Film yorumu: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019) - Bir uzay macerası - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

27 Nisan 2020 Pazartesi

Film yorumu: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019) - Bir uzay macerası

Film yorumu: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019) - Bir uzay macerası


Yıldızlara Doğru (özgün adı: Ad Astra) 2019 yılı yapımı bir Amerikan bilim kurgu ve macera filmi. Başrollerde Brad Pitt, Tommy Lee Jones gibi isimleri görüyoruz. Film insanların uzayı keşfetme arzusunu yansıtıyor.

Herkes hayatında en azından bir defa yaşadığımız bu evrende yalnız olup olmadığımızı merak etmiştir. Bizim dünya ve güneş sistemimiz dışında evreden milyonlarca yıldız ve gezegen var. Peki, bunlarda hayat var mı? Buralarda canlılar yaşar mı? Diğer bir deyişle “uzaylı” diyebileceğimiz herhangi bir tür mevcut mu? Film de işte bu sorulardan yola çıkarak izleyiciye bir uzay macerası yaşatıyor.

Film yorumu: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019)


Film yorumu: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019) - Bir uzay macerası


Film yorumuna geçmeden önce benim izleyip de gerçekten beğendiğim bir yapım olduğunu söyleyebilirim. Buna rağmen filmi araştırırken, izleyicilerin aslında pek beğenmediğini gördüm. Neden hiç anlayamıyorum.

Neden izleyicilerin pek beğenmediğini düşünüyorum? Filmin IMDb puanı 6.6 (160 bin kullanıcının oyları sonucu). Aslında burada bir sorun yok gibi. Yine de çok da yüksek bir puan değil. Ama Rotten Tomatoes izleyici puanı yüzde 40 (10 binin üzerinde oy sonucu) ve izleyicilerin pek beğenmediği görünüyor. Buna rağmen aynı sitenin eleştirmenleri yüzde 84 ile yüksek bir oranda beğendiklerini bildirmiş.

Film önerileri listesi: 2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri

Filmin konusu


Film yorumu: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019) - Bir uzay macerası


Filmde uzay araştırmaları ve Güneş Sistemini keşfetmede ilerlemiş bir Dünya görüyoruz. O kadar ki artık Ay’da bile birçok ülkenin üssü, madencilik alanları var. Ay’daki alanların paylaşımında anlaşmazlıklarla birlikte, bir de burada sağı solu yağmalayan korsanlar bile türemiş.

Bununla sınırlı değil. İnsanlar artık Mars’ta bile üs kurmuşlar. Uzayda yolculuk, artık çok yaygın ve alışılmış bir durum. Bir de Güneş Sistemi’ni daha iyi araştırmak için filmdeki olaylardan 30 yıl önce Lima Projesi diye bir çalışma başlatılmış.

Filmin ana karakteri Binbaşı Roy McBride’ın (Brad Pitt) babası ünlü astronot H. Clifford McBride da bu projeye başkanlık etmişti. Bir uzay gemisi ile insanlar Neptün’a kadar gitmiş ve burada araştırmalar yapıyorlardı. Ancak 16 yıl önce bu projedeki insanlar ile irtibat kesiliyor. Şimdi de bu projenin yapıldığı yerden dünyayı olumsuz etkileyen ışınlar geliyor.

Daha fazlası: Tüm zamanların en iyi 100 filmi - İngiliz Film Enstitüsü listesi

Film yorumu: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019) - Bir uzay macerası


Binbaşı Roy McBride da bunu araştırmak ve gerekirse de bu zararlı dalgaları yok etme görevi ile yola çıkar. Muhtemelen de babası hala orada ve bütün bunların sebebi de o. Dünyaya zarar vermeye çalışıyor.

McBride Dünya’dan ilk önce Ay’a, sonra Mars’a oradan da Neptün’e doğru yola çıkar. Bunu yaparken de izleyici Ay’daki yolcuğu, Mars’a gidişi, orada yaşananlar ve Neptün’e yolculuğunu izler. Yani bir anlamda izleyici de ana karakter ile bir uzay yolculuğu yapar. Bu uzay yolculuğu ve macerası sahneleri güzel yapılmış.

Dizi önerisi: Yüzyılın en iyi uzay dizisi: The Expanse (Enginlik, 2015 - …)

Uzay insana ne yapıyor?


Film yorumu: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019) - Bir uzay macerası


Her ne kadar insanlar hep uzayı görmek, keşfetmek ve evrende başka neler olduğunu öğrenmek isteseler de uzay insanı farklı etkiliyor. Sonuçta insanlık toprağa bağımlı ve gezgene bağlı bir tür. Uzaya çıkan inşalar da farklı sorunlar yaşıyorlar.

30 yıl önce başlatılan ve 16 yıl önce de tamamen irtibatı kesilen Lima Projesi ekibinin de başına böyle bir şey geliyor. H. Clifford McBride orada uzun yıllar kalarak çalışmalarına devam eder. Tek amacı var. Evrende insanlar dışında bir canlı, en önemlisi de zeki bir canlı türünün olup olmadığını keşfetmek.

Binbaşı Roy McBride da sonunda Lima Projesi’nin yürütüldüğü yere giderek babasını ve onun evren ile ilgili ne keşfettiğini öğrenir. Yani evrende bizden başka akıllı canlı türü var mı sorusunun cevabını.

Filmin adı: Yıldızlara Doğru (Ad Astra - 2019)
Yönetmen: James Gray
Oyuncular: Brad Pitt
Tommy Lee Jones
Ruth Negga
Liv Tyler
Donald Sutherland
Tür: Bilim kurgu, macera
Yapım: ABD - 2019
Puan: 8


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder