Sessiz Bir Yer (2018): Korku ve gerilimin zirve yaptığı bir film - Sessiz olamazsanız ölürsünüz - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

13 Mayıs 2020 Çarşamba

Sessiz Bir Yer (2018): Korku ve gerilimin zirve yaptığı bir film - Sessiz olamazsanız ölürsünüz

John Krasinski, Sessiz Bir Yer (A Quiet Place - 2018) film


Bir film düşünün ki başından sonuna kadar 3-5 kelimeden fazla bir konuşma geçmiyor içinde. Ama buna rağmen soluğunuzu tutarak izliyorsunuz. Bana böyle bir şey mümkün mü diye sorsaydınız, çok inandırıcı bulmazdım. Ama yönetmen John Krasinski, Sessiz Bir Yer (A Quiet Place - 2018) filminde bunu çok iyi başarmış.

Konuşmanın olmadığı bir film demişken, bu bana Christopher Nolan’ın bir filmini hatırlattı. İkinci Dünya Savaşı temalı 2017 yılı yapımı Dunkirk filmi eleştirmenlerden olumlu not almıştı. Ama bu filmdeki az konuşma ve sessizlik belli süre sonra sıkıcı olmaya başlamıştı. Sessiz Bir Yer (A Quiet Place - 2018) bu bağlamda farklı ve içerdiği sessizlik sıkmıyor. 


Sessiz Bir Yer (A Quiet Place - 2018) film yorumu


Bu filmi yeni gördüm ve izledim. Bir de Sessiz Bir Yer 2 (A Quiet Place Part 2 - 2020) diye bir devam filmi de yapılmış. Şimdilik bu devam filminin vizyon tarihi 4 Eylül 2020 olarak görünüyor. Tabii corona virüs diğer filmlere yaptığı gibi bir sürpriz yapmazsa. Salgından dolayı birçok yapımın vizyon tarihi değiştirilmişti.


Şimdi de Sessiz Bir Yer (A Quiet Place - 2018) filminin konusuna geçelim. Film bir korku, bilim kurgu ve aksiyon türü yapım. Başlar başlama izleyiciyi kıyamet sonrası bir dünyaya götürüyor. Ortalıkta pek insan kalmamış. Hatta film boyunca bir aile dışında neredeyse kimseyi göremiyorsunuz. 

John Krasinski, Sessiz Bir Yer (A Quiet Place - 2018) film

Açılış sahnesinde bir ailenin bir marketten bir şeyler aldığını görüyoruz. Markette kimse yok. Zaten şehirde de kimse yok. Büyük ihtimalle dünyada da pek az insan kalmıştır. Bu aile ise aralarında hiç konuşmuyor ve sessiz hareket etmek için büyük çaba harcıyorlar. 

Bunun sebebini ise kısa süre sonra anlayacağız. Çünkü dünya bir tür yaratıkların istilasına uğramış ve bu yaratıklar da kör. Ama çok yüksek duyu alma becerileri var. Yani ses çıkarırsanız size o kadar hızlı saldırıyorlar ki göz açıp kapamaya bile vaktiniz olmuyor. 

Bir ailenin yaşam mücadelesi


2018 yılında yapılan film, 2020 yılında dünyanın insan nüfusu ve hayvan popülasyonunun büyük bir bölümünün bu yukarıda bahsedilen yaratıklar tarafından yol edildiği bir ortamı anlatıyor. 

Hayatta kalan çok az insan var. Bunlardan biri de Abbott ailesi: Anne Evelyn, baba Lee (bu karakteri canlandıran John Krasinski aynı zamanda yönetmen), doğuştan işitme engelli olan kızları Regan ve oğlanları Marcus ile Beau. Aslında bu ailenin bu kadar uzun süre hayatta kalabilmesinin bir sebebi var. Belki kızlarının işitme engelli olmasından dolayı hepsi işaret dilini konuşabiliyor. Yani böylece aralarında sesli konuşmadan da yaşayabiliyorlar. 


John Krasinski, Sessiz Bir Yer (A Quiet Place - 2018) film

Ayrıca bu yaratıklara karşı yaşam mücadelesinde bir sistem geliştirmişler. İlk dikkat çeken şey, şehre mağazadan (artık geriye ne kaldıysa) bir şeyler almaya giderken ayakkabısız dolaşmaları. Ayrıca güzergâhları boyunca ve bahçelerindeki yürüme patikalarına kum dökmüşler. Yani hem aralarında konuşmuyorlar, hem yürürken azami ses yapmaya dikkat ediyorlar hem de her açıdan sessiz yaşamaya azami adapte olmuşlar. 

Yine de bir gün kaçınılmaz olanın yaşanacağını biliyorlar. Yani birisi bir gün hata yapacak ve bir şeyler yanlış gidecek. Yaratıklar da onların evini bulacak. 

En başta anna Evelyn hamile. Yakında doğum yapacak. Bunun için de bir dizi hazırlık yapmışlar. Aldıkları tedbir ve hazırlıkların işe yarayıp yaramadığını ise artık nefesini tutarak izleyeceksiniz. 

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim. Son yıllarda izlediğim en iyi korku ve gerilim türü filmlerden. Eğer siz de izlerseniz, benim gibi Eylül 2020’de çıkacak devam filmini sabırsızlıkla beklemeye başlayacaksınız.



Korku ve gerilim türü bir kitap önerisi: Josh Malerman - Gölün Dibindeki Ev

Sessiz Bir Yer (2018): Yönetmen ve oyuncular

Sessiz Bir Yer filminin yönetmenliğini John Krasinski yaptı. Krasinski, 2018 Amerikan yapımı post-apokaliptik korku filminde aynı zamanda başrol oyuncularından ve baba karakterini canlandırıyor. Emily Blunt'ı ise çocukları için her şeyi yapmaya hazır bir anne rolünde görüyoruz.

Yönetmen: John Krasinski
Oyuncular: John Krasinski
Emily Blunt
Millicent Simmonds
Noah Jupe
Tür: Dram, Korku, Gerilim, Bilim Kurgu
Yapım: ABD - 2018
Puan: 9

John Krasinski, Sessiz Bir Yer (A Quiet Place - 2018) film


Sessiz Bir Yer 2 ( A Quiet Place Part II - 2021) film incelemesi


Sessiz Bir Yer 2 (A Quiet Place Part II), John Krasinski’nin yönettiği ve başrollerini Emily Blunt, Cillian Murphy, Millicent Simmonds ve Noah Jupe’un paylaştığı bir korku filmidir. Filmde, işitmeye aşırı duyarlı kör yaratıkların yaşadığı kıyamet sonrası bir dünyada, hayatta kalma mücadelesi veren bir anne (Emily Blunt) ve çocuklarını görüyoruz. 

Sessiz Bir Yer bir devam filmi. Birinci filmde insan ırkının neredeyse tükenmesine yol açan çok güçlü yaratıklar görmüştük. İlk filmin sonunda bu yaratıkların bir zayıf noktası olduğunu öğrenmiştik. Şimdi filmin ana karakterleri bu durumu kendi avantajlarına çevirmeye çalışacaklar. İnsanlar artık avlanan değil, avlayan olmaya hazırlar. Ancak yine de işleri zor. 

İlk film Sessiz Bir Yer (2018), beni çok etkilemişti. Yukarıda bu filmle ilgili yorumunda bundan ayrıntılı bahsettim. Devam filmi de yine izleyiciye korku ve gerilim dolu anlar yaşatıyor. Özellikle iki çocuğu ve bir bebeği ile çaresiz annenin ailesini yaratıklara karşı koruma mücadelesi izleyiciyi birçok yönden etkiliyor. 

Sessiz Bir Yer 2 ( A Quiet Place Part II - 2021) film incelemesi


Sessiz Bir Yer 3 filmi ne zaman gelecek?

Sessiz Bir Yer 3 filmi için çıkış tarihi henüz belli değil. Ancak Paramount Pictures, resmi Twitter hesabında A Quiet Place Part III’nin 2025’te geleceğini duyurdu. Filmin konusu ve oyuncu kadrosu hakkında ise henüz bir bilgi paylaşılmadı. Üçüncü filmle ilgili bildiklerimiz şöyle:
  • Film, John Krasinski tarafından yazılmış ve geliştirme aşamasında.
  • Filmde Noah Jupe, Millicent Simmonds ve Shavon Majoi gibi oyuncular yer alıyor.

6 yorum:

  1. Bu filmi çok severek izlemiştim ki bu tür tercihlerim arasında değildir. İkincisini sabırsızlıkla bekliyorum ben de...

    YanıtlaSil
  2. John Krasinski'yi Office zamanlarından beri çok severim. İlk projesinde böyle başarılı olması sanki tanıdığım biri başarılı olmuşçasına sevindiriyor beni :-)

    YanıtlaSil
  3. Sessiz Bir Yer 2 çıktı hocam. 16 temmuzda sinemalara girdi. İzlemenizi öneriyorum. Şuan internete bile düşmüş olabilir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Merakla beklediğim bir filmdi. Yakında izlerim.

      Sil