Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

3 Şubat 2020 Pazartesi

Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler

Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler


Dünya gündemini bu aralar meşgul eden olaylardan biri de Çin’de başlayan ve diğer ülkelerde de görülen corona virüs salgını. Yaklaşık 10 yıl önce çekilen bir film ise adeta günümüzdeki olayları önceden çok net bir şekilde görmüş ve tahmin etmiş gibi. Çünkü bu film tam da bugün yaşadığımız corona virüs salgınını anlatıyor.

Tam da Corona virüs salgınını anlatan film


Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler


Filmin ismi Salgın (Contagion - 2011). Önceki yazımda bu filmden ayrıntılı bir şekilde bahsetmişti. Günümüzdeki olaylarla o kadar benziyor ki şaşıracaksınız. Film hakkındaki ayrıntılı incelemeye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Daha fazlası: Çin’deki corona virüs salgınını yıllar önce anlatan film: Salgın (Contagion - 2011)

Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler


Peki, “Contagion” dışında benzer filmler var mı? Olmaz olur mu. Aslında çok sayıda bilim kurgu, korku, gerilim ve aksiyon filmlerinde virüs salgını konusu işleniyor. Bazılarında bu virüs dünya genelinde bir salgına dönüşürken, bazılarında ise bu virüs insanları zombilere dönüştürüyor.

Bu filmlere örnek olarak Tek Adam (The Omega Man - 1971), Dünya Savaşı Z (World War Z - 2013) ve Pandemic (2016) gibi filmleri gösterebiliriz.

Daha ciddi yapımlar ise insanoğlunu sonunun savaşlar, nükleer saldırılar ile olmayacağı, bunun yerine mikroskobik düzeydeki virüs salgını sonucu olabileceği görüşünü öne sürüyor. Bu yapımlardan birkaçına bakalım. Corona virüs gibi bir salgın filmi arayanlar için film tavsiyeleri.

Daha fazlası: Neo-noir bir bilim kurgu filmi: Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (2017)

The Andromeda Strain (Andromeda Esrarı - 1971)


Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler


The Andromeda Strain (1971), virüs salgını konusunu işleyen ilk filmlerden biri. Michael Crichton’un bir kitabından uyarlanmıştı. Crichton, Jurassic Park gibi bilim kurgu kitapalrı ile bildiğimiz bir yazar. Film de bu kitabı çok yakından takip ediyor. Çok eski olduğuna bakmayın, gerçekten iyi bir yapım.

Konusu ise kısaca şöyle: Amerikan uydusu Meksika’da bir kasabaya düşer. Bu uydu ile uzaydan bir virüsün de geldiği düşünülüyor. Çünkü düştüğü yerdeki kasabada herkes ölmüştür. Kasabada sadece iki kişi hayatta kalır. Biri ihtiyar bir adam diğer ise altı aylık bir bebek. Bilim adamları bu virüsün neden bu ikisini öldürmediği merak eder ve incelemelere başlar. Çünkü ilk bakışta bu ikisi arasında hiçbir ortak nokta yok.



12 Monkeys (12 Maymun - 1995)


Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler


Virüs salgını ile ilgili bir başka örnek ise 12 Monkeys (12 Maymun - 1995) filmi. Başrollerinde Bruce Willis ve Brad Pitt gibi isimleri gördüğümüz bir filmde, yıllar önce yaşanan ve dünyayı onarılmayacak kadar değiştiren virüs salgınının nedenini öğrenmek için geçmişe yolculuk yapılıyor. Filmin daha sonra bir dizisi de yapıldı.

Daha fazlası: 2017 yılının en iyi filmlerinden: Kapan (Get Out - 2017)



Outbreak (Tehdit - 1995)



Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler


Günümüzde Çin’de başlayan bu salgının yabani hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülüyor. Muhtemelen bir yarasadan. Outbreak (Tehdit - 1995) filminde ise salgına bir maymun sebep oluyor. Ormandan yakalanıp bir evcil hayvan mağazasına getiriliyor. Maymunun bir kişiyi tırmalaması ile salgın tüm şehre yayılıyor. Bir grup bilim adamı ise daha büyük bir yıkımı önlemek için mücadele verir.

Başrollerde Dustin Hoffman, Rene Russo ve Morgan Freeman gibi isimleri görüyoruz.


I Am Legend (Ben Efsaneyim - 2007)


Corona virüs gibi salgınları önceden tahmin eden filmler


Virüs salgını konusunu işleyen filmler arasında son olarak benim çok beğendiğim ve favorim olan filmden bahsetmek istiyorum.

Aynı isimli kitaptan uyarlanan film, kitaptaki ana konuyu alarak gerisini farklı bir şekilde anlatıyor. Robert Neville, bir bilim adamı ve virüs salgını başlayınca New York'ta kalarak bunu araştırmaya başlar. Aslında filme göre salgın bir kanser tedavisi sonucu başlamış. Başlangıçta bunun kanseri tedavi ettiği düşünülür. Ancak kısa süre sonra insanları diğer insanları yiyen yaratıklara dönüştürdüğü ortaya çıkar. Kitap bunlara “vampir ismini veriyor.

Kitapla ilgili incelemeye buradan ulaşabilirsiniz: Richard Matheson - Ben, Efsane!

Film, boş şehirler, ana karakterin burada yaşam mücadelesi vermesini çok güzel bir şekilde resmediyor. Başrollerde ise Will Smith var. Ana karakter sürekli bir aşı bulmak için çalışmalar yapar. Ancak en büyük sıkıntısı yalnız olması ve bir de insan yiyen vampirlere dönüşe diğer yaratıkların da artık bir zeka belirtileri göstermeye başlamaları.



Son olarak günümüzde Çin’de ve Vuhan şehrinde başlayan salgına en yakın, en çok benzeyen ve hatta bu benzerlikleri ile sizi şaşırtacak bir film varsa o da Salgın (Contagion - 2011). Yukarıda da bahsettiğim gibi bu filmi günümüzde yaşananları anlamak için izlemenizi tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder