En iyi Sovyet filmleri: Operasyon “I” ve Şurik’in Diğer Maceraları (1965) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

25 Kasım 2017 Cumartesi

En iyi Sovyet filmleri: Operasyon “I” ve Şurik’in Diğer Maceraları (1965)


Yönetmen: Leonid Gayday
Oyuncular: Aleksandr Demyanenko
Aleksey Smirnov
Natalya Selezneva
Georgiy Vitsin
Yuriy Nikulin
Yevgeniy Morgunov
Tür: Komedi
Yapım: Sovyetler Birliği - 1965
Puan: 10

Sinema ve filmlerle ilgili yazılarımda sadece popüler ve günümüzün filmlerini değil, aynı zamanda farklı ülkelerden filmlere de yer vermeye çalışıyorum. Bu yazıda ise en iyi Sovyet filmlerinden birinden bahsedeceğim.

Operasyon “I” ve Şurik’in Diğer Maceraları (Операция «Ы» и другие приключения Шурика - 1965), Sovyet komedi filmlerinin en iyi ve en beğenilen örneklerinden biridir. 50 yılı aşkın bir süre önce çekilmesine rağmen, halen popüler olan ve çok beğenilen bir film. Hatta şöyle ki filmin IMDb’deki puanı 8.7, Rotten Tomatoes izleyicilerinin yüzde 93’ü beğenmiş ve Rus film sitesi KinoPoisk’te 300 bine yakın kişinin oy vermesi sonucu toplam 8.7 puan almış. Yani film halen çok popüler ve beğenilerek izleniyor.

Filmin yönetmeni Leonid Gayday. Film 1965 yılında Sovyetler Birliğin’nde vizyona girdiğinde çok beğeni almış ve 70 milyon kişi tarafından izlenmiş.

Film üç bölümden oluşuyor: Ortak (Напарник), Hayal (Наваждение) ve Operasyon “I” (Операция «Ы»). Her üç bölümün ana karakteri ortaktır ve adı da Şurik.

Film bir yandan Sovyet dönemini çok iyi yansıtırken, diğer yandan da az da olsa mizahi bir dille Sovyet toplumunun “propagandasını” yapıyor. Örneğin ilk bölümde (Ortak) kısa hapis cezası alan biri, bir inşaata çalışmaya gönderiliyor. Öğle yemeğinde bu mahkûma verilen yemekleri bir görseniz. Çorba, kebap ve tabii kompostosunu da talep etmeyi unutmuyor mahkûm. Ancak diğer tarafta ise üniversitede okuyan ve para kazanmak için de inşaatta amelelik eden öğrenci Şurik kuru ekmek ve süt yiyor.

Hayal (Наваждение) bölümü ise bir üniversitede sınav dönemi ve öğrencilerin telaşını anlatıyor. O kadar ki öğrenciler bu sınav heyecanından kendilerini kaybediyor. İşte bunun sonucu Şurik’in başından inanılmaz olaylar geçiyor.

Operasyon “I” (Операция «Ы») bölümünde ise Sovyet komedisinin en iyi bilinen üçlüsünü görüyoruz: Trus (Georgiy Vitsin), Balbes (Yuri Nikulin) ve Bıvalıy (Yevgeniy Morgunov). Bu anti-kahramanlar bir depoyu soyacaktır ancak önlerine Şurik çıkar. Tabii macera, koşuşturmaca ve komedi devam ediyor.

Bu arada bu filmi internette çok rahatlıkla bulabilirsiniz. Türkçe altyazı bulamazsanız bile, Rusça konuşmaları çok azdır ve onlara bile gerek kalmadan filmin keyfini çıkarabiliriniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder