Efsanevi Dune kitap serisinin film ve dizi uyarlamaları - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

13 Şubat 2020 Perşembe

Efsanevi Dune kitap serisinin film ve dizi uyarlamaları

Efsanevi Dune kitap serisinin film ve dizi uyarlamaları


Bilim kurgu edebiyatı derken ilk akla gelen kitapların başında Dune servisi var. Kitap, kurgusu, anlatımı ve kurduğu hayal dünyası ile okuru kendisine bağlamasını bilen bir eser. Tabii böyle olunca sinema sektörü de böyle bir eseri görmezden gelemez.

Yazar Frank Herbert toplam altı orijinal Dune serisi romanı yazdı. Ancak seri o kadar büyük bir ilgili gördü ve geniş bir hayran kitlesine ulaştı ki oğlu başka bir yazarla bir araya gelerek seriyi devam ettirdiler. Seri için çok sayıda devam kitabı yazıldı.

Dune serisi ile ilgili benim bildiğim şimdiye kadar birinci kitabın uyarlaması olan bir film ve mini bir dizi yapıldı. Ayrıca bir film daha bu yıl, yani 2020’de vizyona girecek. Bu yapımlara bakalım.

Bu listeyi de inceleyin: En iyi bilim kurgu kitapları (25 bilim kurgu roman / seri listesi)

Efsanevi Dune kitap serisinin film ve dizi uyarlamaları


Dune ile ilgili film uyarlamalarını anlatmaya geçmeden önce kitapların konusu ile ilgili kısaca bilgi verelim. Bir uzay imparatorluğu hayal edin. Uzayın farklı yerlerindeki gezegenlerde yaşayan insanlara hükmeden bir imparatorluk.

Bu imparatorlukta özel bir öneme sahip bir gezegen var. İsmi Arrakis, diğer adı ise Dune. Gezegen olarak pek bir özelliği yok. Kupkuru bir çölden oluşuyor. İnsanları bir damla suya bile çok önem veriyor. Çünkü buradaki en değerli şey su. Gezegenin başka bir özelliği ise burada bulunan “melanj” (bahar, ya da baharat) isimli bir madde ile ilgili. Çünkü bu madde sadece burada yetişiyor. Uzaydaki hiçbir yerde yok ve hiçbir gezegende bulunamaz. Bu madde, insanların zihinsel güçlerini artırıyor, ömrü uzatıyor. Bu madde ile çöl gezegendeki dev solucanlar arasında da bir bağlandı var.

Kitaplarla ilgili daha ayrıntılı inceleme ve yorumlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Frank Herbert - Dune: Çöl Gezegeni (Dune Serisi - 1. Kitap)

Frank Herbert - Dune Mesihi (Dune Serisi - 2. Kitap)

Dune’un ilk film uyarlaması: Dune (1984)

Efsanevi Dune kitap serisinin film ve dizi uyarlamaları


İlk Dune kitabı 1965 yılında yayımlanmıştı. İlk film uyarlaması da yönetmen David Lynch tarafından 1984 yılında yapıldı. Film birinci kitaba bağlı kalarak yapılmış. Tabii öncesinde de Dune filmleri yapma istekleri olsa da 1984 yılına kadar bir sonuca ulaşılmamıştı.

Biraz da kitabın çok ayrıntılı, sayfa sayısı çok ve çok derin anlamlar içeren bir anlatımının olmasından kaynaklanıyor olabilir. Yani hemen alıp da çok kolayca film uyarlaması yapılabilecek bir eser değil. Zaten filmini de anlayabilmeniz, tam anlamıyla olayları kavramanız için mutlaka kitaplarını da okumanız önemli.

Gelecek filmler: Matrix 4 filmi hakkında her şey - Ne zaman çıkacak? Fragmanı ve diğer ayrıntılar

Mini bir dizi: Dune (2000)

Efsanevi Dune kitap serisinin film ve dizi uyarlamaları


Aradan yaklaşık 15 yıl geçtikten sonra bu sefer Dune ile ilgili yeni bir yapım görüyoruz. Bir TV filmi uyarlaması şeklinde mini bir dizi. 2000 yılında yapılan bu Dune dizisi üç bölümden oluşuyor. Bu yapım da ilk kitabı anlatıyor.

Atreides ailesinin Arrakis’e gelmesi, oğlu Paul’un burada yerli halk arasına karışarak yeni ve güçleri olan bir lider olarak doğması anlatılıyor. Yine kitaba bağlı kalınarak yapılan bir yapım. Bu yapımın hem IMDb hem de Rottentomatoes puanları, reytingleri gayet iyi görünüyor. Hem eleştirmenler hem de izleyicilerden geçer not almış.

Gelecek filmler: Başrollerde Mel Gibson ve Danny Glover’in olduğu “Cehennem Silahı 5” geliyor

Yeni film: Dune: Çöl Gezegeni (2021)


Efsanevi Dune kitap serisinin film ve dizi uyarlamaları
Aradan geçen 20 yıl sonra yeni bir Dune filminin daha yapıldı. Tabii son yapım ile yönetmenliğini Denis Villeneuve’in yaptığı 2021 tarihli film arasında geçen sürede daha başka Dune filmleri yapma girişimleri oldu ama bir sonuç getirmediler. "Dune: Çöl Gezegeni" filmi 2021 yılında gösterime girdi. Ancak bu sadece birinci kısım. Dune: Part Two'nun ise 2023 yılında vizyona girmesi bekleniyor. 

Yeni film iki bölümden oluşuyor. Yani birinci kitap bu sefer ikiye bölünerek anlatılıyor. Zaten kısa bir film ile böyle bir eser başarılı bir şekilde anlatılamaz. 

Film henüz çıkmadan büyük bir hayran kitlesi zaten vardı. Özellikle Dune kitabı ve serisini zaten büyük bir hayran kitlesi olmasından. Film ile ilgili henüz resmi bir poster olmadan burada gördüğünüz hayran yapımı bir Dune posteri çıkmıştı. 

Yeni filmin başarılı olmasını umut ederiz. Çünkü eğer başarılı olursa diğer devam kitaplarının film uyarlaması için çalışmalar yapılabilir. Zaten Hollywood paranın kokusunu alırsa diğer beş orijinal Dune serisi kitapları için de beyaz perdeye giden yol açılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder