Cehennem Silahı (Lethal Weapon) filmleri üzerine inceleme - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

22 Şubat 2020 Cumartesi

Cehennem Silahı (Lethal Weapon) filmleri üzerine inceleme

Cehennem Silahı (Lethal Weapon) filmleri üzerine inceleme


Yakın bir zamanda Cehennem Silahı 5 (Lethal Weapon 5) filminin çekileceğini haber vermiştik. Bu haberden sonra hafızayı tazelemek adına bu filmlerden ilk üçünü yeniden izledim. Bu yazıda da bu filmler üzerine bir değerlendirme yapacağım.

Cehennem Silahı (Lethal Weapon) filmleri üzerine inceleme


İlk Cehennem Silahı (Lethal Weapon - 1987), 80’lerin sonunda aksiyon, suç, polisiye ve bir gerilim filmi olarak izleyici ile buluşmuştu. Tabii o zamandan bu yana büyük bir başarı elde etti ki tam dört film çekildi ve bir de 2016 ile 2019 yılları arasında aynı isimli dizisi yapıldı.

Serinin yeni ve beşinci filminin çıkacağını öğrendiğimde dizisi olduğunu da öğrenmiş oldum. Dizi üç sezon ve toplam 55 bölüm. Birkaç bölümünü izledim. Ama yine de bir izleyici olarak yaptığım şey hep Roger Murtaugh ve Martin Riggs karakterlerini canlandıran Danny Glover ve Mel Gibson’u arayıp durdum. Aslında bu iki aktör bu iki rol ile o kadar özdeşleşmiş ki ister istemez karşılaştırıyor ve dizide de onları arıyorsunuz.

Tabii birkaç bölümden sonra diziyi bırakarak (en azından şimdilik ve o kadar da kötü değil, ama orijinal filmleri bilenler beğenmeyebilir) filmleri izlemeye geçtim.

Daha fazlası: Başrollerde Mel Gibson ve Danny Glover’in olduğu “Cehennem Silahı 5” geliyor

Filmlerin konusu


Roger Murtaugh (Danny Glover) ve Martin Riggs (Mel Gibson) cinayet masası detektifleri. Murtaugh 50 yaşına basmış emektar bir polis. Riggs ise eski bir özel kuvvetler askeri (yeteneği ise keskin nişancı olması) ve yakın zamanda bir araba kazasında karısını kaybetmiştir.

Bu ikisi ortak olurlar ve işte hem macera, hem aksiyon hem de gerçek dostluk ve arkadaşlık diyebileceğimiz bir ilişki başlar.

Cehennem Silahı (Lethal Weapon) filmleri üzerine inceleme


Filmlerin aldığı puan ve reytinglere bağlı kalmadan aslında konularının o kadar da akılda kalan bir yanı yok. Yıllar geçince neredeyse hepsini unutmuşum. Bu filmleri benim için ve belki de diğer izleyiciler için farklı ve özel kılan şey karakterleri. Birbirinden çok farklı bir yapıya sahip iki kişi. İlk başta o kadar uyumsuz gibi görünüyor ki. Aslında bir anlamda uyumsuzlukları çok büyük ancak bu uyumsuzluğun içinden de bir uyum doğuyor.

Riggs ile Murtaugh arasında o kadar sıkı bir dostluk oluşur ki ikisi de sıkı bir şekilde diğerinin sırtını kollamaya başlar. Riggs, Murtaugh’ın ailesini kendi ailesi gibi görmeye başlar. Sürekli onlarda, çamaşırlarını bile karısı Trish yıkıyor.

Cehennem Silahı (Lethal Weapon) filmleri üzerine inceleme


Aynı şekilde üçüncü filmde Murtaugh yanlışlıkla polis binasında silahını ateşlediğinde, Riggs de delilik numarası yaparak onun bu dikkatsizliğini üstünü örtmeye çalışır. Yani ikisi arasında bu kadar sıkı ve gıpta edilecek bir dostluk ve arkadaşlık var. Riggs gerektiğinde Murtaugh’ın ailesini kötü adamlardan kurtarır, Murtaugh da Riggs’i içine düştüğü acılardan çıkmaya yardım eder.

