Platform (2019) film yorumu: Şoke edici, çarpıcı bir yapım - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

2 Haziran 2020 Salı

Platform (2019) film yorumu: Şoke edici, çarpıcı bir yapım

Platform (2019) film yorumu: Şoke edici, çarpıcı bir


Platform (2019), İspanya yapımı gerilim, korku ve bilim kurgu türü bir film. İlk dakikalarından izleyicinin dikkatini çekmeyi başarıyor. Neredeyse her saniyesi sizi şoke edecek bir yapım da diyebiliriz. 

2020'de Netflix’te de yayımlanmaya başlandı. Film bir tür distopya düzenini anlatıyor. Çok anlam içeren ve farklı şekillerde yorumlanabilecek açık bir yapıt da diyebiliriz. 

Platform (2019) filmi konusu


Filmin ana karakteri Goreng uyanıyor ve kendisini beton bir hücrede buluyor. Hücre numarası ise 48. Hücresini paylaştığı bir kişi daha var. Hücrenin ortasında ise büyük bir kare delik. Bu delikten yukarıda ve aşağıda olan hücrelerin sakinleri görülebilir. 

Burası dikey bir yapı en üstten en alta doğru onlarca hücre var. Bir tür hapishane ama ana karakterin buraya kendi isteği ile geldiğini öğreniyoruz. Burada altı ay geçirecek, karşılığında ise bir diploma alacak. Diğer kişilerin de benzer hikâyeleri var. Herkes bu “merkeze” girdiğinde yanına bir şey almasına izin verirler. 


Platform (2019) film yorumu: Şoke edici, çarpıcı bir


Yapının en önemli özelliği ise hücrenin ortasındaki boşluktan her gün bir platformun yukarıdan aşağıya doğru hareket etmesi. Her katta durur ve buradaki iki kişi platformdan yemek yerler. Sadece verilen sürede yiyebildiklerini yerler. Almak, saklamak yasak. Alırlarsa hücre ya aşırı soğur ya da aşırı ısınır ve onları öldürür. 

Bu yiyecek platformu en tepeden başlar. Bu aynı zamanda şu demek, alttaki katlar bir öncekinin artıklarını yerler. Daha aşağılara gittikçe ise yemekler hem azalır hem de daha berbat halde gelir. 

Platform (2019) film yorumu: Şoke edici, çarpıcı bir


Platformdaki düzen


Goreng yanına bir kitap almış. Herkesin yanına bir şey almasına izin veriliyor. Hücre arkadaşı ise bıçak almış. Ki zamanı geldiğinde ona karşı kullanmayı tercih edecek. 

Ana karakter 48. hücrede uyandı (yani 48. kat) ama her ay hücrelere verilen bir gaz ile buradaki insanlar uyutuluyor ve yeni hücrelerine taşınıyor. Nasıl, ne şekilde ve kimler tarafından yapıldığını hiçbir zaman görmüyoruz. 

Platform (2019) film yorumu: Şoke edici, çarpıcı bir


Bunun ise burada hayatta kalmak için çok büyük önemi var. Çünkü platform daha alt katlara gittikçe oralara yiyecek adına bir kırıntı bile ulaşmaz. Bu sefer hücre arkadaşlarının bir birlerini yediklerini öğreniyor ve daha sonra da görüyoruz. Şoke edici görüntülerden biri.

Tabii platformla ilgili farklı ayrıntılar da var. İzleyerek kendiniz keşfedebilirsiniz.

Düzene başkaldırmak


Tabii bu düzen bir süre böyle devam eder. Ta ki birileri buna son vermeye ve bir şeyleri değiştirmeye çalışana kadar. Zaman zaman beyhude bir çaba gibi görünecek, kimi zaman işe yarıyormuş gibi olacak.

Platform (2019) film yorumu: Şoke edici, çarpıcı bir
 

Son olarak Goreng ve bir hücre arkadaşı bu yapının kaç katlı olduğunu görmek için platformla birlikte yola çıkarlar. Aynı zamanda yiyeceklerin daha aşağılara ulaşması için bir çabaları da var. 


Platform (2019) film yorumu


Bu film birçok açıdan yorumlanabilir. Bir açıdan mevcut toplumumuzdan izler görülebilir. Çünkü en üst kattakiler her türlü yiyeceğin keyfini çıkarırken, en alt kattakiler bir birini yemek zorunda. Elit sınıfın sefa sürmesine karşı toplumun alt kesiminin içler acısı durumu gibi. 

Diğer yandan bu yapıyı hazırlayan kişilerin platformdaki yiyecekleri ne kadar özenerek hazırladığını görüyoruz. Gerçekten mükemmel bir sofra kuruyorlar. Tabii ilk kattan başlayarak hunharca yiyip içme başlıyor. Kimse aşağıdakini düşünmüyor. Aslında bir gün kendilerinin de alt katlarda olabileceğini biliyorlar. Buna rağmen üst kat hiçbir zaman alt ile konuşmaz. 

Eğer yapı bir toplum eleştirisi ise hücreler arasındaki ilişki çeşidi de bir birey eleştirisi olarak görülebilir. 

Sonuç itibariyle her izleyicinin kendi yorumunu yapabileceği, kendince anlam verebileceği, şoke edici ve çarpıcı bir film. 

Platform (2019)
Özgün adı: İspanyolca “El Hoyo” (Delik)
Yönetmen: Galder Gaztelu-Urrutia
Senaryo: David Desola
Pedro Rivero
Oyuncular: Ivan Massague
Antonia San Juan
Zorion Eguileor
Emilio Buale
Alexandra Masangkay
Tür: Korku, Gerilim, Distopya, Bilim Kurgu
Yapım: İspanya - 2019
Puan:


11 yorum:

  1. İspanyol sineması son yıllarda çok başarılı filmler çıkarıyor. Takipteyiz.

    YanıtlaSil
  2. iyi film tabii ama birçok sahnesine bakamadım bilei iğrençti. ispanyolların iyi aksiyon dizileri ve filmleri var, tünelin ucunda, high seas, visavis gibi :)

    YanıtlaSil
  3. Çarpıcı bir gerilim filmiydi.Ayrica düzen eleştirisi yapılmamış, döşenmiş...

    YanıtlaSil
  4. Filmi bende izledim film çok değişik bir yapısı vardı.
    benim de bir blogum var .
    kitap film dizi belgesel anime inceleme ve önerileri paylaşıorum.
    ismime tıkalyarak blogumu görerbilirsinizç
    https://www.libereji.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Blogunuzu ziyaret ettim. Başarılı...

      Sil
  5. Başarılı bir yorum olmuş, tebrikler

    YanıtlaSil
  6. İzlediğim en değişik filmlerden birisiydi. Tam bir sosyolojik konulu film diyebilirim. Yorumunuz için teşekkürler:)

    YanıtlaSil