Tabur (Батальонъ - 2015): Kadın askerlerin cesaret ve kahramanlığını anlatan film - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

16 Şubat 2020 Pazar

Tabur (Батальонъ - 2015): Kadın askerlerin cesaret ve kahramanlığını anlatan film

Tabur (Батальонъ - 2015): Kadın askerlerin cesaret ve kahramanlığını anlatan film


Tabur (Батальонъ - 2015) ya da diğer adıyla “Ölüm Taburu”, Birici Dünya Savaşı’nda Rusya’da oluşturulan ve kadınlardan oluşan birlikleri anlatıyor. Gerçek olaylar ve gerçek tarihi kişileri anlatan çok etkileyici bir yapım.

Tabur (Батальонъ - 2015): Film yorumu


En başta şunu düşünebilirsiniz. Zaten bir izleyici olarak film de size şunu düşündürtüyor. Bir kadının savaşta işi ne? Başka iş kalmamış mı ki askere yazılıyor? Bunlar haklı sorular ama bu kadın taburlarının 1917 yılında Rusya’da hangi şartlarda oluşturulduğunu anlamak önemli. Ayrıca sonuç olarak filmin de ortaya koyduğu gibi söz konusu kadın taburu cesaret ve kahramanlığı ile erkeklere örnek olmasını bilmiş.

Gerçek kadın taburunun fotoğrafı

İlk önce olayın tarihi arka planını anlayalım. Şubat 1917 yılında Rusya’da bir devrim yaşanır ve Çar tahtından feragat eder. Yönetimi ise geçici bir heyet üstlenir (Ekim 1917 devrimine kadar). Tam da Birinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği dönemler. Ancak komünistler askerler arasında o kadar yoğun propaganda yapıyor ve kontörlü sağlamışlar ki ordu adeta felç olmuş. Ordu yönetimi askerlere söz geçiremiyor. Subaylar bir hareket yapmak için sözde “asker komitelerinden” onay almalı.

Kısacası ordu neredeyse tamamen işe yaramaz duruma gelmiş. Almanlar ile savaşacak, işgal edilen toprakları geri alacak “erkek” kalmamış. İşte bu koşullarda Rusya’da geçici yönetim propaganda amaçlı kadın taburları kurar ve bunlardan bazıları da ön saflarda savaşlara katılır.

Benzer film: En iyi Sovyet filmleri: Sakindi Oranın Şafakları (1972)

Mariya Boçkareva komutasındaki kadın taburu

Tabur (Батальонъ - 2015): Kadın askerlerin cesaret ve kahramanlığını anlatan film
Mariya Boçkareva önde

Mariya Boçkareva (Мария Бочкарёва, 1889 - 1920) Rusya’nın ilk kadın subaylarından biri ve söz konusu kadın taburunu kuran gerçek tarihi şahsiyet.

1917 yılında Rusya’nın geçici yönetimi askerlere söz geçiremeyince, onları aşka şevke getirmek için kadınlardan oluşan bir ordu kurma kararı alır. Belki erkekler kendilerinden utanır da sonunda savaşırlar diye. Yukarıda da bahsedildiği gibi Rus askerleri de yoğum komünist propagandası altında savaşmama eğiliminde.

Kadın taburu gönüllülerden seçilir. Gönüllü olanlar arasında düşesler, kontesler de var. Gönüllü olan kadınlar artasında general kızları ve hizmetçilik yapan kadınlar da var. Tabii filmin bu sahneleri izleyiciye şunu gösteriyor. Böyle bir şey için gönüllü olmak o kadar da kolay bir şey değil.

Daha fazlası: En iyi Sovyet filmleri listesi

İlk fedakarlık ve talimler

Tabur (Батальонъ - 2015): Kadın askerlerin cesaret ve kahramanlığını anlatan film


Kadınlar gönüllü oldu ama bu daha hiçbir şey. Önlerinde askeri eğitimler, talimler, fiziki ve manevi engeller olacak. İlk fedakarlığı ise saçlarını kazıtarak yapacaklar. Gönüllü olanlar bir odaya alınır ve tıraş için bekleyen berberlerin önünde oturmaları istenir. Tabii bunu gören birkaç kadın daha ilk birkaç dakikada vazgeçer ve ayrılır. Ama diğerleri öyle yapmaz. Saçlar kazınır ve ilk talimler başlar.

En zor zaten ilk gün olur. Uzun bir koşu, dağ, taş tepe demeden tırmanma, yokuş aşağı inme ve atış talimleri. Başlarında da taburun komutanı Mariya Boçkareva var. Zorlu talimler tamamlanır ve tabur generallerin gözetiminde sınavlarını geçer. Şimdi sırada savaşın ön saflarına gitmek var.

Birkaç yazar ve kitap önerisi: Rus edebiyatı okumaları: Önerilen kitaplar

Cephede durum ve kadın taburunun gelişi


Film şunu gösteriyor. Ordu dediğin bir grup Bolşevik’in elinde oyuncağa dönüşmüş bir grup çapulcudan oluşmuş. Çünkü subaylar çaresizler. Söylediklerini kimse dinlemiyor. Emirlerini ciddi alan ve yapan askerler yok. Hepsi “asker komitelerinin” elinde. Onlar ne diyorsa onu yapıyorlar.

Film bu durumu öyle güzel anlatmış ki. Aslında bu açıdan çok büyük bir antikomünist bir propaganda. Ama haksız da değil. Komutanın operasyon için asker komitesinden izin aldığı saçma bir durum oluşmuş.

Tabur (Батальонъ - 2015): Kadın askerlerin cesaret ve kahramanlığını anlatan film


Tabur (Батальонъ - 2015) filminden şöyle bir örnek verelim. Geçici yönetim üst düzey subaylarla oturup bir taarruz kararı hazırlar. Çünkü Alman ordusu Rus topraklarına girmiş ve burada mevzi almış. Söz konusu emir ilgili birime ulaştırılır ve subay da bu emir askerlere iletir. Askerler ise bunu “asker komitesinde” tartışır ve uygulamama kararı alır. Sonuçta kısır bir döngü ve gerçekten anlamsız bir durum var.

İşte kadın taburu burada devreye girer ve emri uygular. Taarruza geçer ve belirtilen yerleri Alman ordusundan geri alır. Erkek askerler ise sadece izler. Hatta çok uzun bir süre Almanların karşı taarruzunu, kadın askerlerin katledilmesini de “erkekçe” oturup izlerler. Almanların burada nasıl kimyasal gazlar kullandığını da görüyoruz. Birinci dünya savaşı birçok anlamda ilklerin yaşandığı bir savaştı.

Film yapımı ve oyuncu seçimi

Tarihi fotoğraf: Boçkareva en solda ve gerçek kadın taburunun askerleri

Filmin yapımcısı İgor Ugolnikov, Nazilerin Sovyetler Birliği’ne ilk defa saldırması ile ilgili bir film yapar. Brestsk Kalesi filminden sonra bir de savaşta kadınların durumu ile ilgili bir film düşünür ama sonuç itibariyle ortaya bu film çıkar.

Filmin oyuncu kadrosu seçimi de güzel yapılmış. Özellikle Mariya Boçkareva rolünü canlandıran kadın gerçeğine çok benziyor. Kısacası başarılı bir yapım.

Yönetmen: Dmitriy Meshiyev

Oyuncular: Mariya Aronova
Mariya Kojevnikova
İrina Rahmanova
Marat Başarov

Tür: Dram, Savaş, Tarih
Yapım: Rusya - 2015
Puan: 8
Ödül sayısı: 18


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder