Belgesel önerisi: İnsandan Sonraki Yaşam (Life After People - 2008) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

22 Kasım 2017 Çarşamba

Belgesel önerisi: İnsandan Sonraki Yaşam (Life After People - 2008)


Yönetmen: David de Vries
Tür: Belgesel
Yapım: ABD - 2008
Puan: 10

İnsandan Sonraki Yaşam (Life After People - 2008) belgeseli, dünyaya farklı bir bakış açısı sunuyor. Eğer insanlar bir gün aniden yok olursa, yaşadığımız bu dünyaya olur? Hayvanlar, doğa, binalar, diğer insan yapımı ve insana bağımlı olan her şey?

Bu belgesel ilk defa yıllar önce izlediğim ama halen zaman zaman bazı çarpıcı kısımlarını hatırladığım filmlerden biridir. Belgesel insanların dünyadan nasıl yok olacağına odaklanmıyor. İnsanlar bir gün dünyadan yok olabilir mi? Bu bilim kurgu ya da daha çok kıyamet ve kıyamet sonrası (apocalypse) filmlerinin konusudur. Zaten benzer filmler sık sık yapılır.

Bu belgesel ise insanların nasıl yok olacağından çok, eğer bir gün insanlar tamamen yok olursa dünyaya ne olur sorusundan yola çıkarak bir anlatım ortaya koyuyor. Cevapları ise farklı bilim dallarından uzmanlar yorumluyor.

İçeriği ile ilgili çok fazla bilgi vermeden bana çarpıcı gelen iki örnek vermek istiyorum belgeselden. Mesele eğer insanlar olmazsa özellikle evlerde beslediğimiz köpekler camları kırarak dışarı çıkacaklar. Çünkü onları besleyecek sahipleri yoktur. Artık kendi başlarınadırlar. Ancak bizim evcilleştirdiğimiz bu köpekler belirli bir süre sonra yabanileşecek ve yırtıcılar arasında yerini alacaktır. Tabii bütün türleri değil.

İkinci en çarpıcı örnek şöyle: Şehirler ve insan atıkları çok sayıda kemirgeni, fareyi besliyor. Bu besin kaynağı olmadan insanlar yok olunca fareler ilk önce insanlardan geri kalan besinleri yiyerek belirli bir süre hayatta kalacak. Ancak sonra doğaya açılmak ve kendi emekleri ile besin aramak zorundalar. Bedava yiyecek yoktur artık. İşte doğada da artık yırtıcıların avı olacaklar. Belgesel için konuşan bir uzman nesli neredeyse önemli ölçüde azalacak hayvan türünün başında farelerin geleceğini ifade ediyor.

Tabii insan olmayınca doğayı kirleten, yıkan, onu hunharca kendi çıkarı için kullanan kimse de olmayacaktır. İşte bundan sonra doğa kendini onarmaya başlayacak. Yıllar geçtikçe dünya eski haline dönecektir.

Belgesel özellikle animasyonlarla insan olmayan dünyanın nasıl yeniden şekilleneceğini güzel görsellerle gösteriyor. Belgesel severlere mutlaka izlemelerini tavsiye ederim.

Bu arada bu belgesel aynı zamanda 10’ar bölümlük ve iki sezonluk (2009 ve 2010) aynı başlıklı belgesel dizinin de yapılmasına öncülük etmiştir. Bu iki sezonluk belgeselin de yönetmeni yine David de Vries.

2 yorum:

  1. Afiş bana The Walking Dead'i anımsattı.
    Zaten konusu da benziyormuş. Merak ettim gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet teması Walking Dead ile benzerlik taşıyor.

      Sil