeye kalkışır. Bir yandan da kocası bu olayların bazılarından haberdar olur ve suskunluk oyunu oynamaya başlar. Yani her şey bir birine karışır. O kadar ki patronu olan sevgilisi onu zorla kaçırır. Yani artık yavaş yavaş trajediye dönüşür olay. Zaten ne beklenirdi ki bu kadar aldatmadan sonra.

Daha fazlası: Matrix 4 filmi hakkında her şey - Ne zaman çıkacak? Fragmanı ve diğer ayrıntılar

Kim “melek”, kim “sürtük”?


Bundan sonra yazacaklarım spoiler içeriyor. Sonra uyarmadı demeyin. En başta dedik ya dört kişiyi bir arada idare eden Asya’nın sürtüklüğü kadar Daşa da o kadar masum. Hatta istese bile kocasını aldatamıyor.

Her şey ortaya çıkınca ve Asya da onu kaçıran patronunun elinden kurtarılınca dört erkek biraraya gelir ve Asya’nın birini seçmelerini ister. Çünkü her biri aldatıldığını bildiği halde delicesine Asya’ya aşık. Dördü de toplanır ve Asya’nın seçim yapmasını ister. Kocası, her şeyi bildiği halde onu her an affetmeye hazır. Eski patronu, genç sevgilisi ve bir de trafik polisi olan sevgilisi.



Bu olaydan önce Asya kocasına şu soruyu sorar: Beni hiç aldattın mı? Kocasının cevabı “hayır” olur. Ancak gerçek böyle değil.

Asya ile Daşa’nın arkadaş olduğu çocukluk ve gençlik dönemlerini geçirdikleri dönemlerde zaman zaman Asya’nın kocası ve o zaman erkek arkadaşı olan Kirill de yazlığa geliyormuş. İşte bir gün Asya bu ikisinin beraber olmalarına şahit olur. Onu uyuyor zannedeler. Asya bunu öğrenir ama yıllar boyunca içine atar, bastırır, unutmaya çalışır ve bir şey demez.

Daha fazlası: Çin’deki corona virüs salgınını yıllar önce anlatan film: Salgın (Contagion - 2011)

Ama bir gün aldatılmanın verdiği acı ve bastırdığı bu duygular patlak verir. Bir konuşma sırasında Kirill aldatmanın nasıl iğrenç bir şey olduğundan bahseder. Asya ise onun kendisini aldattığını biliyor ve bu kadar rahat bir şekilde sanki kendisi hiç aldatmamış gibi konuşmasına içerler, kızar ve bir sinir krizi geçirir. Ağlar ve ondan kaçar.

İşte, bu andan sonra kocasını tam üç farklı sevgiliye kadar aldadır. Başta Daşa’nın bir “melek” gibi göründüğünü söylemiştik. Öyle görünüyor ki asıl “sürtük” olan, arkadaşının erkek arkadaşı ile beraber olan oymuş. Yani sonuçta karakterler rol değişir. Masumlar asıl “aldatan” ve aldatan da aslında bir aldatılma kurbanı olur. Hiçbir şey göründüğü gibi değilmiş.

Aldatmak konusu işleyen bir Rus dizisi: “İzmenı” (Измены - 2015)


Tabii bu dizinin ana çekirdek hikayesi. Burada Daşa ile kocası, annesi ve eski bir hayat kadını ve lezbiyen olan şoförü arasındaki başka bir karmaşık ağlar dizisi var. Diğer yandan Asya’nın genç sevgilisinin babasının annesini aldatması olayı başka bir yan hikâyesi. Yine Daşa’nın Kirill’in iş arkadaşı ile birlikte olma girişimleri de işin komedi kısımları. Yani işler ve aldatmalar karman çorman.

Yönetmen: Vadim Peralman
Oyuncular: Elena Lyudova
Glafira Tarhanova
Kirill Kyaro
Yevgenij Stıçkin
Tür: Dizi, Dram, Komedi, Trajikomedi
Yapım: Rusya - 2015 (1 sezon, 16 bölüm)
Puan: 8



Bir kitap önerisi: Stefan Zweig - Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu

2 yorum: