Çin’deki corona virüs salgınını yıllar önce anlatan film: Salgın (Contagion - 2011) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

2 Şubat 2020 Pazar

Çin’deki corona virüs salgınını yıllar önce anlatan film: Salgın (Contagion - 2011)

film: Salgın (Contagion - 2011)


Dünyanın sıcak gündemlerinden birini Çin’de başlayan ve yavaş yavaş diğer ülkelere de yayılan bir virüs salgını oluşturuyor. Corona virüsü ismi verilen bu salgın artık Dünya Sağlık Örgütü gibi önemli kurumları harekete geçirdi. Twitter’da da günlerdir en çok konuşulan olaylardan biri.

2011 yılında yapılan Salgın (Contagion - 2011) isimli film ise sanki yıllar öncesinden günümüzdeki olayları anlatıyor gibi. Çin’de başlayan, daha sonra insanların hava yolu ile yolculuğu sonrası kısa sürede ABD ve Avrupa’da yayılan bir salgını anlatıyor bu film. Günümüzdeki olaylara o kadar benzerlileri var ki inanılmaz.

Film yorumu: Salgın (Contagion - 2011)


Her ne kadar film şu an 2020’de yaşanan olaylara çok benzese de aslında daha önce yaşanan başka salgınlardan ilham alınarak çekilmiş. 2003 SARS salgını ve 2009 grip salgını filmin yapılmasına ilham olan gerçek salgınlar ve vakalar.

Film bize salgını gün gün anlatıyor. Ama birinci gün ile değil. İkinci günden başlayarak anlatıyor. Çünkü birinci gün virüsün kaynağını ve nereden geldiğini gösterecek bize. Yapımcılar bunu filmin sonuna bırakmışlar.

Daha fazlası: Yılın en iyi filmi ve masalı bir aşk öyküsü: The Shape of Water (2017)

film: Salgın (Contagion - 2011)


Salgın Hong Kong’da başlıyor, yani Çin’de. Amerikalı bir kadın da iş için gittiği Çin’de bu virüsü kapıyor ve geldiğinde Amerika’da da bir salgın başlıyor. Tabii bir kişiden birden fazla kişiye geçtiğini düşünürsek, virüs hızla yayılıyor.

Film aslında şunu gösteriyor. Günümdeki uluslararası hızlı seyahatlerin aslında virüsü ne kadar hızlı kıtalar arasında taşıma potansiyeli var. Eskiden olsaydı virüs Hong Kong ve çevresinde yayılırdı. Ama hastalıklı bir kişinin bile başka bir kıtaya geçmesi virüsün yayılmasına yetiyor.

Daha fazlası: Ucuz Roman (Pulp Fiction - 1994) ve Tarantino’nun filmleri üzerine

Ölü sayısı ve aşı


Bir salgın olduğunda en çok merak edilen şey şu: Kaç kişiye bulaştı, kaç kişi öldü ve saire. Tabii Amerika’ya virüs götüren kadın kısa sürede ölüyor. Oğluna da bulaştırdığı için o da ölüyor. Ancak kocası virüse karşı bağışıklık kazanıyor ve hayatta kalıyor.

Virüs bulaşan her dört kişiden birinin ölme ihtimali var. Tabii kurtulanlar da oluyor. Filmde virüs salgının 26. gününde sadece Amerika’da 2.5 milyon kişinin öldüğü bilgisi veriliyor. Dünya genelinde ise 25 milyon kişi ölüyor. Tabii bu bir film ve bir şeye dikkat çekmek için çok yüksek ve çarpıcı rakamlar kullanmaya ihtiyaç duymuşlar.

film: Salgın (Contagion - 2011)


Tabii salgın ile birlikte aşı yapma çalışmaları da başlıyor. Ancak aşı bulunana kadar şehirler, toplumlar ve ülkeler harap olmanın eşiğine geliyor. Sokaklar bom boş ve çöp içinde. Açlık, yiyecek kıtlığı had safhada. Nereden geldiği bile bilinmeye mikroskobik bir canlının ne yapabildiğine bakın.

Peki, aşı ne zaman bulundu? Yaklaşık olarak 500 gün sonra. Kısıtlı sayıda ve yavaş yavaş üretiliyor ve dağıtılıyor.

Daha fazlası: Duygu yüklü bir aile filmi: Pete ve Ejderhası (Pete's Dragon - 2016)

Spoiler: 1. Gün


Virüsün en azından filmde nasıl ortaya çıktığı ve yayıldığı filmin sonundan anlatılıyor. Eğer kendim izleyip görmek istiyorum diyorsanız aşağıdaki paragrafı okumayın.

Filmde virüsü inceleyen bilim adamları virüste hem yarasa hem de domuz DNA’sı olduğunu görürler. Çünkü virüs şöyle ortaya çıkmış: İlk önce bir yarada başlıyor. Yarasa bir miktar muz alarak uçuyor ve bunu bir domuz çiftliğinde düşürüyor. Bir domuz da bunu yiyor. Sonra domuzu keserek bir otelin restoranına satıyorlar. Şef tam domuzu pişirmeye hazırlarken, tabii ağzına dokunuyor ve büyük ihtimalle oradaki sıvılardan ellerine geçiyor. Şef bu arada ziyaretçilerden biri tarafından çağrılıyor. Yukarıda virüsü Amerika’ya götüren kadın bu. Şefe yemekler için teşekkür etmek ve fotoğraf çekmek için çağırmış. Şef de elini yıkamadan sadece biraz önlüğüne silerek kadının elini sıkıyor ve ona bulaştırıyor. Kadın da çok aktif birisi. Çok sayıda kişi ile el sıkışıyor. Biri telefonuna dokununca kapıyor, bir garson içtiği bardağı toplayınca ona bulaşıyor derken salgın tüm dünyaya yayılıyor.



Filmin oyuncu kadrosu


Film adeta yıldız bir kadro ile çekilmiş. Aşağıda yönetmen ve oyuncularını görebilirsiniz.

film: Salgın (Contagion - 2011)
Yönetmen: Steven Soderbergh
Oyuncular: Marion Cotillard
Matt Damon
Laurence Fishburne
Jude Law
Gwyneth Paltrow
Kate Winslet
Jennifer Ehle
Tür: Bilim Kurgu, Gerilim, Dram
Yapım: ABD - 2011
Puan: 9

Sonuç olarak bir virüs salgını nedir, nasıl yayılır, nasıl başlar ve en önemlisi yaşandığında ne yapılabilir ile ilgili size fikir verebilecek güzel bir film. İyi seyirler.

Bu arada yeter film izledim şimdi de biraz kitap okuyayım diyorsanız size birkaç kitap önerisi:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder