Tüm zamanların en iyi filmleri (Güncel 2022 Ranker verilerine göre) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

18 Şubat 2022 Cuma

Tüm zamanların en iyi filmleri (Güncel 2022 Ranker verilerine göre)

Tüm zamanların en iyi filmleri (Ranker verilerine göre)

Tüm zamanların en iyi filmleri başlıklı bir liste hazırlamanın birkaç yolu var. Mesela böyle listelerin birçoğu sinema eleştirmenleri ve yorumcularına yapılan anket sonucu hazırlanır. Bazıları ise izleyicilere soruyor. Mesela, IMDB sitesinde böyle listeleri görebilirsiniz. İşte, bu liste de daha çok "sinema severlere göre tüm zamanların en iyi filmleri" hangileri sorusuna cevap veriyor. 


Bu listeyi hazırlarken Ranker'in verilerine başvurdum. Ranker sitesi kullanıcıları, bu listede kendi en favori filmlerine oy kullanabiliyor. Sonuç olarak tüm zamanların en iyi filmleri ile ilgili aşağıdaki liste oluştu. 


Bunlar da ilginizi çekebilir:

2000 sonrasının en iyi filmleri (50 film önerisi listesi – 2021 güncel)

Tüm zamanların en iyi 100 filmi - İngiliz Film Enstitüsü listesi

2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri


Bu listede ilk sırada birçoklarının çok beğendiği Oscar ödüllü Forrest Gump (1994) filmi var. Oy kullanan 57,000'den fazla kişi bu filmi beğendiğini söylemiş. Aynı zamanda başka veriler de filmin sıralamasını etkiliyor. Mesela listede ikinci olan Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption - 1994) filmini 90,000'den fazla kişi beğendiğini bildirmiş. Ancak beğenmeyenlerin sayısı da 40,000'in üzerinde. Bundan dolayı Forrest Gump'tan sonra ikinci sırada.


Yine de hiçbir "en iyi filmler" listesinin mükemmel olduğunu söyleyemeyiz. Buna rağmen film önerisi arayanlar için faydalı bir liste olacağını düşünüyorum.


Tüm zamanların en iyi filmleri hangileri?

Daha net soracak olursak, sinema severlere göre tüm zamanların en iyi filmleri hangileri? Listede yer alan filmlere birkaç örnek verecek olursak, Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption - 1994) gibi birçok kişinin beğeniyle izlediği, Baba (The Godfather - 1972) gibi kült filmler arasında olan filmler var. Aynı zamanda 7'den 70'e her kesin beğeniyle izlediği Oyuncak Hikayesi animasyon filmi de bu listede yer eliyor. Listenin tamamına göz atmaya devem edin.


İşte, tüm zamanların en iyi filmleri listesi:


1. Forrest Gump (1994): Yönetmen Robert Zemeckis, oyuncular Tom Hanks, Sally Field ve Robin Wright.

2. Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption - 1994): Yönetmen Frank Darabont, oyuncular Morgan Freeman, Rita Hayworth ve Tim Robbins.

3. Er Ryan'ı Kurtarmak (Saving Private Ryan - 1998): Yönetmen Steven Spielberg, oyuncular Tom Hanks, Matt Damon ve Vin Diesel

4. Baba (The Godfather - 1972): Yönetmen Francis Ford Coppola, oyuncular Al Pacino, Marlon Brando ve Robert Duvall. 

5. Oyuncak Hikayesi (Toy Story - 1995): Yönetmen John Lasseter, seslendirenler Tom Hanks, Tim Allen & Don Rickles.

6. Kara Şövalye (The Dark Knight - 2008): Yönetmen Christopher Nolan, oyuncular Christian Bale, Michael Caine ve Heath Ledger

7. Yeşil Yol (The Green Mile - 1999): Yönetmen Frank Darabont, oyuncular Tom Hanks, Gary Sinise & Sam Rockwell.

8. Geleceğe Dönüş (Back to the Future - 1985): Yönetmen Robert Zemeckis, oyuncular Michael J. Fox, Christopher Lloyd & Lea Thompson. 

