Ucuz Roman (Pulp Fiction - 1994) ve Tarantino’nun filmleri üzerine - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

8 Şubat 2018 Perşembe

Ucuz Roman (Pulp Fiction - 1994) ve Tarantino’nun filmleri üzerine


Yönetmen: Quentin Tarantino
Oyuncular: John Travolta
Samuel L. Jackson
Bruce Willis
Ving Rhames
Uma Thurman
Tim Roth
Tür: Suç, Gerilim, Dram
Yapım: ABD - 1994
Puan: 9

Deyim yerindeyse Tarantino’yu son günlerde yeniden keşfettim. Hâlbuki daha önce birkaç filmini izlememe rağmen çok da hayranlık duyacak, yeni filmini bekleyecek kadar filmlerini beğenmemiştim. Tarantino kendine has bir üslup geliştiren ve bunu filmlerinde zaman zaman devam ettiren bir yönetmen.

Tarantino’nun daha önce Kill Bill filmlerini izleyip beğenmiştim. Bu normal bir beğenme, on üzerinden ancak 6-7 eden bir beğenme. Yaklaşık 10 yıl önce Rezervuar Köpekleri filmini izlemeye çalışmış bir türlü depodan çıkamayan, uzun ve küfürlü konuşmalarını saçma bulup, sonunu getiremeden bırakmıştım. Pulp Fiction filmini ancak fragmanını izleyip aşırı ve bayağı bulmuştum. Yeniden izleyince ancak birkaç sahnesini izlediğimi daha sonra hatırladım. Yeni filmlerinden Django Unchained (2012) çıktığında “zenci bir kovboy” fikrini ilgi çekici bulmayıp izlememiştim.

Ancak son günlerde Tarantino’nun filmlerini yeniden keşfettim. Bu keşfediş The Hateful Eight (2015) filmi ile başladı. Birkaç yıl önce izleyip çok beğenmiştim. Bu film Western tarzı ile birlikte bana Agatha Cristi’nin kitaplarını anımsatıyordu. Ünlü İngiliz polisiye yazarı zaman zaman okura ipuçlarını vererek cinayeti çözmeye teşvik eder. The Hateful Eight filminde de benzer sahneler var. Bir cinayet yaşanır ve soru şu: Kim yaptı? Bir kulübe tarzı dükkânda bunu yapabilecek birkaç kişi var.

Geçtiğimiz günlerde Tarantino’nun yeni filmi için çalışmalara başladığı haberinden sonra yönetmenin eski filmlerini izlemeye başladım. Sırasıyla Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs - 1992), Soysuzlar Çetesi (Inglourious Basterds - 2009), Django Unchained ve Pulp Fiction filmlerini izledim. Tabii 10 yıl önce izlediğimde saçma, aşırı bulduğum fazla küfürlü ve kanın su yerine sağa sola sıçradığı sahneler, bu sefer çok farklı bir etki bıraktı. Bunun ardından şu sonuca vardım. Örneğin The Hateful Eight ve Django Unchained gibi Tarantino’nun son filmleri her ne kadar geniş bir izleyici kitlesine hitap etse de işe ilk başladığı ve onu ünlü yapan, “Tarantino” yapan Rezervuar Köpekleri ve Pulp Fiction gibi filmleri en azından 30 yaş ve üzeri ve belli bir film beğenisi olan izleyici kitlesine hitap ediyor. 

Bu arada Tarantino filmlerinde bazı oyuncular ile yeniden çalışmayı tercih ettiği fark ediliyor. Örneğin Samuel L. Jackson, Tarantino’nun altı filminde rol almış. Death Proof (2007) filminde gördüğümüz bazı simaları daha sonra Soysuzlar Çetesi’nde tekrar görüyoruz.

Böyle isimler arasında Christoph Waltz’ın da anmak gerek. Avusturya - Almanya’lı aktör Waltz, Tarantino’nun iki filminde rol almış her iki rol için de Oscar kazanmıştı.

UCUZ ROMAN (PULP FICTION - 1994)

Şimdi bu yazının ana konusuna dönelim, Pulc Fiction filmine. Ucuz Roman (Pulp Fition - 1994) Tarantino’nun ikinci kez yönetmen koltuğuna oturduğu ve onu ünlü yapan filmi. Bu film çok rağbet görünce Tarantino’nun ilk filmi olan Rezervuar Köpekleri de bundan nasibini almış ve o da büyük hayran ve izleyici kitlesi elde etmişti.

Pulp Fiction eleştirmenler tarafından olumcu yorumlar almış ve Tarantino’nun “başyapıtı” unvanını kazanmıştı. Ayrıca finansal olarak da büyük başarı elde etmişti. Filmin Bütçesi 8,5 milyon dolar ve topladığı gişe hâsılatı ise yaklaşık 214 milyon dolar.

Film, Los Angeles suç dünyasından şiddet dolu dört öykü anlatıyor. Mafyanın iki kiralık katili, bir boksör, mafya liderinin karısı ve bir lokantayı soymaya çalışan bir çiftin öyküleri zaman zaman bir biriyle çakışıyor. Filmde şiddet sahneleri ve Tarantino’nun filmlerine özgü küfürlü konuşmalar da normal günlük diyaloglar olarak yansıyor.

Öte yandan bu film sadece Tarantino’yu değil aynı zamanda filmde rol alan oyuncuları da ünlü etti. En başta buna örnek filmde mafyanın iki katili rolünü canlandıran oyuncular John Travolta ve Samuel L. Jackson’i göstere biliriz.

Pulp Fiction 7 dalda Oscar’a aday gösterilmişti. John Travolta ve Samuel L. Jackson da Oscar’a aday gösterilen isimlerdendi. Quentin Tarantino ve Roger Avary ise “en iyi senaryo yazarlığından” Oscar almıştı.

Henüz izlemediyseniz bu film 20 yıllık bir klasik ve şimdiden kült film unvanını almıştır.

6 yorum:

  1. Sanırım sadece The Hateful Eight filmini izledim, sanırım diyorum bazı filmlerin isimleri çok tanıdık olmakla birlikte izledim mi tanıtımınımı gördüm şimdi çok emin değilim.

    Son filminden çok kanlı olmasına rağmen çok etkilenmiştim ama. Hiç tarzım olmamasına rağmen üstelik...

    Keyifli seyirlerin olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Django filmini de deneyin. O da güzel...

      Sil
  2. Tarantino'nun her filmi efsane. Tekrar tekrar izlesen bile hiç bıkmazsın... Aslında hepsi kült film ve hepsi de asla eskimeyecek, unutulmayacak yapımlar :)

    ikizgezegen.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En son Jackie Brown'ı izledim ve izlemediğim Tarantino filmi kalmadı.

      Sil
  3. İzlediğim güzel filmlerin altından hep aynı yönetmen çıkıyor. Bu filmini de beğenmiştim. Bu yönetmenin kendine has bir anlatımı var ve baya güzel açıkçası. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarantino kendini bir marka yapabilen yönetmenlerden...

      Sil