Gerilimin zirve yaptığı unutulmaz filmlerden: Dehşet Yolcuları (The Wages of Fear - 1953) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

25 Şubat 2020 Salı

Gerilimin zirve yaptığı unutulmaz filmlerden: Dehşet Yolcuları (The Wages of Fear - 1953)

Gerilimin zirve yaptığı unutulmaz filmlerden: Dehşet Yolcuları (The Wages of Fear - 1953)


Dağlık ve bozuk bir yol ile yapılan bir yolculuk düşüşün. Ancak hepsi bu değil. Bu yolculukta bir kamyon ile yük taşıyorsunuz. Yükünüz ise bir miktar sarsıntı ile hemen patlayabilecek aşırı hassas bir madde. Yani yolculuğu sona erdirememe ve ölüm riskinin yüksek olduğu bir iş bu.

Bahsettiğimiz bu durum Fransa ve İtalya yapımı bir filmin konusu. Başlıkta da dediğim gibi gerilimin zirve yaptığı unutulmaz filmlerden. Çünkü bir kere izlediniz mi bir daha unutmayacağınız, zaman zaman gelirimi, korkuyu ve dehşeti hatırlayacağınız bir yapım.

Dehşet Yolcuları (The Wages of Fear - 1953)


Filmin ismi Türkçe’ye konusu göz önüne alınarak “Dehşet Yolcuları” olarak çevrilmiş. Özgün adı ise Fransızca “Le salaire de la peur” olan film İngilizceye “The Wages of Fear” olarak çevrilmiş. Yani “Korkunun Ücreti”. Çünkü filmin kahramanları çıktıkları yolculukta sürekli ölüm ile burun buruna gelecek, her an ölme korkusu ile yolculuk yapacaklar.

Filmin konusuna geçmeden önce yapımı hakkında bilgi verelim. Henri-Georges Clouzot tarafından yönetilen bu Fransız - İtalyan gerilim filminin başrollerinde Yves Montand var. Film, 1950 yılında yayımlanan Fransız yazar Georges Arnaud’un aynı isimli romanından uyarlandı.

Film, yönetmeni Clouzot’a büyük bir ün getirdi. Çünkü 1953 Berlin Film Festivali ve Cannes Film Festivali’nde sırasıyla Altın Ayı ve Palme d'Or ödüllerini kazandı.

Daha fazlası: Hafızamdan hiç silinmeyen filmlerden: Eski Tüfek (Le vieux fusil - 1975)

Gerilimin zirve yaptığı unutulmaz filmlerden - Filmin konusu

Gerilimin zirve yaptığı unutulmaz filmlerden: Dehşet Yolcuları (The Wages of Fear - 1953)


Filmin kahramanları Las Piedras isimli bir kasabada mahsur kalmışlar. Kasaba çöl ile çevrili ve buradan tek bir çıkış var ve o da havayolu ile. Ancak havayolu yolculuğu için de çok para gerekiyor.

Kasabanın bir başka özelliği ise bir Amerikan petrol şirketinin burada iş yapması. Kasabalıların tek gelir kaynağı da bu şirket. Ancak tabii durum böyle olunca şirket buradaki insanların haklarını yemekten de geri durmuyor. İnsanların ise eli bu şirkete muhtaç diye ancak susuyorlar.

Bu arada söz konusu petrol şirketinin kuyularının birinde büyük bir patlama yaşanır. Sonuçta da söndürülemez bir yangın başlar. Alevleri söndürmenin ve kuyuyu kapatmanın tek yolu ise nitrogliserin kullanmak. Nitrogliserin ise tehlikeli ve her an patlayabilecek madde. Yangının olduğu kuyu ise kasabadan 300 mil uzaklıkta. Oraya giden yol ise çok tehlikeli, bozuk ve dağlık bir alandan geçiyor.

Gerilimin zirve yaptığı unutulmaz filmlerden: Dehşet Yolcuları (The Wages of Fear - 1953)


Bundan dolayı şirket yüksek ücret karşılığı dört kişiyi kiralar. Fransız Mario ve Jo, Alman Bimba ve İtalyan Luigi. İkişerli takım şeklinde bunlara içi patlayıcı ile dolu iki kamyon verilir. Şirket şöyle düşünüyor. Yolda araçlardan biri patlasa bile en azından diğeri petrol kuyusuna ulaşır. Yani en baştan bu yolculuğun sadece zorlu değil, aynı zamanda ölüm ile burun buruna bir yolculuk olduğu biliniyor.

Ana karakterler Mario ve Jo da sadece paraya ihtiyaçları olduğu ve bu kasabadan kurtulmalarının yolunun da bu işi kabul etmek olduğunu biliyorlar. Sonuçta gerilim dolu bir yolculuğu izlediğimiz bu film ortaya çıkıyor.

Daha fazlası: En iyi Sovyet filmleri: Sakindi Oranın Şafakları (1972)

Dehşet Yolcuları (1953) film yorumu


Film 1953 yapımı ve siyah beyaz. Bundan dolayı eski ve siyah beyaz olmasına aldanmayın. Günümüzde çekilen filmlerden çoğundan çok daha kaliteli. IMDb ve Rotten Tomatoes puanları da gayet yüksek. Hem izleyici hem de eleştirmenlerden yüksek not alan bir film. Zaten başlıkta da dediğim gibi bir defa izlediniz mi bir daha unutmayacağınız filmlerden.


  • IMDb: 8.1/10 (50,552 oy)
  • RottenTomatoes
  • Eleştirmenler: %100
  • İzleyiciler: %95 (8,709 oy)


Bir yanda tehlikeli bir yolculuk var. Diğer yanda daha önce birbirini tanımayan iki kişinin işbirliği yapması, birbirine destek olması ve yolculuğu bitirme azimleri var.

Filmin işlediği diğer konular arasında işçi hakları, işçileri sömüren kurgusal Amerikan şirketi var. Bundan dolayı filmin aynı zamanda anti Amerikanist bir tarafı da var. Bu özelliğinden dolayı ABD’de gösterilen versiyonunda ilgili kısımlarından 35 dakikası kesilmişti.

Filmi izlemişseniz ya da izlerseniz yorumunuzu bizimle paylaşmayı unutmayın.

Yönetmen: Henri-Georges Clouzot
Oyuncular: Yves Montand
Charles Vanel
Folco Lulli
Peter Van Eyck
Tür: Gerilim, Macera, Dram
Yapım: Fransa - İtalya, 1953
Puan: 10




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder