Gerçek olaylardan uyarlanan, köpekleri konu alan filmler - Togo (2019) ve diğerleri - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

16 Mayıs 2020 Cumartesi

Gerçek olaylardan uyarlanan, köpekleri konu alan filmler - Togo (2019) ve diğerleri

Gerçek olaylardan uyarlanan, köpekleri konu alan filmler


Gerçek olaylardan uyarlanan, köpekleri konu alan filmler. Hayvanları seviyorsanız ya da kedi ve köpek seven bir çocuğunuz varsa, bu filmleri onlarla birlikte ailecek oturup izleyebilirsiniz. Bu yazıda köpekleri konu alan şu filmlerin konusu ve film yorumlarını bulabilirsiniz: Togo (2019), Kutup Macerası (Eight Below - 2006) ve Vahşetin Çağrısı (The Call of the Wild - 2020).

Gerçek olaylardan uyarlanan, köpekleri konu alan filmler


Bu filmlerden izledikleriniz hakkındaki yorumunuz bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu filmler dışında, izlediğiniz ve çok beğendiğiniz filmler varsa lütfen yorumlarda bahsedin. Benzer film önerilerine açığız. 

Togo (2019) - Filmin konusu ve yorumu


Gerçek olaylardan uyarlanan, köpekleri konu alan filmler


Togo, 2019 yılı yapımı bir film. Film, 1925 yılında Alaska’da yaşanan gerçek bir olayı ve bu olayın iki önemli kahramanını anlatıyor. Biri Leonhard Seppala, diğer ise onun yetiştirdiği Togo isimli Sibirya kurdu köpek. Peki, bu ikisinin kahramanlığı nede?

1925 yılında Alaska’nın Nome kasabasında bir difteri salgının başlar. Çoğunlukla da çocukları etkiliyor. Seppala da Togo’nun liderlik ettiği köpeklerini ve kızağını alarak, çok uzak bir mesafeden çocuklar için serumu getirme yolculuğuna çıkar. Bu yolculuğun bu kadar zorlu olmasının sebebi ise kış ve şiddetli bir fırtınanın olması. Seppala ve Togo da kar, kış, soğuk, fırtına demeden uzun bir yolculuk yararak gerekli ilaçları kasabaya ulaştırır. 


Bu arada filmin sonunda söz konusu serumu kasabaya ulaştırma işinde 20 kızak ekibinin rol aldığı bilgisi veriliyor. Diğer 19 ekip, her biri ortalama 50 kilometre yolda serumu taşırken, Seppala ve Togo’nun başta olduğu kızak ebini tek başına 400 kilometreden fazla yol aldı. Ama bu olay için yapılan anıtta Togo değil, kasabaya son ulaşan ekipte bulunan köpeğin ismi yer alıyor. 

Film zaman zaman izleyici üzüyor. Çünkü Togo ve ekibi çocuklar için serumu ulaştırayım derken neredeyse ölümüne bir koşu yaparlar. Sabini de bunun farkında. Ama işin ucunda çocukların hayatı olduğunu da biliyor.

Gerçek bir hikâye olması izleyiciyi çok etkiliyor. Ayrıca bir köpek ile insan arasındaki inanılmaz bağ oluştuğunu göstermesi de izlemeye değer. Özellikle çocuklar bu filmi çok sevecek. Hele de kedi ve köpek sevgileri varsa.  


Yönetmen: Ericson Core
Senaryo: Tom Flynn
Oyuncular: Willem Dafoe
Julianne Nicholson
Christopher Heyerdahl
Michael Gaston
Michael McElhatton
Tür: Macera, Biyografi, Dram
Yapım: ABD - 2019
Puan: 9

Kutup Macerası (Eight Below - 2006) - Filmin konusu ve yorumu


Gerçek olaylardan uyarlanan, köpekleri konu alan filmler


Kutup Macerası (Eight Below - 2006) filmi de köpeklerle ilgili başka bir gerçek olayı anlatıyor. Film aslında başka bir filmin yeniden yapımı. 1983 yılı “Antarctica” isimli Japon yapımı filminin yeniden uyarlanmış versiyonu. Bu film ise 1958 yılında Japonların Antarktika’ya düzenlediği ve kötü giden bir keşif seferini anlatıyor.  

