2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

17 Mart 2020 Salı

2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri

2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri


Bilim kurgu ve fantastik konulu yapımlar her zaman en sevdiğim türlerin başında geliyor. Bilim kurgu benim için geleceğe açılan bir kapı gibi. Önümde keşfedilmeyi bekleyen dünyalar varmış gibi hissederim. Aynı zamanda bilim için de bir hedef belirler bilim kurgu. Zaten tüm buluşlar, icarlar ve bilim, bir hayal ile başlar. İlk önce hayal edilir, sonra araştırması, denemesi yapılır ve söz konusu bilimsel gelişmeler kaydedilir.

2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri


Roman türü olarak da bilim kurgu en çok okuduklarımın başında gelir. Başta Isaac Asimov olmakla bilim kurgu kitap ve roman önerileri arayanlar için aşağıdaki linkte yer alan en iyi bilim kurgu kitapları tavsiye edebilirim.


Sinema sektörü de son yıllarda bilim kurgu yapımlara artan bir ilgi ile yanaşıyor. Bilgisayar teknolojileri, görsel efektler ve grafik yapımlar artık bilim kurguyu sinemada daha erişir yapıyor.

FlickeringMyth’ten Andy Naylor “2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri” başlıklı bir liste hazırlamış. Burada 2010 yılından sonra beyaz perdede yer alan güzel bilim kurgu yapımlar kronolojik sırayla yer alıyor. Şimdi de listeye geçelim.

Inception (Başlangıç - 2010)


Inception (Başlangıç - 2010)


Bu film yönetmen Christopher Nolan’ın tutkusunu yansıtan bir yapım. “The Dark Knight” dünya genelinde 1 milyar dolarlık hasılat elde ettikten sonra bu filmi yapılması mümkün olmuştu.

Inception filminde başrolde Leonardo DiCaprio’yu görüyoruz. Filmin konusuna bakarsak ise ana karakterin bir yeteneği var. İnsanların rüyalarına girerek sırlarını çalabiliyor. Sonuçta bu yetenek hayatını da etkileyecek ve ona çok şeye mal olacak.

Inception, yaratıcı, alışılmadık bir yapım. Sonu da izleyiciyi hayal kırıklığına uğratmayacak türden.

Dredd (Yargıç Dredd - 2012)


Dredd (Yargıç Dredd - 2012)


Birçok kişinin ilk defa duyacağı bir film. İzledikten sonra bir Yargıç Dredd hayranı olabilirsiniz. Bir çizgi romandan uyarlanan film, gelecek bir distopya şehri Mega City One’da bir kişilik hukuk sistemini anlatıyor. Yani söz konusu bir kişi hem yargıç, hem jüri hem de verilen cezayı uygulamaya koyan kişidir.

Bu anlattıklarım size bir şey hatırlattı mı bilmem ana bana hiç unutamadığım aynı isimli 1995 yapımı Sylvester Stallone filmini anımsattı. Filmde de Yargıç Dredd bir çifte cinayet vakası ile uğraşırken, kendisini bir tuzağın içinde bulacak.

Guardians of the Galaxy (Galaksinin Koruyucuları - 2014)


Guardians of the Galaxy (Galaksinin Koruyucuları - 2014)


Bu Marvel filmi iyi bilinen hiçbir karaktere sahip olmasa da izleyicilerin büyük beğenisini topladı. Sonuçta ortaya eğlenceli bir bilim kurgu filmi çıkmış. Biraz da Joss Whedon’un “Firefly” isimli uzay maceraları dizisi tarzı bir film “Guardians of the Galaxy”

Filmin ilginç bir karakter grubu var. İnsanlar, farklı ırklardan uzaylılar, konuşan ağaç (Vin Diesel seslendiriyor) ve sair. Hem bir uzay macerası hem de bir bilim kurgu.

Edge of Tomorrow (Yarının Sınırında - 2014)


Edge of Tomorrow (Yarının Sınırında - 2014)


Tom Cruise’un kişiliği hakkında çok şey söylenebilir ama bir şu da var ki gerçekten iyi filmleri var. Ayrıca dikkat çeken bilim kurgu filmlerindeki rolleri ile de akıllarda kalıyor. Minority Report bunlardan biri ve benim favorim de “Oblivion”. Ayrıca “Edge of Tomorrow” da bence listedeki en iyi film.

Tom Cruise da burada savaşın “s”inden anlamayan bir binbaşıyı canlandırıyor. Ancak dünyayı işgal eden uzaylılar karşı savaşırken, hiç beklemediği bir şey yaşar. Öldüğünde hemen bir önceki gün yeniden diriliyor. Böylece bu dirilmeler ile sonunda düşmanı yenmenin yolunu bulacak.

Ex-Machina (2014)


Ex-Machina (2014)


Alex Garland’in ilk defa yönetmen koltuğuna oturduğu bir film. Filmin konusu yapay zeka geliştirme ve robotlar üzerinde uygulanmasına odaklanıyor. İzleyici önünde yavaş bir hızla ilerleyen bir yapım. Bilim kurgu ile gerilimin bir araya geldiği bir yapım diyebiliriz.

Ana karakter Caleb, çalıştığı teknoloji şirketinin CEO’su ile bir hafta onun dağ evinde yaşama ödülünü kazanır. Bilmediği bir şey ise haberi olmadan bir deneyin parçası olması. İşin içinde robotlar, yapay zekanın olduğu gerilim dolu bilim kurgu filmi.