Daha fazlası: Matrix 4 filmi hakkında her şey - Ne zaman çıkacak? Fragmanı ve diğer ayrıntılar

Çılgın Riggs ve temkinli Murtaugh


Riggs, çılgın bir polis karakterini canlandırıyor. Karısını trafik kazasında (daha sonra kaza olmadığını öğreniyoruz) kaybettiğinden sonra intihara meyilli bir ruh hali var. Kendini hiç çekinmeden her türlü tehlikeye atıyor. Çünkü ne de olsa ölümden korkmuyor, daha doğrusu ölmek istiyor. Ancak yine de intihar edemiyor. Çılgın bir yapısı vardır ama deli değildir. Yeri geldiğinde yaptığı delilikler ise koşulların gerektirdiği türdendir.



Murtaugh ise tam tersi çok temkinli ve her şeyi daha ağırdan yapmak isteyen birisi. Yaşça ortağıdan büyüktür. Birinci filmin ilk dakikalarından 50 yaşında olduğunu öğreniyoruz. Üç çocuk babasıdır. Öyle Riggs gibi kendisini oldum olmaz tehlikeye atma lüksüne sahip olan birisi değil.

İşte bu kadar farklı yapıya ve karaktere sahip olmalarına rağmen ikisi arasında sıkı bir bağ oluşur. Çünkü zamanla birbirlerini çözmeyi başarırlar. Tabii yaşadıkları onca şey de onları yakınlaştırır. Mesela ilk filmde uyuşturucu işi yapan eski askerler, Murtaugh’ın kızını kaçırırlar ve Riggs de ortağına onu kurtarmada yardımcı olur.

İkinci filmde ise bu sefer cinayet masası detektifleri Güney Afrika’dan kaçak yollarla altın getirip satan çetenin peşine düşer. Çete demişken hepsinin diplomatik dokunulmazlığı var. Riggs ise bu arada karısının ölümünden sonra ilk defa birisi ise tanışır ki onun da ölmesini izlemek zorunda kalır. Yani izleyicide sürekli acıma duygusu da uyandıran bir karakter.

Aksiyon, polisiye ve gerilim bir yana zaman zaman komik sahnelerin de olduğu bir film.

Filmlerin listesi


Cehennem Silahı (Lethal Weapon) serisinde yer alan filmler, yılları ve puanları aşağıdaki şekilde.

1 - Lethal Weapon (1987)

IMDb: 7.6/10 (226,332 oy)
RottenTomatoes
Eleştirmenler: %82
İzleyiciler: %86 (344,428 oy)

2 - Lethal Weapon 2 (1989)

IMDb: 7.2/10 (154,318 oy)
RottenTomatoes
Eleştirmenler: %84
İzleyiciler: %77 (250,723 oy)

3 - Lethal Weapon 3 (1992)

IMDb: 6.7/10 (150,610 oy)
RottenTomatoes
Eleştirmenler: %60
İzleyiciler: %61 (238,789 oy)

4 - Lethal Weapon 4 (1998)

IMDb: 6.6/10 (147,608 oy)
RottenTomatoes
Eleştirmenler: %53
İzleyiciler: %64 (254,580 oy)

Puanlardan da görebildiğiniz gibi ilk iki film son iki filmden çok daha fazla beğenilmiş.

Son olarak filmin en azından benim çok beğendiğim müzikleri var. Tabii 80’ler ve 90’ların tarzını yansıtan bir film müziği.

Şimdiye kadar çekilen filmlerin dördünü de Richard Donner yönetti. Yine bu dört filmin yapımcılığını Richard Donner ile birlikte Joel Silver yaptı. Richard Donner, beşinci film için de hem yönetmen hem de yapımcı olarak geri geliyor.



Fotoğraflar: IMDb

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder