Her sezonda farklı bir çarpıcı suç olayını anlatan dizi: Fargo (2014 - …) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

19 Nisan 2020 Pazar

Her sezonda farklı bir çarpıcı suç olayını anlatan dizi: Fargo (2014 - …)

Fargo (2014 - …) - Dizi yorumu

Fargo (2014 - …), bir kara mizah, suç, dram ve gerilim türü bir dizi. İlk sezonu gerçekten muhteşem ve neredeyse her sahnede sizi şoke edecek. Zaman zaman kanın su yerine aktığı sahneler var. İzleyici olarak, "Bu kadar da olamaz. Bu kadar gaddarlık bir kişide bir araya gelemez." diyeceksiniz.

En iyi dizi, en iyi yönetmen ve en iyi oyuncu kadrosu dalında Emmy ödülü alan bir yapım. Bir mini dizi arayanlar için güzel bir seçim olur. Özellikle de birinci ve ikinci sezonlarını tavsiye ederim. Aynı şeyi üçüncü sezon ile ilgili söyleyemem. Bence izlemeseniz de olur. Ama özellikle birinci ve ikinci sezonu mutlaka izleyin derim. Tabii suç, cinayet, polis araştırması konularını seviyorsanız.

Fargo (2014 - …) - Dizi yorumu


Fargo’nun en önemli özelliği her sezonda farklı öyküleri anlatması. Ama yine de bu öyküleri birbirine bağlayan hususlar var. Bu olayların geçtiği yerler: Minnesota, North Dakota, South Dakota ve diziye de ismi verilen Fargo şehri.

Her sezon 10 bölünden oluşuyor. Her bölümün başında anlatılanların “gerçek olaylar” olduğu ve “sadece hayatta kalanların isimlerinin değiştirildiği, kurbanlara salgıdan dolayı gerisinin olduğu gibi anlatıldığı” ifadeleri yer alıyor. Tabii bu sözler izleyicide büyük bir etki yapıyor. Çünkü izlediği suç, şiddet, ölüm, katillerin acımadan herkesi katletmesi zaten büyük bir şok etkisi yapıyor. Bir de bunların gerçek olmasını da düşündüğünde dizi iyice izleyiciyi sarsıyor diyebiliriz.

Benzer yazı: The Walking Dead dizisinde Rick Grimes’a ne olduğu ortaya çıkmaya başlıyor

Fargo (2014 - …) - Dizi yorumu


Aslında ise dizideki olayların hepsi gerçek değil. Bazı öyküler gerçek olaylardan ilham alınarak yapılmış ama gerçekte dizinin kendisi “gerçekmiş süsü verilen” bir yapım. Yine de bu dizinin iyi olmadığı anlamına gelmez. Siz yine de gerçek olaylarmış gibi izleyin. Daha çok etkilenirsiniz.

Fargo birinci sezon


Birinci sezon on bölümden oluşuyor ve olaylar Luverne, Minnesota, Fargo, North Dakota ve Sioux Falls gibi yerlerde geçiyor. Bu sezonda başrollerde Billy Bob Thornton (Lorne Malvo rolünde), Allison Tolman (Şerif Yardımcısı Molly Solverson rolünde), Colin Hanks (polis memuru Gus Grimly) ve Martin Freeman (Lester Nygaard rolünde) var. Bu ana kadroda Martin Freeman, Sherlock ve Hobbit gibi yapımlardan bildiğimiz bir isim.

Her şey Lorne Malvo isimli bir kişinin Bemidji, Minnesota’ya gelmesi ile başlıyor. Lester Nygaard’ın düşünmeden söylediği sözler, bu şehirde cinayetler zincirinin ilk halkasını oluşturur. Basit bir olay, daha sonra o kadar karmaşık hal alır ki, işe diğer şehirdeki mafya da karışır.

Daha fazlası: Aldatmak konusunu işleyen bir Rus dizisi: “İzmenı” (Измены - 2015)

Fargo (2014 - …) - Dizi yorumu


Lorne Malvo, tüm kötülüklerin bir araya geldiği, tek bir kişide toplandığı bir karakter gibi. Olaylar öyle gelişir ki Lester Nygaard’ı da etkiler. Kabuğunun içinde sıkışıp kalan bir kişiliği olan Lester ise onun gibi şiddete başvuran, bencil bir kişiye dönüşür.

Birinci sezon aslında karakterlerin içindeki gerçek yüzlerini ortaya çıkaran olaylar zincirini gösteriyor. Tam tersi karakterler de var. Olaylar geliştikçe onlar da kabuklarından çıkıyor ve birer iyilik ve doğruluk timsali oluyorlar.

Fargo dördüncü sezon ne zaman çıkacak?


Fargo ikinci sezon, birinci sezondaki bir karakteri alıyor ve onun yaşadığı eski yıllara giderek yine farklı ve çarpıcı bir suç olaylarını anlatıyor. Yine bir ölüm ve kasabada bir dizi kişinin yaşamının değişmesi var.

Daha önce de söylediğim gibi ilk sezon mükemmel, ikici sezon da güzel. Üçüncü sezonu ben zor bitirdim ve izlemeseniz de olur diye kendi görüşümü bildireceğim. Ama yine de siz izleyip kendi yorumunuzu yapın ve benimle de yorumlarda paylaşın.

Dizi önerisi: Grimm masallarının polisiye ile birleştiği fantastik bir dizi: Grimm (2011 - 2017)

Fargo (2014 - …) - Dizi yorumu


Bu arada ben üçüncü sezondan sonra Fargo’nun bittiğini düşünüyordum. Ama bitmemiş. Böyle düşünmenin nedeni ise sezonlar arasında birkaç yıl fark olması. Şimdiye kadarki sezonlar sırasıyla şu yıllarda yayımlandı: 2014, 2015, 2017. Dördüncü sezonun ise 19 Nisan 2020’de yayımlanması planlanıyordu. Ancak Corona virüs pandemisi dolayısıyla belirsiz bir tarihe kadar ertelendi.

Mini dizilerin en güzel özelliği


Fargo bir mini dizi. Hatta bir antoloji serisi. Bu ne demek? Her bölüm ya da sezonda farklı bir hikayeyi anlatan radyo, TV ya da film serilerine antoloji serisi (anthology series) deniliyor. Mesela Black Mirror dizisi gibi. Her bölümde farklı bir öykü var. Fargo’da ise her sezonda farklı bir hikâye anlatılıyor.

Bu mini dizilerin en güzel özelliği gibi, Game of Thrones gibi yıllarca oturup dizinin sonu ne olacak diye merak etmiyorsunuz. Kısa ve öz bir şekilde sezon o yıl bitiyor. Başını unutmadan sonunun keyfini çıkarabilirsiniz.

Yapımcı: Noah Hawley
Tür: Dram, Suç, Kara Mizah, Gerilim
Yapım: ABD - 3 sezon, 30 bölüm
2014 - ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder