Hollywood mumyaları yeniden diriltmeyi seviyor: Mumya (The Mummy - 2017) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

1 Kasım 2017 Çarşamba

Hollywood mumyaları yeniden diriltmeyi seviyor: Mumya (The Mummy - 2017)


Yönetmen: Alex Kurtzman
Oyuncular: Tom Cruise
Annabelle Wallis
Sofia Boutella
Russell Crowe
Jake Johnson
Tür: Aksiyon,  Fantastik,  Macera
Yapım: ABD - 2017
Puan: 5

Hollywood sineması mumyaları çok seviyor. Özellikle de onları yeniden diriltip beyaz perdeye taşımayı. Bunu bir kez daha gördük. Bu yıl vizyona giren Mumya (The Mummy - 2017) filmi ile. Bu film Hollywood’un mumya filmler koleksiyonunda ne ilktir ne de son olacaktır.

Hollywood en son 1999, 2001 ve 2008 yıllarında olmak üzere Mumya üçlemesini sinemaseverlerle buluşturmuştu. Aradan geçen kısa bir zamandan sonra yeni bir Mumya (2017) filmini daha görüyoruz. Hep merak etmişimdir. Hollywood neden eski filmlerin hep yenisini yaparak piyasaya sürer. Yeni konu bulamaz mı? Buna bir cevap ünlü filozof Theodor W. Adorno, “Kültür Endüstrisi” eserinde veriyor. Özeti şu Hollywood neden altın yumurtlayan tavuğu kessin ki? Bir başka açıklaması ise şöyle: Para getirip getirmeyeceği belli olmayan yeni yapımlara girmektense, kazandıracağına kesin gözüyle bakılan eski filmlerin yanına 1-2-3 koyarak yenisini yapmak ya da spin-off çekmek daha az riskli ve daha kazançlıdır.

Film genellikle eleştirmenlerden olumsuz not almış. Yapımcıların ünlü oyuncu Tom Cruise’u başrolde oynatması ve yine başka bir ünlü oyuncu Russell Crowe’u da ekibe katmasına rağmen.

Yeni Mumya filminin konusu kısaca şöyle: Eski Mısır’da Prenses Ahmanet, babasından sonra tahta çıkacak tek çocuktur. Ancak ikinci eşten bir erkek çocuk doğunca Ahmanet’in tahta oturma sevdası suya düşer. Ahmanet, Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Set ile anlaşma yapar ve ailesini öldürür. Karşılığında Set’in ruhunun bir bedene geçmesine yardımcı olacaktır. Ancak babasının rahipleri onu yakalar ve diri diri mumyalayarak Mısır’dan uzakta Mezopotamya’da yerin altında bir kabre gömerler.

Filmdeki olayların devamı ise günümüzde ABD ordusundan Çavuş Nick Morton (Tom Cruise) ile devam eder. Bir asker ve aynı zamanda antika avcısıdır. Ahmanet’in lahitini bulur ve Londra’ya getirirler. Tabii mumya dirilir, kaçar, avlanmaya başlar, Set’i yeniden diriltmek için işe koyulur ve aksiyon/macera kaldığı yerden devam eder.

Tabii sonucu söylememe gerek yok. Ana karakter Nick Morton (Tom Cruise) mumyayı yenecektir. İnsanlığı kurtaracak ve kahraman olacaktır. Bir de film öyle bir sonla bitiyor ki mutlaka devam filminin geleceği mesajını da veriyor. Zaten hiçbir mumya filmi tek başına olmamıştır. Her zaman en az üçleme şeklindedir. Ancak bu film istenilen başarıyı (hâsılatı) yapmazsa o zaman durum başka olabilir.

Not: Filmi izlediyseniz, film ile ilgili yorumunuzu ve filme kaç puan verebileceğinizi yoruma yazarak bizimle paylaşın.

2 yorum: