Salgın, taht kavgası ve zombiler: Kingdom (2019 - …) - Güney Kore dizisi - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

8 Nisan 2020 Çarşamba

Salgın, taht kavgası ve zombiler: Kingdom (2019 - …) - Güney Kore dizisi

Salgın, taht kavgası ve zombiler: Kingdom (2019 - …) - Güney Kore dizisi


Kingdom (2019 - …), korku, zombiler, salgın, tarihi ve politik temaları bir araya getiren bir Güney Kore dizisi. Şimdiye kadar sadece iki sezonu yapılmasına rağmen artık kendi hayran kitlesi olan bir yapım. Ayrıca az önce bahsettiğim konuları, kendine has bir yaklaşım ve tarz ile izleyici ile buluşturuyor.

Güney Kore dizisi “Kingdom” 2019 yılı başında ve 2020 Mart ayında altışar bölümlük iki sezon şeklinde yayımlandı. İzlemeye başladıktan sonra bitirene kadar ekrandan ayrılamayacağınız türden bir dizi. Tarihi ve politik olaylar ile bir taht kavgasını anlatıyor. Diğer yandan ise bu iktidar hırsı bazı politikacıların gözünü öyle bürümüş ki zombi salgınına da sebep olurlar. Bu tür konuları sevenlerin kesinlikle beğeneceği biz yapım.

Kingdom (2019 - …) - Güney Kore dizisi


Salgın, taht kavgası ve zombiler: Kingdom (2019 - …) - Güney Kore dizisi


Kingdom, “The Kingdom of the Gods” isimli bir çizgi romandan uyarlandı. Konusu zombiler olunca “The Walking Dead” aklıma geliyor ki artık 10 sezonun devam eden bu dizi de bir çizgi romandan uyarlanma. “The Kingdom of the Gods” çizgi romanının yazarı Kim Eun-hee ve resimleyeni ise Yang Kyung-il.

Kingdom ayrıca Netflix yapımı. Şimdiye kadar altışar bölümlük iki sezon olarak izleyici ile buluştu. İkinci sezon konuyu açık uçlu bıraktı ki bu devam edebileceği anlamına geliyor. Ayrıca izleyiciler de (en azından ben) devam etmesini istiyor. Henüz Netflix üçüncü sezon konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak ikinci sezonun henüz yeni bittiğini göz önüne alırsak, üçüncü sezonun kesinleştiği ile ilgili açıklama için henüz erken. Netflix ilk önce ikinci sezon ile ilgili verileri değerlendirdikten sonra devamı konusunda karar verecek.

Film önerileri: Tüm zamanların en iyi 100 filmi - İngiliz Film Enstitüsü listesi

Kingdom dizisinin konusu


Salgın, taht kavgası ve zombiler: Kingdom (2019 - …) - Güney Kore dizisi


Dizi, eski zamanların Kore’sine götürüyor izleyiciyi. Yaşlı Kral ölünce, iktidarı elinde tutmak isteyen Meclis Başkanı ve Kraliçe (baba ve kızı), onu diriltirler. Bunun için ise dağlık ve soğuk yerlerde yetişen bir çiçek kullanılıyor. Çok az kişi bunu biliyor. Ancak çiçek her ne kadar ölüyü diriltse de, bu kişiyi kana susamış ve insan eti yiyen bir canavara dönüştürüyor. Kral dirilir ama aynı zamanda  ısırdığı insanlardan diğerlerine de geçen bir hastalık yayılır. Sonuçta ülkeyi pençesine alan bir zombi salgını ve felaketi başlar.

Bu olayların içinde önemli bir rolü Prens Lee Chang oynar. Prens, babasına ne olduğunu öğrenmek için onu "dirilten" doktoru aramaya başlar. Ama gittiği yerde zombi salgınının tam ortasında bulur kendini. İşte, bu zaman bir Prens olarak ülkeyi kurtarmak için elinden geleni yapmaya devam etme kararı alır.

Kraliçe ise hamile. Eğer bir erkek çocuk doğurursa, bu zaman yasal bir evlilikten doğmayan Prens Lee Chang’in veliahtlığı ortadan kalkacak. Kraliçe ve babası işte bu yüzden ölen kralı diriltirler. Yeter ki çocuk doğana kadar zombi olan kralı yaşamış gibi göstersinler. Kraliçe doğum yapmadan kralın öldüğü bilinse, bu sefer Prens Lee Chang tahta oturacak. Yani buradaki tek amaçları Haewon Cho Klanının ülkeye hakimiyetini sürdürmek. Kraliçe ve buradaki tüm fitnenin başı olan Meclis Başkanı Cho Hak-ju da bu klandan.

