Bu Dünyanın Dışında (The Space Between Us - 2017) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

28 Ekim 2017 Cumartesi

Bu Dünyanın Dışında (The Space Between Us - 2017)


Yönetmen: Peter Chelsom
Oyuncular: Gary Oldman
Asa Butterfield
Carla Gugino
Britt Robertson
Tür: Bilim Kurgu,  Dram
Yapım: ABD - 2017
Puan: 6

Filmin başrollerinde Uzay Oyunları (Ender’s Game) filminden tanıdığım oyuncu Asa Butterfield bulunuyor. Tabii bu filmde artık biraz daha büyümüştür.

Filmin konusu kısacası şöyle: Genesis şirketi Mars ile ilgili yeni bir proje başlatır. Proje kapsamında Mars’a gidecek bir grup astronot, burada ilk koloniyi kuracak ve belirli bir süre burada yaşayacaktır. Ancak Mars’a yolculuk sırasında Mars görevinin baş astronotu Sarah Elliot’un halime olduğu ortaya çıkar. Genesis ve CEO’su Nathaniel Shepard’ın önünde birkaç seçenek vardır. Ya Mars projesini durduracak ve astronotlar gezegene ulaşmadan Dünya’ya geri dönecek ya da Sarah Mars’ta doğum yapacak. Projeyi tehlikeye atmamak adına hamilelik kamuoyundan gizlenir ve Mars’ta doğum yapmasına karar verilir.

Sarah Elliot, Mars’ta doğum sırasında yaşamını yitirir. Gardner Elliot ismi verilen çocuk ise Mars’ta doğan ilk insan olur. Babasının kim olduğu bilinmiyor. Ayrıca Mars projesinin olumsuz etkileyeceğini düşündükleri için Gardner’in varlığı kamuoyundan gizli tutulur. Mars’ta doğan ilk insan olan Gardner ise 16 yıl boyunca buradaki ilk kolonide sadece birkaç bilim adamı arasında büyür. Tabii en gelişmiş teknolojiler ve en iyi bilim adamları arasında büyümesinden dolayı da iyi yetişir ve çok zekidir.

Gardner Elliot 16 yaşına geldiğinde yaptığı araştırma sonucu annesi ile bir erkeğin fotoğrafına ulaşır. Aslında babasının kim olduğunu öğrenmek ister. Ancak Dünya’da onun varlığından kimsenin haberi yoktur. Sadece internet üzerinden bir kızla konuşuyor. O bile onun Mars’ta olduğunu bilmiyor.

Mars’lı ilk insan olan Gardner’in Dünya’ya gelme isteğine astronot Kendra Wyndham yardım eder. Bir anne gibi ona sahip çıkan Kendra Wyndham, Genesis yönetimini ikna eder ve Gardner ilk defa Dünya’ya döner ve babasını aramaya başlar. Ancak en büyük sorun Mars’ta doğduğu için Dünya’ya ve daha fazla olan yer çekimine uyum sağlayamamasıdır.

Film tam anlamıyla bir uzay filmi değildir. Ancak filmin başlarındaki uzay ve Mars sahneleri gerçekten çok güzeldir. Gardner’in maceralarının çoğu ise Dünya’da geçer. Bir insan düşünün 16 yaşına kadar sadece 14 kişi görmüştür. Dünya ile ilgili, kültürü, insanlarla iletişim kurma becerisi ve bilgisi çok sınırlıdır. İşte onu sağlık sorunlarından sonra bekleyen en büyük olay da budur.

Mesela ilk defa insanlarla konuşur. Tabii onun tepki verdiği ve insanlara göre çok sıradan olan şeyler garipsenecek olaylara sahne olur. İlk defa yağmur gördüğünde sevincinden sokağa fırlar ve yağmur altında yüzüne vuran damlaların zevkini yaşar. Diğer insanlar ise kaçarak sığınacak bir yer arar.

Öte yandan sıkıntılarından biri de yer çekimidir. Mars dünyaya göre kütle olarak daha küçük olduğu için yer çekimi de daha azdır. Ancak Dünya’da daha güçlü bir yer çekimi ile karşılaşınca Gardner yürümekte, koşmakta zorlanır. Çünkü kemik yapısı ve kasları Mars ortamına göre gelişmiştir. Tabii bir de babasını arama girişiminde Dünya ortamı sağlığını tehlikeye sokar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder