Jason Momoa’nın başrolde olduğu yeni dizi: See (2019 - …) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

16 Mayıs 2020 Cumartesi

Jason Momoa’nın başrolde olduğu yeni dizi: See (2019 - …)

Jason Momoa’nın başrolde olduğu yeni dizi: See (2019 - …)


Jason Momoa’nın başrolde olduğu yeni dizi “See” (2019 - …) izleyiciyi uzak geleceğin kıyamet sonrası bir dünyasına götürüyor. Aslında insanlar gerçek anlamda bir kıyamet yaşamış. Çünkü insanlık görme duyusunu kaybetmiştir. Artık yaşamlarını sürdürmek için sadece diğer duyularına -duyma, koku ve dokunma- güvenmek zorunda.

Jason Momoa’nın başrolde olduğu yeni dizi: See (2019 - …)


İzlediğimiz bazı yapımlar, bize sahip olduğumuz ve değerini bilmediğimiz şeylerin ne kadar önemli olduğunu hatırlatır. See (2019) dizisi de insanın görme duyusunun ne kadar önemli olduğunu hatırlatması açısından farklı bir deneyim sunuyor izleyiciye. Dizideki insanların göremeden nasıl yaşadıklarını, nasıl zorluklar çektiklerini görünce, görebilmenin değeri de birden bin kat artıyor. 

Jason Momoa’nın başrolde olduğu yeni dizi: See (2019 - …)


Dizinin ismi “See”, Türkçe “Görmek” olarak çevirebiliriz. Apple TV+ tarafından yapılan film, bir bilim kurgu ve dram. İzleyiciyi ise uzak bir gelecekte, harap olmuş bir dünyaya götürüyor. İnsanlık ilerleyeceğine gerilemiş ve Orta Çağ benzeri bir dünyada yaşıyor. Tabii bunun sebepleri var. Konusuna bakarsak ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılır. 


“See” (2019) dizisi konusu


Ölümcül bir virüs 21. yüzyılda dünyayı kasıp kavururken, toplam nüfus da 2 milyona kadar düşer. Virüsten kurtulmayı başaranlar da görme duyularını kaybederler. Yüzyıllar sonra “görme” ancak bir masal olarak anlatılıyor ve bunun hakkında konuşanlar da “sapkın” olarak görülüyor, cezalandırılıyorlar. 

Bu uzak gelecekte -zaman zaman dizide 500 yıldan bahsediliyor- insan ırkı artık hayatta kalabilmek ve toplumlarını devam ettirebilmek için yeni iletişim, avlanma, inşa etme ve hayatta kalma yöntemler keşfetmek zorunda kalır. Zaten az sayıda insan kaldı ve bunlar da kabilelere bölünerek yaşıyorlar. 

Bu kabilelerden biri de Alkenny ve liderleri de Baba Voss (Jason Momoa). Baba Voss, bir gün köylerine gelen ve sığınma isteyen Maghra isimli bir kadınla evlenir. Kadın geldiğinde hamile. Zaten Baba Voss’un kendi çocukları olmuyor. Doğum yapacağı gün geldiğinde Voss ve diğerleri bir sürpriz yaşarlar. Çünkü Maghra ikiz çocuklar dünyaya getirir. Biri oğlan diğer de kız. İsimleri ise Kofun ve Haniwa. Biyolojik babalarının ismi ise Jerlamarel. 

Jason Momoa’nın başrolde olduğu yeni dizi: See (2019 - …)


Jerlamarel is uzun aradan sonra dünyada görebilen ilk insan. Tabii onun çocukları da görebiliyor. Baba Voss da çocuklarının görebildiğini uzun yıllarda kabileden saklar. 

Bu arada bir tür sapkın tarikat kuran başka bir kabile de var. Kanzua isimli daha büyük bu kabilenin yönetiminde ise bir kraliçeyi görüyoruz. Eski bir barajı mesken tutmuşlar. Jerlamarel bir zamanlar bu kraliçenin eşiydi ama daha sonra Maghra ile kaçmış. Şimdi bu kraliçe ne olursa olsun görebilen çocukları ve Jerlamarel’i istiyor. Bir anlamda ondan görebilen çocuklar istiyor. Bunun için yıllarca ordusunu onları bulmak için koşturtur.


Dizinin oyuncu kadrosu


Dizinin başrollerinde Jason Momoa ve Alfre Woodard var. Momoa, son yıllarda Game of Thrones dizisi ve Aquaman gibi filmleri ile tanıdığımız bir isim. Bu dizide, göremese de diğer duyularını kullanarak rakiplerini yenebilen çok güçlü bir savaşçı olarak dikkat çeken bir role sahip. 

Jason Momoa’nın başrolde olduğu yeni dizi: See (2019 - …)


Diğer başrol oyuncuları arasında ise Sylvia Hoeks, Hera Hilmar ve Christian Camargo gibi isimleri görüyoruz. 

Dizi 2019 yılının sonunda bir sezon ve 8 bölüm olarak yayınlandı ve şimdiye kadar da izleyiciden iyi not aldı. İkinci sezon için de artık onay alınmış görünüyor. 


Görme duyusunu yitiren insanların yaşadığı dünya


Görme duyusunu yitiren insanların yaşadığı dünya nasıl olur diye merak ediyorsanız bu dizi size çok sayıda ipucu verecek. İnsanlar göremeseler de hala savaşmaktan ve birbirlerini öldürmekten vazgeçmemişler. Yukarıda bahsedilen kraliçenin bir ordusu var ve Alkenny köyüne saldırıyor. 

İnsanlar ise göremedikleri için diğer duyularını keskinleştirmişler. En başta duyma ve koklama duyuları gelişti. Zaten savaşırken de en çok bunları kullanıyorlar. Daha üst düzey duyuları gelişen insanlar da var. 

Diğer yandan yeni bir yazı türü geliştirmişler. Bir ipe işlenen düğümler üzerinden kuşlar kullanılarak mesajlaşma yapılabiliyor. 

Diğer yandan daha önce bir insan medeniyetine ait tüm izler neredeyse yok olup gitmiştir. İnsanların kurduğu şehirler artık birer harabeden ibaret. Yaşanmayacak kadar tehlikeli yerler. 

Sonuç olarak bu dizi güzel bir konuya parmak basıyor. İnsanın elinde olan ve pek değerini bilmediği görme duyusuna. İlk sezon daha çok yukarıda bahsedilen ikizlerin büyümesi ve babalarını aramaya çıkmaları ile devam ediyor. Çünkü insanlık için yeni bir çağın eşiğindeler. Artık görebilen insanların olduğu bir dünyaya doğru ilerleme var. Tabii durum böyle olunca ikinci sezonu da merakla bekleyeceğim.

"See" dizisi fragmanı



Yazan: Steven Knight
Oyuncular: Jason Momoa
Alfre Woodard
Yadira Guevara-Prip
Nesta Cooper
Sylvia Hoeks
Archie Madekwe
Christian Camargo
Hera Hilmar
Mojean Aria
Tür: Dram, Macera, Bilim Kurgu, Aksiyon
Yapım: ABD - 2019 - …
Puan: 8


2 yorum:

  1. Bu adamın hayranı çok biliyorum ama bana itici geliyor :-( Bütün dünyanın görme duyusunu kaybetmesi dendiği zaman aklıma direkt Körlük filmi geliyor.

    YanıtlaSil