Bir defa izlerseniz, tekrar tekrar izleyeceğiniz bir animasyon: Coco (2017) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

4 Haziran 2018 Pazartesi

Bir defa izlerseniz, tekrar tekrar izleyeceğiniz bir animasyon: Coco (2017)


Yönetmen: Lee Unkrich
Seslendirenler: Anthony Gonzalez
Gael García Bernal
Benjamin Bratt
Alanna Ubach
Renee Victor
Ana Ofelia Murguia
Edward James Olmos
Tür: Animasyon, Macera, Aile
Yapım: ABD - 2017
Puan: 10

Coco (2017), Pixar yapımı, Disney tarafından dağıtımı yapılan ve en çok de öyküsü ile şarkılarını beğendiğim duygu yüklü bir film ve animasyondur. Başlıkta da dediğim gibi bir defa izledikten sonra tekrar tekrar izleme isteği uyandırıyor. Hem animasyon yönü hem duygusal ve dokunaklı öyküsü hem de müzik ve şarkılarıyla gerçekten güzel bir yapım ortaya çıkmış.

En başta söylemek gerekir ki Coco böl ödüle layık görülmüş bir animasyon. En başta 2 dalda Oscar almıştır: En İyi Uzun Metrajlı Animasyon ve En İyi Özgün Şarkı. Ayrıca Altın Küre ve BAFTA başta olmak üzere onlarca film ödülü töreninde Coco’ya “en iyi animasyon filmi” ödülü verilmişti.

Coco’da yapılan ilklerden biri de rol alanlarının tamamının Latin olmasıdır. Zaten konusu da Meksika geleneklerinde olan bir olayı anlatıyor: Meksika’da bayram olarak kutlanan Ölüler Günü (Día de los Muertos). Aslında bu gelenek sadece Meksika’da değil. İspanyol kültürünün götürüldüğü ülkelerde -mesela Filipinler- benzer şekilde kutlanan bir bayramdır.

Meksika’da kutlanan Ölüler Günü bayramında ise ölenlerin ruhlarının o gün gelip ailelerini ziyaret edeceğine inanılıyor. Onlar için mezarlarına sevdikleri yiyecekler bırakılır. Kabirleri ziyaret edilir ve sair.

Coco filminde de olaylar böyle bir günde başar. Miguel Rivera’nın da ailesi böyle bir güne hazırlanıyor. Miguel’nin ailesinin tamamı ayakkabı ustasıdır. Miguel’in ise bir hayali var. O müzisyen olmak istiyor. Ancak ailesinde müzik yasağı var. Çünkü büyü büyük dedesi, yani büyük ninesi Coco’nun babası, müzisyenlik için ailesini terk etmişti.

Miguel ise müzisyen olma hayalini gerçekleştirmek için her şeyi göze almışken, kendisini bir anda ölülerin dünyasında bulur. Buradan kurtulmasının tek yolu ise ölüler dünyasında olan ailesinden birinin hayır duasını almaktır. O da müzisyen olan büyük büyük dedesini bulup ondan hayır dua almak için ölüler dünyasında müzik dolu bir maceraya atılır.

Coco (2017) ailecek izlenebilecek güzel bir animasyon ama filmdeki iskeletler küçük çocukları korkutabileceği için Türkiye’de +7 uyarısı konulmuştur.

Son olarak da filmin finansal durumundan bahsetmek istiyorum. Genellikle filmin başarılı olup olmadığı, elde ettiği gişe hasılatına bakarak ifade ediliyor. Filmin bütçesi yaklaşık 200 milyon dolardı. Dünya genelinde elde ettiği gişe hasılatı rakamı ise 806 milyon dolar olarak ifade ediliyor ki bu da ilkler sıralamalarına girmesine yetmiştir. Bu gişe hasılatı ile Coco tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşan 15. ve 2017 yılın da 11. filmi olmuştur.

10 yorum:

  1. Bu filme oğlumla gitmek istedik. Araya bir şey karıştı gidemedik ama internetten izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Çok beğenilen bir animasyon olduğunu biliyordum ama bu kadar izlendiğini ve bu kadar para kazandırdığını bilmiyorum. Şimdi daha çok merak ettim. Yazın izleyeyim :-)

    YanıtlaSil
  3. Bence aldığı tüm ödülleri hak ediyor. Çok anlamlı ve keyifli bir animasyon

    YanıtlaSil
  4. Oğlumla izleyelim. Eğlenceli bir yapıma benziyor :)

    YanıtlaSil
  5. Keyifle izledik Coco'yu, ben de tavsiye ederim. Bu arada Ölüler Günü'nün gerçekten varoldoğunu bilmiyordum. Merak ettim, biraz araştırmalıyım. Teşekkür ederim :)
    Sevgiler...
    Serazad
    www.rehargan.com

    YanıtlaSil