Bu arada robotlar denildiğinde her zaman Asimov’un Üç Robot Yasası, robot hikâyeleri ve serisini hatırlarım. Asimov’un Robot Serisi hakkında daha fazlası burada.

Mad Max: Fury Road (2015)


Mad Max: Fury Road (2015)


1970 ve 80’lerin klasikleşen filmlerinin yeniden yapım, devam ya da öncül filmleri pek de başarıları ile bilinmezler. Ghostbusters, Robocop ve Total Recall bunlara örnek ve ortalamanın altında kalan yeni yapımlar olmuştu.

Her ne kadar ilk başta Mad Max: Fury Road (2015) filmini çok beğenmesem de daha sonra başarılı bir yapım olduğu anlaşılıyor. Hem izleyici hem de eleştirmenlerden yüksek not alan filmlerden biri. Yine de filmde baştan sona aksiyon dolu bir yolculuk görmek yerine, Mad Max’in distopya dünyasından daha fazla manzara görmek isterdim.

Başrollerde Mel Gibson’un olduğu Mad Max üçlemesindeki distopya dünyanın yeni bir filmi Mad Max: Fury Road (2015).

Daha fazlası: Mad Max: Fury Road’un devam filminin yapılamamasının sebebi ortaya çıktı

Rogue One: A Star Wars Story (Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi - 2016)


Rogue One: A Star Wars Story (Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi - 2016)


Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi, adından da anlaşıldığı gibi Star Wars dünyasından bir kesit sunuyor izleyiciye. Star Wars serisi altı filmden sonra yeni filmlerle devam ederken, bazılarına göre “Rogue One” da bunlar arasında en iyisi. Ayrıca orijinal üçlemenin ruhuna da en yakın olanı olarak kabul edilebilir.

Daha ayrıntılı film incelemesi: Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi (Rogue One: A Star Wars Story - 2016)

Blade Runner: 2049 (Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı - 2017)


Blade Runner: 2049 (Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı - 2017)


Blade Runner: 2049, ilk çıktığında beklenen ilgiyi görmeyen, buna rağmen zaman geçtikçe değeri anlaşılan ve kült bir filme dönüşen bir yapım olan Blade Runner (1982) devam filmi. Demek ki bazı filmlerin değerinin anlaşılması için zamana ihtiyaç var. Sonuçta yıllar sonra Blade Runner bir devam filmi ile karşımıza çıkıyor.

Orijinal filmden Harrison Ford da devam filminde Rick Deckard olarak yeniden karşımıza çıkıyor. Filmin yazar Philip K. Dick’in “Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?” (Blade Runner) kitabı temel alınarak yapıldığını da hatırlatalım.

Daha ayrıntılı film incelemesi: Neo-noir bir bilim kurgu filmi: Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (2017)

Daha fazlası: Yenisini izlemeden önce Bıçak Sırtı (Blade Runner - 1982) üzerine

Logan (2017)


Logan (2017)


X-Men’lerden biri olsa da her zaman Wolverine olarak yalnız kalması onun kaderinde var. Her zaman yapılması gerekeni yapan bir “anti-kahraman” o. “Old Man Logan” çizgi romanı üzerinden yapılan bir film. James Mangold tarafından yönetilen film Hugh Jackman’ın canlandırdığı Wolverine karakterine duygusal bir taraf da ekleyen bir yapım.

Filmde Logan’ın artık iyileşme özelliğini yitirmeye başlayan ve ölümün eşiğinde birisi olarak görüyoruz. Yine de yardıma ihtiyacı olan bir çocuğa ihtiyacı olan desteği vermek için kendini feda etmekten çekinmez.

Avengers: Infinity War (Avengers: Sonsuzluk Savaşı - 2018)


Avengers: Infinity War (Avengers: Sonsuzluk Savaşı - 2018)


Birçok Marvel karakteri ve filmini bir araya getiren ve olumlu eleştirilen alan bir film. Yukarıdaki Logan filmi gibi burada da “süper kahramanlar” bir türlü yenilgiyi tadıyorlar. Normal bir süper kahraman filminde göremeyeceğiniz bir öyküye sahip.

Bu filmlere ilave olarak aşağıdaki listede yer alan filmler de bilim kurgu severlerin beğeneceği yapımlar ve filmler.

Gravity (Yerçekimi - 2013)

Interstellar (Yıldızlararası - 2014)

Looper (Tetikçiler - 2012)

The Martian (Marslı - 2015)

X-Men: Days of Future Past (X-Men: Geçmiş Günler Gelecek - 2014)

10 Cloverfield Lane (Cloverfield Yolu No: 10 - 2016)

Son olarak bilim kurgu aynı zamanda diziler arasında da canlanan bir konu. Şu an izleyebileceğiniz bilim kurgu dizileri ise şöyle: Doctor Who, The Expanse, Stranger Things, The Orville, Altered Carbon,  Legion, Westworld, “Love, Death and Robots”. Star Trek: Picard da Ocak’ta başlayan ve geri dönüş yapan başka bir bilim kurgu dizisi.

Kaynak: FlickeringMyth

5 yorum:

  1. Zilyon tane izleneceklere bunları da ekledim. Hadi hayırlısı:)

    YanıtlaSil
  2. 10'da 7'sini izlemişim. Son zamanlarda doğru dürüst film izleyemediğim düşünülürse çok iyi bir sonu. İzlemediklerim arasında Rogue One'ı özellikle merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Yazınız için teşekkürler. Listeye The Tomorrow War filmini ekleyin bence. Çok iyiydi

    YanıtlaSil