Yönetmen: Leonid Gayday
Oyuncular: Yuriy Nikulin
Anatoliy Papanov
Andrey Mironov
Tür: Komedi, Suç, Macera
Yapım: Sovyetler Birliği - 1968
Puan: 10
Yönetmen Leonid Gayday’ın Elmas El (Бриллиантовая Рука - 1968) filmi, Sovyet film tarihinin en popüler filmlerinden biridir. Bunda hem filmin konusunun güzel olması ile birlikte, başrolde Yuriy Nikulin’in oynaması da etkili olmuştur. Zaten Nikulin deyince de aklan gelen ilk sinema filmi de budur.
Filmin senaryosu da gerçekte yaşanmış ve benzer bir olaydan ilham alınarak hazırlanmıştır. Senaryo yazarlarından Yakov Kostyukovski, gazetede gördüğü bir haberden etkilenerek böyle bir senaryo aklına gelir. Gerçekte yaşanan bir olayda kaçakçılık yapan bir çete, yurt dışından alçıya alınan kol içinde değerli şeyler getirmeye çalışırken yakalanmıştı. İşte bu fikirden yola çıkılarak bu filmi senaryosu yazılır.
Filmin konusu ise şöyle: Sovyetler Birliği’nde Karadeniz sahilinde bir şehirde kaçakçılık yapan bir çete bulunuyor. Çetenin başında “Şef” (Patron) lakaplı biri var. Çete yurt dışından getirdiği mücevher ve antika paraları bir yere gömüyor. Sonra da bunu tesadüfen bulmuşlar gibi yaparak devlete teslim ediyor. Sovyet yasaları gereği devlet bulunan her hazinenin belirli bir kısmını bulan vatandaşa veriyordu. Bu yöntemle çete kaçak olarak ülkeye soktukları değerli mücevherleri yasal bir paraya dönüştürüyor ve aynı zamanda kara parayı da aklamış oluyor.
Diğer taraftan ise filmin ana karakteri Semyon Semyoneviç Gorbunkov, örnek bir aile babası ve emek sever bir Sovyet vatandaşıdır. Yıllardır çalışmış, emek harcamasına rağmen hiçbir zaman şehrinden bile dışarı çıkmamıştır. Ailesi ona bir yurt dışı seyahati hazırlar. Gemi ile yurt dışına gezi yapacaktır. Gemide ise yukarıda bahsedilen çeteni bir üyesi var ve gittikleri şehirden koluna yapılacak alçı içinde mücevher ve antika paralar getirecektir.
Turist olarak geldikleri şehirde çetenin üyesi Geşa kaybolunca ve Gorbunkov da tesadüfen onun gitmesi gereken sokakta yere düşüp kolunu incitince alçı ve mücevherler onun konula takılır. Şimdi çete alçı içindeki mücevherleri almak için onu peşine düşer. Diğer taraftan ise polis de çeteyi ortaya çıkarmak için Gorbunkov’dan kimseye bir şey belli etmeden alçıyı çıkarmamasını söyler. İşte bundan sonra macera, komedi ve bir dizi ilginç olaylar yaşanır.
Film, çocukluğumdan beri çok defalar severek izlediğim en iyi Sovyet filmlerinden biridir. Başrol oyuncusu Nikulin’in oyunculuğuna söz olamaz. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki Geşa rolünü başarıyla oynayan 27 yaşındaki genç oyuncu Andrey Mironov’un da yıldızı bu filmden sonra daha da parlamıştır.
Sovyet filmi izlemek isteyen ve bir de komedi olsun diyenler için şiddetle tavsiye edeceğim bir film. Benim filmde en çok beğendiği ve zaman zaman açıp tekrar tekrar izlediğim sahne ise sarhoş olan Gorbunkov’un bir restoranda sahneye çıkarak tavşanlarla ilgili söylediği şarkı kısmıdır. Bu sahne ve şarkının ünü ise filmden daha fazla yayılmıştır diyebiliriz.
Aldı beni bir düşünce. Sovyet sineması diye bir sinema varmış. Sahne sanatlarındaki üstünlüklerini biliyorum. Mesela, Bolşoy balesi, nureyev ama sinemalarını hiç bilmiyorum. Vaktiyle TRT de bir rus filmi izlemiştim galiba. Ünlü bir rus yazarının hayatı olabilir. Ama film çok kötü çekilmişti. Teknik olarak kalitesizdi. Sadece, merak ettiğim için katlanmıştım. İyi seyirler...
YanıtlaSilİyilerde birkaçını deneyin bence. Ama özellikle film eleştirmenlerinin tavsiye ettiklerini değil.
Sil