Film de bundan yola çıkarak bir fırtına sonucu Antarktika keşif ekibinin ani dönüşü ile başlıyor. Ancak giderken burada kızaklar için kullandıkları Sibirya kurdu köpekleri bırakıp giderler. Kısa sürede gelip alma planı var. Ama bir sonraki bahara kadar kimse söz konusu istasyona dönemez ve köpeklerin de öldüğü düşünülür. 


Ama yine de köpeklerin çoğu hayatta kalmayı başarır. Sonunda da kurtarılırlar. Bu filmi o kadar çok seveceksiniz ki zaman zaman tekrar izleme isteği uyanacak. Başrolde ise Paul Walker var. 

Köpekler arasındaki ilişki, yaşam mücadelesi ve sair. Hepsi bu filmde var. Bildiğiniz gibi köpekler tıpkı kurtlar gibi sürü olarak yaşarlar doğada. Burada da bir kızağı çeken köpeklerin bir lideri oluyor. Geride kalan köpekler de zamanla aralarında yeni bir lider seçerler. 


Yönetmen: Frank Marshall
Senaryo: David DiGillio
Oyuncular: Paul Walker
Bruce Greenwood
Moon Bloodgood
Jason Biggs
Tür: Macera, Dram, Aile
Yapım: ABD  - 2006
Puan: 8

Vahşetin Çağrısı (The Call of the Wild - 2020) - Filmin konusu ve yorumu


Gerçek olaylardan uyarlanan, köpekleri konu alan filmler


Vahşetin Çağrısı (The Call of the Wild - 2020), Amerikalı yazar Jack London’un aynı isimli eserinden uyarlandı. Tam olarak gerçek bir olaydan uyarlanmadı. Ama London’un bu ve diğer eserlerini yazarken roman ve hikâyeleri için malzemeleri gerçek dünyadan, gittiği, gördüğü ve yaşadığı olaylardan yazdığını biliyoruz. Bu bağlamda bu filmin öyküsü de yaşamın ta kendisinden ve gerçek olaylardan süzülerek kitaplaşmış ve şimdi de yeni bir film olarak karşımızda. 


Filmin konusunun merkezinde Buck isimli bir köpek var. Film boyunca birkaç defa el değiştiriyor. Bunun sebebi ise Kaliforniya’da bulunduğu evden çalınarak Kanada’da satılması. Çünkü koca bir köpek ve insanların o dönem altın arama umutlarıyla gittikleri yerlerde böyle güçlü köpeklere ihtiycı var. 

Film ayrıca diğer yandan 19. yüzyılın sonlarına doğru yaşanan Klondike Altına Hücumu da anlatıyor. Buck da kaderin bir cilvesi olarak, kendisini buralarda bulacak. Bir evcil hayvan olan bu koca köpek, daha sonra asıl yeri olan doğaya dönme fırsatı buluyor. Evcil hayvan olmaktan köleliğe, sonra kızak köpekliğine ve en sonunda da ormanda özgür bir köpek olmaya doğru bir macera yaşar. 


Yönetmen: Chris Sanders
Senaryo: Michael Green
Oyuncular: Harrison Ford
Omar Sy
Dan Stevens
Karen Gillan
Bradley Whitford
Tür: Macera, Dram, Aile
Yapım: ABD - 2020
Puan: 7


2 yorum:

  1. Başlığı okuyunca aklıma direkt Hachiko geldi. O filmden çok etkilenmiştim. Köpeklerin sadakatleri beni çok etkiliyor.

    YanıtlaSil