9. Yıldız Savaşları (Star Wars - 1977): Yönetmen George Lucas, oyuncular Harrison Ford, Carrie Fisher & Mark Hamill.

10. Gladyatör (Gladiator - 2000): Yönetmen Ridley Scott, oyuncular Russell Crowe, Joaquin Phoenix & Michael Sheen.

11. Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs - 1991): Yönetmen Jonathan Demme, oyuncular Jodie Foster, Anthony Hopkins & Chris Isaak.

12. Yüzüklerin Efendisi: Kralın dönüşü (The Lord of the Rings - The Return of the King - 2003): Yönetmen Peter Jackson, oyuncular Cate Blanchett, Ian McKellen & Liv Tyler.

13. Kutsal Hazine Avcıları (Raiders of the Lost Ark - 1981): Yönetmen Steven Spielberg, oyuncular Harrison Ford, Alfred Molina & Karen Allen.

14. Schindler'in Listesi (Schindler's List - 1993): Yönetmen Steven Spielberg, oyuncular Liam Neeson, Ralph Fiennes & Ben Kingsley.

15. Sıkı Dostlar (GoodFellas - 1990): Yönetmen Martin Scorsese, oyuncular Robert De Niro, Samuel L. Jackson & Joe Pesci.

16. Rocky (1976): Yönetmen John G. Avildsen, oyuncular Sylvester Stallone, Joe Frazier & Burgess Meredith.

17. Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back - 1980): Yönetmen Irvin Kershner, oyuncular Harrison Ford, Carrie Fisher & Mark Hamill.

18. Baba 2 (The Godfather Part II - 1974): Yönetmen Francis Ford Coppola, oyuncular Al Pacino, Robert De Niro & Robert Duvall.

19. Titanic (1997): Yönetmen James Cameron, oyuncular Leonardo DiCaprio, Kate Winslet & Kathy Bates. 

20. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring - 2001): Yönetmen Peter Jackson, oyuncular Cate Blanchett, Ian McKellen & Liv Tyler.

21. Sıkıysa Yakala (Catch Me If You Can - 2002): Yönetmen Steven Spielberg, oyuncular Leonardo DiCaprio, Amy Adams & Jennifer Garner.

22. Jurassic Park (1993): Yönetmen Steven Spielberg, oyuncular Samuel L. Jackson, Jeff Goldblum & Richard Attenborough.

23. İyi, Kötü ve Çirkin (The Good, The Bad & The Ugly - 1966): Yönetmen Sergio Leone, oyuncular Clint Eastwood, Eli Wallach & Lee Van Cleef.

24. Yeni Hayat (Cast Away - 2000): Yönetmen Robert Zemeckis, oyuncular Tom Hanks, Helen Hunt & Chris Noth.

25. Cesur Yürek (Braveheart - 1995): Yönetmen Mel Gibson, oyuncular Mel Gibson, Sophie Marceau & Brendan Gleeson.

26. Denizin Dişleri (Jaws - 1975): Yönetmen Steven Spielberg, oyuncular Steven Spielberg, Richard Dreyfuss & Roy Scheider.

27. Dövüş Kulubü (Fight Club - 1999): Yönetmen David Fincher, oyuncular Brad Pitt, Jared Leto & Helena Bonham Carter.

28. Guguk Kulu (One Flew Over the Cuckoo's Nest - 1975): Yönetmen Milos Forman (1975), oyuncular Jack Nicholson, Danny DeVito & Christopher Lloyd.

29. Cinnet (The Shining - 1980): Yönetmen Stanley Kubrick, oyuncular Jack Nicholson, Shelley Duvall & Scatman Crothers

30. Başlangıç (Inception - 2010): Yönetmen Christopher Nolan, oyuncular Leonardo DiCaprio, Tom Hardy & Marion Cotillard. 

31. Yedi (Seven - 1995): Yönetmen David Fincher, oyuncular Brad Pitt, Gwyneth Paltrow & Morgan Freeman.

32. Full Metal Jacket (1987): Yönetmen Stanley Kubrick, oyuncular Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey & Adam Baldwin.

33. Yaralı Yüz (Scarface - 1983): Yönetmen Brian De Palma, oyuncular Michelle Pfeiffer, Al Pacino & Mary Elizabeth Mastrantonio.

34. Aslan Kral (The Lion King - 1994): Yönetmen Rob Minkoff and Roger Allers, oyuncuclar Whoopi Goldberg, Jeremy Irons & Matthew Broderick.

35. Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (The Lord of the Rings - The Two Towers - 2002): Yönetmen Peter Jackson, oyuncular Cate Blanchett, Ian McKellen & Liv Tyler.

36. E.T. the Extra-Terrestrial (1982): Yönetmen Steven Spielberg (1982), oyuncular Drew Barrymore, Erika Eleniak & Debra Winger.

37. Can Dostum (Good Will Hunting - 1997): Yönetmen Gus Van Sant, oyuncular Ben Affleck, Robin Williams & Matt Damon.

38. Bugün Aslında Dündü (Groundhog Day - 1993): Yönetmen Harold Ramis, oyuncular Bill Murray, Andie MacDowell & Michael Shannon.

39. Yaratık (Alien - 1979): Yönetmen Ridley Scott, oyuncular Sigourney Weaver, John Hurt & Ian Holm.

40. Zor Ölüm (Die Hard - 1988): Yönetmen John McTiernan, oyuncular Bruce Willis, Alan Rickman & Bonnie Bedelia.

41. Terminatör (The Terminator - 1984): Yönetmen James Cameron, oyuncular Arnold Schwarzenegger, Bill Paxton & Linda Hamilton.

42. Terminatör 2: Kıyamet Günü (Terminator 2: Judgment Day): Yönetmen James Cameron, oyuncular Arnold Schwarzenegger, Edward Furlong & Linda Hamilton.

43. Şahane Hayat (It's a Wonderful Life - 1946): Yönetmen Frank Capra, oyuncular James Stewart, Donna Reed & Lionel Barrymore.

44. Ucuz Roman (Pulp Fiction - 1994): Yönetmen Quentin Tarantino, oyuncular John Travolta, Bruce Willis & Uma Thurman.

45. Altıncı His (The Sixth Sense - 1999): Yönetmen M. Night Shyamalan, oyuncular Bruce Willis, Mischa Barton & Haley Joel Osment.

46. Evde Tek Başına (Home Alone - 1990): Yönetmen Chris Columbus, oyuncular Macaulay Culkin, Joe Pesci & John Candy.

47. Sapık (Psycho - 1960): Yönetmen Alfred Hitchcock, oyuncular Alfred Hitchcock, Janet Leigh & Anthony Perkins.

48. Şeytan (The Exorcist - 1973): Yönetmen William Friedkin, oyuncular Max von Sydow, Ellen Burstyn & Linda Blair.

49. The Matrix (1999): Yönetmen Andy Wachowski ve Lana Wachowski, oyuncular Keanu Reeves, Hugo Weaving & Carrie-Anne Moss.

50. Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz - 1939): Yönetmen Mervyn LeRoy ve Norman Taurog, oyuncular Judy Garland, Margaret Hamilton & Frank Morgan.


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Martin Scorsese’ye göre her film yapımcısının izlemesi gereken 85 film listesi

En iyi Sovyet filmleri listesi


Not: Sizce tüm zamanların en iyi filmleri hangileri? Listede yer almayan ve olması gerektiğiniz düşündüğünüz filmleri yorumlarda bizimle paylaşın.


6 yorum:

  1. oz büyücüsünü de görmek güzeldi listede :)

    YanıtlaSil
  2. İlk defa bir listede bu kadar başarılıyım. 6 film hariç diğerlerini izledim. İzlemediklerimi de zamanla izlerim ama Şeytan'dan emin değilim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her filmi herkes izleyecek diye bir şey yok. Şeytan da böyle filmlerden. İzlemesi zor olabilir.

      Sil


  3. Çok güzel filimler yayınlıyoruz elinizde yüreğinize sağlık buraya da baktım güzel filimler varmış

    YanıtlaSil
  4. baba üçlemesi, geleceğe dönüş, full metal jacket, oz büyücüsü, bu dört film benim de en iyiler listemde :) bu liste amerikan sineması ağırlıklı :) casablanca, spartaküs, bunlar da girer ilk 100'e diyelim, taxi driver ilk 10'a girer bencesi, 10 emir, ben hur :) amerikan sineması örnekleri genelde sinemanın en iyilerine girmez bencesi, birkaç tanesi girer tabii. north by northwest örneğin. ama örnekse ilk 100 yapacaksak, avrupa sineması ağırlıklı olur diyorum :)

    YanıtlaSil