Böyle bir ortamda Prens Lee Chang’ın tahta geçmesini önlemek için ise onu hain ilan ederler. Prens de gittiği yerlerde salgın ve zombiler ile mücadele etmeye çalışıyor. Halkı kurtarmanın tek yolunun ise ülkeyi ve insanları Haewon Cho Klanı zulmünden kurtarmak olduğunu görür.

Film önerileri: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğretmenlere önerdiği filmler (50 film listesi)

Salgın ve zombiler


Salgın, taht kavgası ve zombiler: Kingdom (2019 - …) - Güney Kore dizisi


Yukarıda bahsedilenler dizinin siyasi ve tarihi yönü ile ilgili. Bir de zombi salgını istilası var. Bu dizideki zombiler biraz farklı. En başta “The Walking Dead” gibi yapımlarda gördüklerimizden çok hızlı ve daha saldırgan.

Zombilerin, ölülerin “Diriliş Çiçeği” ismi verilen bir bitki ile diriltilmesi ile ortaya çıktığını söylemiştik. İlk diriltilen Kral oluyor ve ardından da ısırdığı kişilerden başkalarına geçiyor. Zombiler ise gündüz vakti gün doğumu ile uyuyor ve gece olunca yeniden canlanarak buldukların saldırıyor. Daha sonra niye böyle yaptıkları da ortaya çıkıyor. Hatta bu davranışları daha sonra değişecek.,

Daha fazlası: 2010 sonrasının en iyi bilim kurgu filmleri

Kingdom dizisi oyuncular ve ana karakterler


Şimdi de diziyi izleyenler ya da izleyecek olanlar için başrol ve yardımcı rollerdeki oyuncular ile onların canlandırdığı karakterlere bakalım.

Prens Lee Chang - Kingdom Kore dizisi


Prens Lee Chang: Doğal olarak dizinin başrol oyuncularından biri, Prens Lee Chang karakterini canlandıran aktör Ju Ji-hoon. Veliaht prens ve babası öldüğü için tahta geçmesi gereken kişi.

Meclis Başkanı Cho Hak-ju - Kingdom Kore dizisi


Meclis Başkanı Cho Hak-ju: Oyuncu Ryu Seung-ryong tarafından canlandırılıyor. Ölen Kralı diriltme, iktidarı elinde tutma, ülkeyi yönetme heveslerine zombi salgınına sebep olan bir karakter.

Seo-bi - Kingdom Kore dizisi


Seo-bi: Oyuncu Bae Doona’nın canlandırdığı Seo-bi, bir doktor. Aynı zamanda Diriliş Çiçeği’ni uygulayarak ölen Kralı bir canavara dönüştüren doktorun da yardımcısıydı. Bundan sonraki hayatını ise salgını  inceleme ve durdurmaya adayacak.

Kaplan avcısı ve savaşçı Yeong-shin jein - Kingdom Kore dizisi


Kaplan avcısı ve savaşçı Yeong-shin jein: Eski bir özel seçilmiş askeri birlik üyesi ve aslında salgının yayılmasında ikinci dereceli rolü oynayan kişi. Kralın ısırdığı kişinin cesedini pişirerek bulunduğu hastanedeki insanlara yedirtiyor. Oyuncu Kim Sung-kyu canlandırıyor.

Prensin özel koruması Moo-young - Kingdom Kore dizisi


Prensin özel koruması Moo-young: Prensin bir dakika bile yanından ayrılmayan özel koruması Moo-young, dizide önemli bir yere sahip. Oyuncu Kim Sang-ho canlandırıyor.

Beom-pal - Kingdom Kore dizisi


Beom-pal: Oyuncu Jeon Seok-ho’nun canlandırdığı Beom-pal, Haewon Cho Klanı üyesi ve Meclis Başkanının yeğeni olduğu için salgının ilk yayılmaya başladığı yerin valisiydi. Korkaklığı dışında bir de şanslı olması ile dikkat çeken bir karakter.

Yönetmen: Kim Seong-hun
Oyuncular: Ju Ji-hoon
Ryu Seung-ryong
Bae Doona
Kim Sung-kyu
Kim Sang-ho
Jeon Seok-ho
Tür: Tarihi, Politik, Doğaüstü, Korku, Gerilim, Zombi
Yapım: 2019 - … / Güney Kore
Puan: 9

Güney Kore edebiyatından bir kitap önerisi: Han Kang - Vejetaryen



2 yorum:

  1. Zombileri izlediğim her filmde günümüz dünyasında gördüm. Eski zamanlarda da olabilecekleri hiç aklıma gelmezdi. Dizinin konusu ilginçmiş. Netflix'te de varmış madem, zaman ayırabilirsem bakayım. Öneri için teşekkürler.

    YanıtlaSil